Kontakt med oss

Armenia

Armenia går tilbake til forhandlingsbordet etter å ha nektet samtaler med Aserbajdsjan i desember

DELE:

Publisert

on

Aserbajdsjans president og Armenias statsminister har holdt samtaler i Brussel tilrettelagt av presidenten for Det europeiske råd Charles Michel. Denne positive utviklingen så fremgang i grense- og transportspørsmål etter at tidligere samtaler med president Michel stoppet da Armenia nektet å delta i et møte i desember i fjor, skriver politisk redaktør Nick Powell.

Charles Michels innsats for å hjelpe Aserbajdsjan og Armenia med å bli enige om en varig fred ble satt på vent på slutten av fjoråret da den armenske statsministeren Nikol Pashinyan nektet å delta på et ytterligere møte i Brussel med Aserbajdsjans president Ilham Aliyev. Men tålmodighet fra EU - og av Aserbajdsjan - har blitt belønnet med et møte som ble gjennomført 14. mars.

Det ser ut til at det ble gjort noen fremskritt i Brussel i striden mellom de to landene. Det er først og fremst over Karabakh-regionen, som ligger innenfor Aserbajdsjans internasjonalt anerkjente grenser, men som har brakt ødeleggelser til et mye større område under to store kriger, og forårsaket omfattende menneskelig elendighet og økonomisk forstyrrelse. Etter møtet rapporterte Aserbajdsjans forsvarsdepartement at dets militære stillinger i Kalbajar-regionen var blitt utsatt for mørtelild fra Armenias væpnede styrker.

Likevel bekreftet lederne at de vil møtes igjen neste måned, sammen med Frankrikes president Macron og kansler Scholz i Tyskland, under toppmøtet i Det europeiske politiske fellesskap i Chisinau, Moldova. De to sidene ga ikke en detaljert opplesning av samtalene deres Brussel men president Michel ga noen kommentarer.

"Våre utvekslinger var ærlige, åpne og resultatorienterte," sa han. "Etter de nylige positive samtalene i USA om fredsavtalen, bør momentumet opprettholdes for å ta avgjørende skritt mot signering av en omfattende fredsavtale mellom Armenia og Aserbajdsjan."

"Når det gjelder grensespørsmål, gjennomgikk vi fremdriften og de neste trinnene angående avgrensningen av grensen," la han til. Charles Michel rapporterte også om god fremgang med å fjerne blokkering av transport og økonomiske forbindelser "spesielt med hensyn til gjenåpning av jernbaneforbindelsene til og fra Nakhchivan".

I et intervju med EU Reporter forrige måned snakket Elchin Amirbayov, som er assistent for Aserbajdsjans første visepresident, om at han forventer at president Michel snart vil gjenoppta sin rolle som tilrettelegger for fredssamtaler. Herr Amirbayov så på gjenoppbyggingen av jernbanen gjennom Armenia som forbinder Aserbajdsjan med dens eksklave av Nakhchivan som et viktig tillitsskapende tiltak.

Annonse

Den kan utgjøre en del av Midtkorridoren mellom Asia og Europa, hevdet han, og gjøre det mulig for Armenia å dra nytte av denne stadig viktigere handelsruten når en bærekraftig fred gjenåpnet sine grenser med både Aserbajdsjan og Türkiye. Han sa at landet hans tilbød Armenia en "vinn-vinn"-strategi, ikke en seiersfred.

"Med det vil Armenia dra enda mer nytte fordi det vil være åpent for investeringer, for eksempel fra landene rundt det", forklarte Amirbayov. "Det vil bli sett på som et relativt stabilt sted som faktisk ikke risikerer noen ny konfrontasjon med sine naboer."

Aserbajdsjans utenriksdepartement bekreftet senere at Brussel-samtalene hadde inkludert avgrensning av grenser og gjenoppretting av kommunikasjon. Det understreket den ekstreme viktigheten av Armenias aksept av Aserbajdsjans internasjonalt anerkjente territoriale integritet.

Den sa at møtet også ga en mulighet til å diskutere humanitære spørsmål, spesielt inkluderte viktigheten av å avklare skjebnen til savnede personer og å fremskynde prosessen med å rydde minefelt. Aserbajdsjan forble klar til å fortsette dialog og samhandling med internasjonale partnere for å oppnå normale forhold til Armenia.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender