Kontakt med oss

Aserbajdsjan

Den tyrkiske verden ønsker COP29 velkommen med Karabakh-erklæringen

DELE:

Publisert

on

Av Mazahir Afandiyev, Medlem av Milli Majlis av republikken Aserbajdsjan


Following the dissolution of the USSR in 1991, neighboring Armenia launched an armed offensive against newly independent Azerbaijan. As a result, over a fifth of the country’s territory—including the city of Shusha—remained under occupation for thirty years. The occupation resulted in the widespread ethnic cleansing of almost one million Azerbaijanis from these lands, along with other major crimes.

Since 1993, our nation has prioritized its Sustainable Development by taking into account universal ideals, to which the entire globe is bound. Particularly in the last 20 years, under President Ilham Aliyev’s direction, these values—which prioritize tolerance and cosmopolitan values—have shaped the entire Azerbaijani community.

I dag fortsetter Aserbajdsjan sin forpliktelse til partnerskap på alle internasjonale plattformer og viser for verdenssamfunnet veien til bærekraftig utvikling. Innenfor rammen av dette samarbeidet, de siste årene, har landet vårt blitt en integrert del av den turkiske verden, og setter i sin multi-vektor utenrikspolitikk prioriteringen av å styrke forholdet, spesielt med de turkiske statene.

For tiden fortsetter Aserbajdsjan i sin dedikasjon til samarbeid på globale scener og eksemplifiserer for det globale samfunnet veien mot bærekraftig utvikling. I sammenheng med dette samarbeidet har vår nasjon utviklet seg til å bli en viktig del av den turkiske verden de siste årene, og har prioritert utviklingen av bånd, spesielt med de turkiske statene, i sin mangefasetterte utenrikspolitikk.

Nobody is unaware that one of the international forums that varies in significance for Azerbaijan is the Organization of Turkic States. As of right now, Azerbaijan has provided extensive support for the organization’s founding and operations.

I vår fornyende verden, kombinere de historiske prestasjonene til de turkiske statene forpliktet til ideene om fred, sikkerhet, stabilitet, utvikling og fremskritt med moderne utfordringer, sikre bedre sameksistens mellom folk, samt styrke den mer stabile enheten i de turkiske statene i den nåværende geopolitiske situasjonen gjenspeiler de nasjonale interessene til Aserbajdsjan.

Annonse

Turkic states are currently working on significant documents that will define sustainable development in practically all areas. Specifically, the 2040 adoption of the “Overview of the Turkic World-2021” serves as the primary road map for adjusting to the changes occurring in our more interconnected world. Guaranteeing the Turkic states’ unity and ensuring the durability of their influence on the regional and global economies are among the top priorities here.

According to this perspective, the Republic of Azerbaijan’s initiative to host an informal summit of the heads of state of the Organization of Turkic States in Shusha on July 6 of this year and the signing of a declaration on the outcomes of the meeting proved that Karabakh is the beating heart of the Turkic world. Another accomplishment of the Azerbaijani people was President Ilham Aliyev’s address during the summit, which once again reflected our aspirations and future vision.

The summit’s location in Shusha, which is regarded as the jewel in Karabakh and one of the major hubs of the sociopolitical and cultural life of both Azerbaijan and the region, was obviously planned. As a result, Shusha, which has come to represent a tolerant and cosmopolitan Azerbaijan, was named the “Cultural capital of Azerbaijan” in 2021. 

In 2022, Azerbaijan proclaimed that year to be the “Year of Shusha” in honor of the 270th anniversary of Shusha’s founding. Shusha was named by ICESCO the “Cultural Capital of the Islamic World” for 2024 and by TURKSOY the “Cultural Capital of the Turkic World” for 2023. At the same time, in 2021, in the city of Shusha, a representation of our unwavering spirit, the Shusha Declaration, was signed. This document is significant not only for Azerbaijan but also for the whole Turkic world.

President Ilham Aliyev’s extensive and in-depth speech emphasized once more the significance of the Turkic states in establishing regional security and stability. It stressed that the Turkic peoples constitute a family founded on shared ethnic roots, history, language, culture, traditions, and values.

The president’s visionary and focused words, “The XXI century should become the century of development of the Turkic world,” made it clear that the key to uniting and organizing Turkic-speaking states and accomplishing all of their objectives is cooperation based on respect for one another.

President Ilham Aliyev nevnte i sin tale at positiv dynamikk utvikler vennlige og broderlige forhold samt samarbeid mellom Aserbajdsjan og de tyrkiske statene. Han nevnte også det økende volumet av handelsomsetning og uttalte at arbeidet som gjøres er til beste for alle nasjoner.

This year, Azerbaijan will host the 29th session of the Conference of the Parties to the UN Framework Convention on Climate Change, or COP29, marking a further triumph for the country and the Turkic region. “Ved å trekke på erfaringen vi har høstet under det fire år lange formannskapet i den alliansefrie bevegelsen, vil Aserbajdsjan ikke spare noen innsats for å styrke solidariteten og oppnå konsensus mellom utviklede land og utviklingsland,” President Ilham Aliyev emphasized.

Naturally, one of the primary responsibilities in this regard is to enhance international solidarity worldwide as well as within the context of the Turkic world. In this sense, the 31-point “Karabakh Declaration of the Informal Summit of the Organization of Turkic States,” which was signed by five heads of state, will enable the Turkic states to identify the Turkic point of view in discussions of global challenges, as well as to further strengthen the solidarity of the Turkic world and participate at a high level in the work of COP29.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender