Kontakt med oss

bangladesh

Bangladeshs statsminister har som mål å utdype forholdet når hun inviterer EU-presidenter på besøk.

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Bangladeshs statsminister, Sheikh Hasina, har markert Europadagen med hilsener til EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og EU-rådets president Charles Michel. Hun inviterte dem til å markere 50 år med relasjoner mellom EU og Bangladesh ved å besøke landet hennes, i et trekk rettet mot å utdype og utvide partnerskapet, skriver politisk redaktør Nick Powell.

Den fortsatte veksten i velstanden i Bangladesh avhenger av tilgangen til verdensmarkedene. I mellomtiden er selve fremtiden som et lavtliggende og tettbefolket land avhengig av vellykket global handling mot klimaendringer. Begge faktorene gjør EU til en nøkkelpartner, og statsminister Sheikh Hasina har signalisert at det er på tide å styrke og utdype forholdet.

I sin Europadag-melding til Ursula von der Leyen, erkjente Sheikh Hasina den vidtrekkende virkningen av den fortrinnsrettslige handelstilgangen til EU som Bangladesh har, og understreket viktigheten av at den fortsetter ettersom landet uteksamineres fra FNs mindre utviklede status.

Men statsministeren gjorde det klart at det handlet om mer enn å sikre en jevn og bærekraftig økonomisk overgang. "Bangladesh-EU-partnerskapet utvides nå utover handel og utviklingssamarbeid", sa hun og pekte på nye områder som klimaendringer, sikkerhet, blå økonomi, maritim sikkerhet, fornybar energi, digital tilkobling og migrasjon.

«Våre felles verdier om demokrati, sekularisme, sosial rettferdighet og rettsstaten fortsetter å forsterke vårt sterke partnerskap. Det er virkelig på tide at våre bilaterale relasjoner utvikler seg til meningsfulle, strategiske engasjementer, la hun til.

I sin melding til Charles Michel pekte Sheikh Hasina på EUs og Bangladeshs felles prioriteringer som grunnlaget for et utmerket forhold. "De pågående prioriteringene satt av EU, som den europeiske grønne avtalen, det digitale tiåret, eliminering av alle former for diskriminering, fremme av like rettigheter og muligheter for alle, forbedring av global tilgang for covid-vaksiner osv. faller også sammen med Bangladeshs egne utviklingsprioriteringer, sa hun.

Neste år fyller forholdet mellom EU og Bangladesh 50 år. Et godt tidspunkt for begge presidentene å besøke landet og selv se «utbyttet av Bangladesh-EU-partnerskapet og dets fremtidige muligheter», foreslo statsministeren.

Annonse

I 1973 gjenoppbygges Bangladesh etter en blodig frigjøringskrig som hadde avsluttet styret av Pakistan. Et vellykket forhold til Det europeiske økonomiske fellesskap var avgjørende, desto mer fordi den tidligere kolonimakten, Storbritannia, nettopp hadde sluttet seg til EEC.

Både Bangladesh og EU har gjort store fremskritt på femti år, men et utdyping av forholdet er fortsatt et strategisk mål, absolutt for Bangladesh og i dagens verden, sikkert også for EU.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender