Kontakt med oss

bangladesh

Gjør historien rettferdighet, en kraftig oppfordring i Brussel om anerkjennelse av folkemordet i Bangladesh i 1971

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

I Bangladesh markeres 25. mars som folkemordsdagen, årsdagen for starten på den pakistanske hærens brutale undertrykkelseskampanje i 1971 som krevde rundt tre millioner liv. Det er nå en kraftig kampanje for internasjonal anerkjennelse av at massemordene, voldtektene og torturen var en folkemordshandling mot det bengalske folket. Det tok et viktig skritt fremover i Brussel på årets jubileum, med en spesiell begivenhet organisert av Bangladesh-ambassaden, skriver politisk redaktør Nick Powell.

Folkemordet i Bangladesh var en av de verste slike hendelser i menneskehetens historie. Drapene, voldtektene og andre grusomhetene ble viden kjent på den tiden, med bred folkelig støtte rundt om i verden i 1971 for kampen for frihet til folket i det som da var Øst-Pakistan. Likevel, akkurat som regjeringer på den tiden var sene med å anerkjenne den demokratiske legitimiteten til et fritt Bangladesh, har det internasjonale samfunnet fortsatt ikke anerkjent folkemordet.

På Brussels Press Club samlet diplomater, journalister, akademikere, politikere og medlemmer av det bangladeshiske samfunnet i Belgia seg for å høre en kraftig sak om anerkjennelse av folkemordet og for en unnskyldning fra Pakistan for brutaliteten begått av dets militære og lokale samarbeidspartnere. De hørte vitnesbyrd og kraftige oppfordringer og begrunnelser fra lærde og overlevende, som mener at saken for å erkjenne folkemord må fremmes, selv om det skulle være åpenbart.

Professor Gregory H Stanton, grunnleggeren av Genocide Watch advarte om at anerkjennelsen er like viktig for helbredelse «som å lukke et åpent sår». Han observerte at hans egen regjering i USA ennå ikke har anerkjent folkemordet i Bangladesh. Den amerikanske administrasjonen av Nixon-Kissinger var like stille i 1971, og var ikke villig til å fornærme sin allierte fra den kalde krigen i Pakistan.

Prof. Stanton hevdet at i tillegg til å anerkjenne selve folkemordet, bør USA anerkjenne holdningen tatt av dets generalkonsul i Dhaka, Archer Blood, som ødela hans diplomatiske karriere ved å videresende et notat til utenriksdepartementet signert av flere amerikanske tjenestemenn som ville ikke lukke øynene for det som skjedde.

Bangladesh ambassadør Mahbub Hassan Saleh

"Vår regjering har bevist hva mange vil anse som moralsk konkurs", skrev de. Selv i 2016, som Bangladesh-ambassadøren, Mahbub Hassan Saleh, sa til publikum i Brussel, ville president Nixons daværende nasjonale sikkerhetsrådgiver, Henry Kissinger, 45 år etter hans medvirkning til folkemordet i Bangladesh i 1971, bare innrømme at Pakistan hadde "motstått med ekstrem vold» og begikk «grove menneskerettighetsbrudd».

Som ambassadøren påpekte, førte Pakistans militære krig ikke bare mot det bengalske folket, men mot mannen som hadde vunnet en så overveldende valgseier i Øst-Pakistan at han var den legitime statsministeren i hele den pakistanske staten, Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman. Det ga ham det juridiske grunnlaget for å erklære uavhengighet, selv om han ventet til siste øyeblikk, da det pakistanske militæret startet sin folkemordskrig. 

Annonse

Modig rapportering, spesielt av Anthony Mascarenhas, brakte sannheten til verden. Hans konto i Sunday Times ble ganske enkelt overskriften «Folkemord». Sitatet hans fra en pakistansk kommandør ble lest opp på Brussels Press Club av professor Tazeen Mahnaz Murshid. "Vi er fast bestemt på å kvitte Øst-Pakistan fra trusselen om opphør, en gang for alle, selv om det betyr å drepe to millioner mennesker og styre det som en koloni i 30 år."

Professor Tazeen Mahnaz Murshid

For prof. Murshid, selv en overlevende folkemord, brakte frem naturen til denne forbrytelsen mot menneskeheten. Det var et forsøk på å påtvinge en endelig løsning, en dehumaniserende kultur av straffrihet støttet av det internasjonale samfunnets moralske konkurs. Unntaket på verdensscenen var India, som huset millioner av flyktninger og led "forebyggende" pakistanske raid på sine flyplasser. Da India ble angrepet, sendte til slutt troppene sine inn i Øst-Pakistan, og sikret seier for frigjøringskampen og Bangladeshs fødsel. 

Ytterligere bevis på intensjon om folkemord var siktet mot politiske, intellektuelle og kulturelle ledere. I en kort, rørende uttalelse gjenopplevde Shawan Mahmud, datteren til den martyrdøde tekstforfatteren, komponisten og språkaktivisten Alaf Mahmud minnene om farens død. 

En annen bidragsyter var Irene Victoria Massimino, fra Lemkin Institute for Genocide Prevention. For henne ligger en viktig del av å forebygge folkemord i anerkjennelsen av folkemord, erkjennelsen av ofre og deres lidelser, i ansvarlighet og rettferdighet. Og i sin tale beklaget Paulo Casaca, et tidligere medlem av Europaparlamentet og grunnlegger av South Asia Democratic Forum, at Pakistan ennå ikke har beklaget de skumle forbrytelsene begått av militærjuntaen i 1971.

Ambassadør Saleh, i sine avsluttende bemerkninger, observerte at anerkjennelse av folkemordet i Bangladesh "ville yte rettferdighet til historien" og tilby litt trøst til de overlevende og familiene til ofrene. "Hvordan kan det være en nedleggelse uten anerkjennelse fra verden og en unnskyldning fra gjerningsmennene, det vil si det pakistanske militæret?", spurte han.

Han la til at landet hans hadde «ingen reservasjoner eller hat» overfor folket i noe land, inkludert Pakistan, men det var bare rettferdig å si at Bangladesh fortjente en unnskyldning. Han uttrykte håp om at anerkjennelse av folkemordet i Bangladesh ville finne rekkevidde og forståelse hos et bredere internasjonalt publikum. Med tiden, håpet han, ville en resolusjon som støtter anerkjennelse av folkemordet bli vedtatt av Europaparlamentet.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender