Kontakt med oss

Hviterussland

'Hviterussland blir Nord-Korea i Europa: ikke-gjennomsiktig, uforutsigbar og farlig'

Publisert

on

Sviatlana Tsikhanouskaya, den valgte lederen i Hviterussland som nå bor i eksil, ble invitert til en meningsutveksling med medlemmer av EU-parlamentets utenrikskomité tirsdag 26. mai. 

Møtet fant sted etter nylige hendelser i Hviterussland, inkludert den enestående tvangslandingen av Ryanair-flyet i Minsk Hviterussland og de hviterussiske myndighetene tilbakeholdt journalisten Raman Pratasevich og Sofia Sapega.

Tsikhanouskaya sa: “Siden det tøffe valget i august 2020 har regimet fullstendig mistet grensene for akseptabel oppførsel. La oss være ærlige, den forrige EU-strategien om å vente og se mot det hviterussiske regimet fungerer ikke. 

“EUs tilnærming til gradvis forhøyet press på Lukashenko-regimet har ikke klart å endre hans oppførsel og har bare ført til en økende følelse av straffrihet og rotete undertrykkelse. 

”Jeg ber Europaparlamentet om å sørge for at det internasjonale samfunnets reaksjon ikke er begrenset til Ryanair-flyhendelsen. Svaret må adressere situasjonen i Hviterussland i sin helhet, ellers vil vi alle møte slike situasjoner i fremtiden, Lukashenko gjør mitt land til Nord-Korea i Europa: ikke gjennomsiktig, uforutsigbar og farlig. ”

Tsikhanouskaya trakk frem tre andre nylige utviklingstrekk: eliminering av Tutby-medier; dødsfallet til den politiske aktivisten Vitold Ashurak i fengsel; og beslutningen om å utsette neste nasjonale avstemning til slutten av 2023.

Hviterussland

Opposisjonsleder i Hviterussland vil at internasjonal domstol skal undersøke Lukashenko

Publisert

on

By

Hviterussisk opposisjonsleder Sviatlana Tsikhanouskaya snakker i det tsjekkiske senatet i Praha, Tsjekkia, 9. juni 2021. Roman Vondrous / Pool via REUTERS
Hviterussisk opposisjonsleder Sviatlana Tsikhanouskaya snakker i det tsjekkiske senatet i Praha, Tsjekkia, 9. juni 2021. Roman Vondrous / Pool via Reuters

Hviterusslands opposisjonsleder Sviatlana Tsikhanouskaya (Bildet) oppfordret onsdag 9. juni til at det ble opprettet en internasjonal domstol for å undersøke det hun kalte "forbrytelsene" til president Alexander Lukashenkos "diktatur", Reuters.

Lukashenko har holdt et stramt grep om Hviterussland siden han kom til makten i 1994, og har slått ned på gateprotester som startet i fjor på grunn av et presidentvalg som hans motstandere sier var rigget slik at han kunne beholde makten.

Lukashenko, som nekter valgsvindel og avviser kritikk av sin menneskerettighetsrekord, utvidet tiltaket på tirsdag ved å undertegne lovgivning om strengere straff, inkludert fengselsstraffer, for folk som deltar i protester eller fornærmer statlige tjenestemenn. Les mer

"Jeg ber om at det opprettes en internasjonal domstol som vil undersøke forbrytelsene til Lukashenkos diktatur tidligere og under valget i 2020," sa Tsikhanouskaya, som nå er basert i Litauen, til det tsjekkiske senatet.

Tsikhanouskaya, som møtte Tsjekkias president Milos Zeman og statsminister Andrej Babis under besøket i Tsjekkia, ga ingen andre detaljer om forslaget hennes.

Hun sa at den eneste løsningen på situasjonen i Hviterussland var å avholde frie valg med internasjonale skjermer.

Tsikhanouskaya besøkte Praha før et toppmøte i gruppen av syv avanserte økonomier i Storbritannia denne uken der Hviterussland forventes diskutert.

Den tidligere sovjetrepublikken opprørte vestlige land i forrige måned ved å bestille et Ryanair-fly for å lande i hovedstaden Minsk og arrestere en dissidentjournalist som var om bord.

Lukashenko har avvist vestlig kritikk over hendelsen, og beskyldt vestlige land for å føre en "hybrid krig" mot ham. USA og EU forbereder seg på å stramme sanksjonene mot Hviterussland på grunn av flyhendelsen. Les mer

Fortsett å lese

Hviterussland

Hviterusslands Tsikhanouskaya ber EU, Storbritannia, USA om å presse Lukashenko i fellesskap

Publisert

on

By

USA, Storbritannia og EU bør handle i fellesskap for å legge mer press på Hviterusslands president Alexander Lukashenko og hans regjering, opposisjonsleder Sviatlana Tsikhanouskaya (Bildet) fortalte Reuters fredag ​​(4. juni), skriver Joanna Plucinska.

Tsikhanouskaya kom med kommentarene under et besøk i Warszawa, Polen i forkant av et toppmøte med de G7-rike landene i Storbritannia neste uke, der hun håper spørsmål som tas opp av den hviterussiske opposisjonen vil bli behandlet. Hviterussland har skutt opp den internasjonale agendaen siden den tvang ned en Ryanair-flytur over luftrommet og arresterte en opposisjonsjournalist forrige måned.

"Presset er kraftigere når disse landene opptrer i fellesskap, og vi ber" Storbritannia, USA, EU og Ukraina. De må opptre i fellesskap slik at deres stemme blir høyere, "sa Tsikhanouskaya.

Frankrike har sagt at de vil invitere Hviterussisk opposisjon mot G7-toppmøtet, hvis vertsland Storbritannia er enig. Storbritannia har sagt at det ikke er noen planer om å invitere ytterligere delegasjoner, men at Hviterussland vil bli diskutert.

Tsikhanouskaya sa at hun ikke var invitert til toppmøtet, men forventet at Hviterussland ville bli diskutert der.

Storbritannia, USA og EU innførte forbud og frysing av eiendeler til noen Hviterusslands tjenestemenn etter et valg i fjor som opposisjonen sier var rigget.

Siden Ryanair-hendelsen har vestlige land frarådet sine flyselskaper å fly over Hviterussland og sa at de vil ta andre skritt, for eksempel å utelukke hviterussiske flyselskaper og legge til flere navn på svartelistene.

Noen opposisjonsfigurer har bedt om sterkere tiltak som vil påvirke den samlede hviterussiske økonomien, som restriksjoner på import av mineraler eller olje fra Hviterussland.

Fortsett å lese

Luftfart / flyselskaper

EU forby hviterussiske transportører fra luftrommet og flyplassene

Publisert

on

Rådet besluttet i dag (4. juni) å styrke de eksisterende restriktive tiltakene i forhold til Hviterussland ved å innføre et forbud mot overflyging av EUs luftrom og mot tilgang til EU-flyplasser for hviterussiske transportører av alle slag.

EU-medlemsland vil nekte hviterussiske luftfartsselskaper (og markedsføringsselskaper som har en kodeshare med et hviterussisk luftfartsselskap) tillatelse til å lande i, ta av eller overflyge sine territorier.

Dagens avgjørelse følger opp Det europeiske råds konklusjoner 24. og 25. mai 2021, der EU stats- og regjeringssjefer fordømte på det sterkeste den ulovlige tvangslandingen av et Ryanair-fly i Minsk 23. mai 2021 som truet luftfartssikkerheten.

Nedleggelsen av Ryanair-flyet i Minsk ble utført med den uttrykkelige hensikten å arrestere journalisten Raman Pratasevich som har vært kritisk til Lukashenkos regime og kjæresten Sofia Sapega.

Rådet vurderer også mulige tilleggslister over personer og enheter på grunnlag av det relevante sanksjonsrammeverket, og ytterligere målrettede økonomiske sanksjoner.

Fortsett å lese
Annonse

Twitter

Facebook

Annonse

Trender