Kontakt med oss

Hviterussland

#FreeRomanProtasevich: EU ber om løslatelse av hviterussisk journalist

Publisert

on

Bli med på oppfordringen om løslatelse av Roman Protasevich og Sofia Sapega, som holdes av hviterussiske myndigheter. Finn ut hvordan du kan hjelpe. Hviterusslands journalist Protasevich og kjæresten Sapega var på et fly fra Athen til Vilnius 23. mai da den hviterussiske regjeringen tvang flyet til å omdirigere til Minsk der de ble arrestert. Samfunnet

Tiltaket ble umiddelbart møtt med omfattende fordømmelse fra hele verden og førte til krav om sanksjoner mot landet.

Parlamentets president David Sassoli sa: "Hendelsene i Hviterussland, med kapring av et sivilt fly for å arrestere motstandere av regimet, krever et sprang fremover i vår respons i både styrke og hastighet."

Stortinget og andre EU-institusjoner ber om øyeblikkelig løslatelse av Protasevich og oppfordrer alle til å si fra om dette åpenbare bruddet på grunnleggende rettigheter.

Hva du kan gjøre for å få Roman Protasevich løslatt

Misbruk av menneskerettigheter kan bare trives i stillhet. Bidra til å skape en lyd ved å tale for Protasevic og Sapega som for øyeblikket blir stille og arrestert.

Hva du kan gjøre online:

  • Bruk hashtaggen #FreeRomanProtasevich og #FreeSofiaSapega på Twitter og andre plattformer
  • Hjelp oss med å spre meldingen ved å dele denne artikkelen og innleggene våre på sosiale medier, for eksempel vår tweet

Du kan komme med dine egne måter å protestere på. For eksempel foreslo president Sassoli å bruke flyplasser for å markere årsaken: ”Jeg tror det ville være en veldig positiv gest hvis et bilde av Roman Protasevich skulle vises på hovedflyplassene i EU-medlemslandene, som et solidaritetsmerke og vis at vi ikke vil svikte ham. ”

Hva EU gjør som svar på handlingene fra Hviterussland

EU-ledere møttes en dag etter den tvungne omdirigering av Ryanair-flyet for å avgjøre en felles respons. President Sassoli åpnet toppmøtet med en oppfordring til handling: “Svaret vårt må være sterkt, øyeblikkelig og samlet. EU må handle uten å nøle og straffe de ansvarlige. I kveld har du et stort ansvar for å vise at Unionen ikke er en papirtiger. ”

EU-ledere var enige å forby hviterussiske fly fra å fly i EUs luftrom eller bruke EU-flyplasser. De ba også om løslatelse av Protasevich og Sapega, samt en etterforskning av International Civil Aviation Organization. De ble også enige om målrettede økonomiske sanksjoner og å legge til listen over personer som er underlagt sanksjoner.

Hva Europaparlamentet har etterlyst angående Hviterussland

Parlamentets utenrikskomite diskuterte hendelsene i Hviterussland 26. mai med opposisjonsleder Sviatlana Tsikhanouskaya. Hun sa til parlamentsmedlemmer: "Jeg oppfordrer Europaparlamentet til å sørge for at det internasjonale samfunnets reaksjon ikke er begrenset til Ryanair-flyhendelsen. Responsen må adressere situasjonen i Hviterussland i sin helhet."

Stortinget har jevnlig bedt om rettferdige valg i Hviterussland, samt for respekt for menneskerettighetene og rettsstaten.

Bare i fjor etterlyste parlamentsmedlemmer:

I 2020 var parlamentsmedlemmene tildelt Sakharov-prisen for tankefrihet til den demokratiske opposisjonen i Hviterussland.

Les mer om EUs forbindelser med andre land

Finn ut mer 

Hviterussland

Opposisjonsleder i Hviterussland vil at internasjonal domstol skal undersøke Lukashenko

Publisert

on

By

Hviterussisk opposisjonsleder Sviatlana Tsikhanouskaya snakker i det tsjekkiske senatet i Praha, Tsjekkia, 9. juni 2021. Roman Vondrous / Pool via REUTERS
Hviterussisk opposisjonsleder Sviatlana Tsikhanouskaya snakker i det tsjekkiske senatet i Praha, Tsjekkia, 9. juni 2021. Roman Vondrous / Pool via Reuters

Hviterusslands opposisjonsleder Sviatlana Tsikhanouskaya (Bildet) oppfordret onsdag 9. juni til at det ble opprettet en internasjonal domstol for å undersøke det hun kalte "forbrytelsene" til president Alexander Lukashenkos "diktatur", Reuters.

Lukashenko har holdt et stramt grep om Hviterussland siden han kom til makten i 1994, og har slått ned på gateprotester som startet i fjor på grunn av et presidentvalg som hans motstandere sier var rigget slik at han kunne beholde makten.

Lukashenko, som nekter valgsvindel og avviser kritikk av sin menneskerettighetsrekord, utvidet tiltaket på tirsdag ved å undertegne lovgivning om strengere straff, inkludert fengselsstraffer, for folk som deltar i protester eller fornærmer statlige tjenestemenn. Les mer

"Jeg ber om at det opprettes en internasjonal domstol som vil undersøke forbrytelsene til Lukashenkos diktatur tidligere og under valget i 2020," sa Tsikhanouskaya, som nå er basert i Litauen, til det tsjekkiske senatet.

Tsikhanouskaya, som møtte Tsjekkias president Milos Zeman og statsminister Andrej Babis under besøket i Tsjekkia, ga ingen andre detaljer om forslaget hennes.

Hun sa at den eneste løsningen på situasjonen i Hviterussland var å avholde frie valg med internasjonale skjermer.

Tsikhanouskaya besøkte Praha før et toppmøte i gruppen av syv avanserte økonomier i Storbritannia denne uken der Hviterussland forventes diskutert.

Den tidligere sovjetrepublikken opprørte vestlige land i forrige måned ved å bestille et Ryanair-fly for å lande i hovedstaden Minsk og arrestere en dissidentjournalist som var om bord.

Lukashenko har avvist vestlig kritikk over hendelsen, og beskyldt vestlige land for å føre en "hybrid krig" mot ham. USA og EU forbereder seg på å stramme sanksjonene mot Hviterussland på grunn av flyhendelsen. Les mer

Fortsett å lese

Hviterussland

Hviterusslands Tsikhanouskaya ber EU, Storbritannia, USA om å presse Lukashenko i fellesskap

Publisert

on

By

USA, Storbritannia og EU bør handle i fellesskap for å legge mer press på Hviterusslands president Alexander Lukashenko og hans regjering, opposisjonsleder Sviatlana Tsikhanouskaya (Bildet) fortalte Reuters fredag ​​(4. juni), skriver Joanna Plucinska.

Tsikhanouskaya kom med kommentarene under et besøk i Warszawa, Polen i forkant av et toppmøte med de G7-rike landene i Storbritannia neste uke, der hun håper spørsmål som tas opp av den hviterussiske opposisjonen vil bli behandlet. Hviterussland har skutt opp den internasjonale agendaen siden den tvang ned en Ryanair-flytur over luftrommet og arresterte en opposisjonsjournalist forrige måned.

"Presset er kraftigere når disse landene opptrer i fellesskap, og vi ber" Storbritannia, USA, EU og Ukraina. De må opptre i fellesskap slik at deres stemme blir høyere, "sa Tsikhanouskaya.

Frankrike har sagt at de vil invitere Hviterussisk opposisjon mot G7-toppmøtet, hvis vertsland Storbritannia er enig. Storbritannia har sagt at det ikke er noen planer om å invitere ytterligere delegasjoner, men at Hviterussland vil bli diskutert.

Tsikhanouskaya sa at hun ikke var invitert til toppmøtet, men forventet at Hviterussland ville bli diskutert der.

Storbritannia, USA og EU innførte forbud og frysing av eiendeler til noen Hviterusslands tjenestemenn etter et valg i fjor som opposisjonen sier var rigget.

Siden Ryanair-hendelsen har vestlige land frarådet sine flyselskaper å fly over Hviterussland og sa at de vil ta andre skritt, for eksempel å utelukke hviterussiske flyselskaper og legge til flere navn på svartelistene.

Noen opposisjonsfigurer har bedt om sterkere tiltak som vil påvirke den samlede hviterussiske økonomien, som restriksjoner på import av mineraler eller olje fra Hviterussland.

Fortsett å lese

Luftfart / flyselskaper

EU forby hviterussiske transportører fra luftrommet og flyplassene

Publisert

on

Rådet besluttet i dag (4. juni) å styrke de eksisterende restriktive tiltakene i forhold til Hviterussland ved å innføre et forbud mot overflyging av EUs luftrom og mot tilgang til EU-flyplasser for hviterussiske transportører av alle slag.

EU-medlemsland vil nekte hviterussiske luftfartsselskaper (og markedsføringsselskaper som har en kodeshare med et hviterussisk luftfartsselskap) tillatelse til å lande i, ta av eller overflyge sine territorier.

Dagens avgjørelse følger opp Det europeiske råds konklusjoner 24. og 25. mai 2021, der EU stats- og regjeringssjefer fordømte på det sterkeste den ulovlige tvangslandingen av et Ryanair-fly i Minsk 23. mai 2021 som truet luftfartssikkerheten.

Nedleggelsen av Ryanair-flyet i Minsk ble utført med den uttrykkelige hensikten å arrestere journalisten Raman Pratasevich som har vært kritisk til Lukashenkos regime og kjæresten Sofia Sapega.

Rådet vurderer også mulige tilleggslister over personer og enheter på grunnlag av det relevante sanksjonsrammeverket, og ytterligere målrettede økonomiske sanksjoner.

Fortsett å lese
Annonse

Twitter

Facebook

Annonse

Trender