Kontakt med oss

Hviterussland

Opposisjonsleder i Hviterussland vil at internasjonal domstol skal undersøke Lukashenko

Publisert

on

Hviterussisk opposisjonsleder Sviatlana Tsikhanouskaya snakker i det tsjekkiske senatet i Praha, Tsjekkia, 9. juni 2021. Roman Vondrous / Pool via REUTERS
Hviterussisk opposisjonsleder Sviatlana Tsikhanouskaya snakker i det tsjekkiske senatet i Praha, Tsjekkia, 9. juni 2021. Roman Vondrous / Pool via Reuters

Hviterusslands opposisjonsleder Sviatlana Tsikhanouskaya (Bildet) oppfordret onsdag 9. juni til at det ble opprettet en internasjonal domstol for å undersøke det hun kalte "forbrytelsene" til president Alexander Lukashenkos "diktatur", Reuters.

Lukashenko har holdt et stramt grep om Hviterussland siden han kom til makten i 1994, og har slått ned på gateprotester som startet i fjor på grunn av et presidentvalg som hans motstandere sier var rigget slik at han kunne beholde makten.

Lukashenko, som nekter valgsvindel og avviser kritikk av sin menneskerettighetsrekord, utvidet tiltaket på tirsdag ved å undertegne lovgivning om strengere straff, inkludert fengselsstraffer, for folk som deltar i protester eller fornærmer statlige tjenestemenn. Les mer

"Jeg ber om at det opprettes en internasjonal domstol som vil undersøke forbrytelsene til Lukashenkos diktatur tidligere og under valget i 2020," sa Tsikhanouskaya, som nå er basert i Litauen, til det tsjekkiske senatet.

Tsikhanouskaya, som møtte Tsjekkias president Milos Zeman og statsminister Andrej Babis under besøket i Tsjekkia, ga ingen andre detaljer om forslaget hennes.

Hun sa at den eneste løsningen på situasjonen i Hviterussland var å avholde frie valg med internasjonale skjermer.

Tsikhanouskaya besøkte Praha før et toppmøte i gruppen av syv avanserte økonomier i Storbritannia denne uken der Hviterussland forventes diskutert.

Den tidligere sovjetrepublikken opprørte vestlige land i forrige måned ved å bestille et Ryanair-fly for å lande i hovedstaden Minsk og arrestere en dissidentjournalist som var om bord.

Lukashenko har avvist vestlig kritikk over hendelsen, og beskyldt vestlige land for å føre en "hybrid krig" mot ham. USA og EU forbereder seg på å stramme sanksjonene mot Hviterussland på grunn av flyhendelsen. Les mer

Hviterussland

Hviterussland går videre med atomprosjekt til tross for noe motstand

Publisert

on

Til tross for motstand i noen kvartaler, har Hviterussland blitt det siste i et økende antall land som bruker kjernekraft.

Hver insisterer kjernefysisk produserer ren, pålitelig og kostnadseffektiv elektrisitet.

EU støtter sikker kjernefysisk produksjon, og et av de nyeste anleggene er i Hviterussland, hvor den første reaktoren til landets første atomkraftverk i fjor ble koblet til det nasjonale nettet og tidligere i år startet fullverdig kommersiell drift.

Det hviterussiske kjernekraftverket, også kjent som Astravets-anlegget, vil ha to driftsreaktorer med en total produksjonskapasitet på om lag 2.4 GW når de er ferdige i 2022.

Når begge enhetene har full effekt, vil 2382 MWe-anlegget unngå utslipp av mer enn 14 millioner tonn karbondioksid hvert år ved å erstatte generering av karbonintensive fossile brensler.

Hviterussland vurderer bygging av et andre atomkraftverk som ytterligere vil redusere avhengigheten av importerte fossile brensler og flytte landet nærmere netto-null.

For tiden er det rundt 443 kjernekraftreaktorer som opererer i 33 land, og gir omtrent 10% av verdens elektrisitet.

Rundt 50 kraftreaktorer bygges for tiden i 19 land.

Sama Bilbao y León, generaldirektør for World Nuclear Association, den internasjonale organisasjonen som representerer den globale kjernefysiske industrien, sa: ”Bevisene øker for at vi må fortsette å opprettholde en bærekraftig og lav-karbon-energivei for raskt å akselerere mengden av nye kjernekapasitet bygget og koblet til nettet globalt. 2.4 GW ny kjernekapasitet i Hviterussland vil være et viktig bidrag til å nå dette målet. ”

Hviterussland-anlegget har møtt fortsatt motstand fra nabolandet Litauen, hvor tjenestemenn har uttrykt bekymringer om sikkerhet.

Det hviterussiske energidepartementet har sagt at anlegget når det er fullt operativt vil levere omtrent en tredjedel av landets strømbehov.

Anlegget koster angivelig rundt 7-10 milliarder dollar.

Til tross for bekymringer fra noen parlamentsmedlemmer, som har satt i gang en sterk lobbykampanje mot det hviterussiske anlegget, har internasjonale vakthunder, som International Atomic Energy Agency (IAEA) ønsket prosjektet fullført.

IAEA-teamet av eksperter har nylig fullført et rådgivningsoppdrag for nuklear sikkerhet i Hviterussland, utført på forespørsel fra den hviterussiske regjeringen. Målet var å gjennomgå det nasjonale sikkerhetsregimet for kjernefysisk materiale og tilhørende fasiliteter og aktiviteter, og besøket inkluderte en gjennomgang av fysiske beskyttelsestiltak implementert på stedet, sikkerhetsaspekter knyttet til transport av kjernefysisk materiale og datasikkerhet.

Teamet, som inkluderte eksperter fra Frankrike, Sveits og Storbritannia, konkluderte med at Hviterussland hadde etablert et nuklear sikkerhetsregime i samsvar med IAEAs veiledning om grunnleggende kjernefysiske sikkerhet. Det ble identifisert god praksis som kan tjene som eksempler for andre IAEA-medlemsstater for å styrke deres nukleare sikkerhetsaktiviteter.

IAEAs divisjon av nukleær sikkerhetsdirektør Elena Buglova sa: “Ved å være vertskap for et IPPAS-oppdrag har Hviterussland vist sitt sterke engasjement og kontinuerlige innsats for å styrke sitt nasjonale kjernefysiske sikkerhetsregime. Hviterussland har også bidratt til å foredle IPPAS-metoder de siste månedene, spesielt ved å gjennomføre en pilotevaluering av sitt nukleare sikkerhetsregime som forberedelse til oppdraget. ”

Oppdraget var faktisk det tredje IPPAS-oppdraget som Hviterussland arrangerte, etter to som fant sted i henholdsvis 2000 og 2009.

Til tross for forsøk på å gi forsikringer, vedvarer bekymringene om sikkerheten til atomindustrien.

Den franske energieksperten Jean-Marie Berniolles innrømmer at ulykker ved atomkraftverk gjennom årene har "dypt forandret" Europas oppfatning av kjernefysiske anlegg, og "gjort det som burde vært en av de mest bærekraftige energiproduksjonskildene til et lyn for kritikk".

Han sa: "Dette er et bevis på et stadig mer ideologisk smittet synspunkt helt skilt fra vitenskapelige fakta."

Frankrike er et land som har falt ut av kjærlighet til atomteknologien, som kulminerte i 2015-loven om energiomgangen for grønn vekst som forutsetter at andelen av atom i Frankrikes energimiks skal falle til 50% (ned fra omtrent 75%) med 2025.

Det er mange som hevder at dette vil være umulig å oppnå. 

Berniolles sier at Hviterussland er et "annet eksempel på hvordan kjernefysisk sikkerhet utnyttes for å forhindre at NPP oppnår full og rettidig brukbarhet".

Han sa: "Selv om det ikke er et medlemsland i EU, krevde flere MEPS, på oppfordring fra Litauen, i februar 2021 at Hviterussland stanser prosjektet på grunn av antatte sikkerhetshensyn."

Slike krav blir fortsatt uttrykt inderlig, selv etter at European Nuclear Safety Regulators Group (ENSREG) sa at sikkerhetstiltakene ved Astravets er helt i tråd med europeiske standarder. Den fagfellevurderte rapporten - publisert etter omfattende besøk på stedet og sikkerhetsvurderinger - sa at reaktorene så vel som NPPs beliggenhet er "ingen grunn til bekymring".

Faktisk uttalte IAEAs generaldirektør Rafael Grossi i en nylig høring i Europaparlamentet at: "Vi har vært i kontakt med Hviterussland i lang tid," "vi er til stede i feltet hele tiden", og IAEA har funnet "god praksis" og ting å forbedre, men vi har ikke funnet noen grunn til at anlegget ikke skal fungere.

Motstanderne i Hviterussland anlegget fortsetter å sammenligne Tsjernobyl, men Berniolles sier at "en av de grunnleggende leksjonene som ble hentet fra Tsjernobyl, var at fullstendige kjernesmeltinger måtte holdes grundig inne".

“Dette utføres vanligvis med en enhet som kalles en core-catcher, og hver VVER-1200-reaktor - hvorav to er i Astravets - er utstyrt med den. Kjernefangerens kjølesystem må kunne avkjøle kjerneavfallet hvor en termisk effekt på ca 50 MW genereres de første dagene etter atomulykken. Ingen neutronisk ekskursjon forekommer under disse omstendighetene, i hva som er en annen grunnleggende forskjell for Tsjernobyl. Gitt at europeiske sikkerhetseksperter ikke har tatt opp disse problemene under analysene av Astravets, indikerer det at det ikke er noen problemer med disse tiltakene, ”la han til.

Han og andre bemerker at mens Litauen og noen parlamentsmedlemmer kan ha brukt år på å kritisere anleggets sikkerhetstiltak, "er det faktum at de aldri ble funnet å mangle alvorlig".

Fortsett å lese

Hviterussland

På Washington-besøk ber Hviterusslands opposisjonsleder USA om mer hjelp

Publisert

on

By

Hviterussisk opposisjonsleder Sviatlana Tsikhanouskaya ser på etter å ha deltatt i en paneldiskusjon med den hviterussiske filmregissøren Aliaksei Paluyan i Berlin, Tyskland, 11. juni. REUTERS / Axel Schmidt / File Photo

Hviterusslands opposisjonsleder Sviatlana Tsikhanouskaya (Bildet) appellerte mandag 19. juli om mer hjelp fra USA da hun innledet et besøk til Washington for møter med topptjenestemenn i Biden-administrasjonen denne uken, skriver Steve Holland og Doina Chiacu.

Hviterusslands president Alexander Lukashenko har holdt et tett grep om Hviterussland siden 1994 og har slått ned på gateprotester som startet under et presidentvalg i august i fjor som hans motstandere sier var rigget slik at han kunne beholde makten.

Tsikhanouskaya, 38, var kandidat ved valget i stedet for mannen hennes, Sergei Tsikhanouskiy, en videoblogger som har blitt fengslet siden mai 2020 på anklager som brudd på den offentlige orden, noe han nekter. Tsikhanouskaya flyktet til nabolandet Litauen etter Lukashenkos angrep.

Hun møtte statssekretær Antony Blinken, statssekretær for politiske saker Victoria Nuland og statsråd Derek Chollet, sa utenriksdepartementet i en uttalelse.

De sa at de diskuterte behovet for Lukashenko-regjeringens "nedbryting mot slutten, sammen med ubetinget løslatelse av alle politiske fanger i Hviterussland, og en inkluderende politisk dialog og nytt presidentvalg under internasjonal observasjon".

Tsikhanouskaya hadde også planlagt møter denne uken med høytstående tjenestemenn i Det hvite hus, sa en senioradministrasjon.

Hun sa til CNN at det var behov for mer hjelp fra USA og EU.

"USA har en moralsk forpliktelse til å være sammen med oss. Jeg ber USA hjelpe sivilsamfunnet med å overleve," sa hun. "Stå med Hviterussland."

Senioradministrasjonssjefen sa at USA "står med" Tsikhanouskaya og folket i Hviterussland og "vil fortsette å støtte deres demokratiske ambisjoner."

Fortsett å lese

Hviterussland

USA 'bekymret' for migranter fra Hviterussland til Litauen

Publisert

on

By

Litauiske hærsoldater installerer barberkabel på grensen til Hviterussland i Druskininkai, Litauen 9. juli 2021. REUTERS / Janis Laizans

Litauiske hærsoldater installerer barberkabel på grensen til Hviterussland i Druskininkai, Litauen 9. juli 2021. REUTERS / Janis Laizans

USA er bekymret for strømmen av migranter fra Midtøsten og Afrika fra Hviterussland til Litauen, har en amerikansk diplomat sagt, skriver Andrius Sytas i Vilnius, Reuters.

Litauen begynte å bygge en barberhøydesperre på 550 km (320 mil) på grensen til Hviterussland fredag ​​etter å ha beskyldt hviterussiske myndigheter for å fly inn migranter fra utlandet for å sende ulovlig til EU. Les mer.

"Vi ser på det veldig nøye og med bekymring", sa USAs assisterende utenriksminister George Kent i et intervju med det litauiske nyhetsnettstedet 15min.lt, publisert søndag 11. juli.

Han sa at "trykktaktikken" kan sammenlignes med migrantstrømmer fra Russland til Finland og Norge i 2015.

"Det er noe vi oppfordrer hviterussiske myndigheter til å stoppe - med vilje presse migranter fra andre land til den litauiske grensen", sa Kent.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender