Kontakt med oss

Hviterussland

Hviterussland går videre med atomprosjekt til tross for noe motstand

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Til tross for motstand i noen kvartaler, har Hviterussland blitt det siste i et økende antall land som bruker kjernekraft.

Hver insisterer kjernefysisk produserer ren, pålitelig og kostnadseffektiv elektrisitet.

EU støtter sikker kjernefysisk produksjon, og et av de nyeste anleggene er i Hviterussland, hvor den første reaktoren til landets første atomkraftverk i fjor ble koblet til det nasjonale nettet og tidligere i år startet fullverdig kommersiell drift.

Annonse

Det hviterussiske kjernekraftverket, også kjent som Astravets-anlegget, vil ha to driftsreaktorer med en total produksjonskapasitet på om lag 2.4 GW når de er ferdige i 2022.

Når begge enhetene har full effekt, vil 2382 MWe-anlegget unngå utslipp av mer enn 14 millioner tonn karbondioksid hvert år ved å erstatte generering av karbonintensive fossile brensler.

Hviterussland vurderer bygging av et andre atomkraftverk som ytterligere vil redusere avhengigheten av importerte fossile brensler og flytte landet nærmere netto-null.

Annonse

For tiden er det rundt 443 kjernekraftreaktorer som opererer i 33 land, og gir omtrent 10% av verdens elektrisitet.

Rundt 50 kraftreaktorer bygges for tiden i 19 land.

Sama Bilbao y León, generaldirektør for World Nuclear Association, den internasjonale organisasjonen som representerer den globale kjernefysiske industrien, sa: ”Bevisene øker for at vi må fortsette å opprettholde en bærekraftig og lav-karbon-energivei for raskt å akselerere mengden av nye kjernekapasitet bygget og koblet til nettet globalt. 2.4 GW ny kjernekapasitet i Hviterussland vil være et viktig bidrag til å nå dette målet. ”

Hviterussland-anlegget har møtt fortsatt motstand fra nabolandet Litauen, hvor tjenestemenn har uttrykt bekymringer om sikkerhet.

Det hviterussiske energidepartementet har sagt at anlegget når det er fullt operativt vil levere omtrent en tredjedel av landets strømbehov.

Anlegget koster angivelig rundt 7-10 milliarder dollar.

Til tross for bekymringer fra noen parlamentsmedlemmer, som har satt i gang en sterk lobbykampanje mot det hviterussiske anlegget, har internasjonale vakthunder, som International Atomic Energy Agency (IAEA) ønsket prosjektet fullført.

IAEA-teamet av eksperter har nylig fullført et rådgivningsoppdrag for nuklear sikkerhet i Hviterussland, utført på forespørsel fra den hviterussiske regjeringen. Målet var å gjennomgå det nasjonale sikkerhetsregimet for kjernefysisk materiale og tilhørende fasiliteter og aktiviteter, og besøket inkluderte en gjennomgang av fysiske beskyttelsestiltak implementert på stedet, sikkerhetsaspekter knyttet til transport av kjernefysisk materiale og datasikkerhet.

Teamet, som inkluderte eksperter fra Frankrike, Sveits og Storbritannia, konkluderte med at Hviterussland hadde etablert et nuklear sikkerhetsregime i samsvar med IAEAs veiledning om grunnleggende kjernefysiske sikkerhet. Det ble identifisert god praksis som kan tjene som eksempler for andre IAEA-medlemsstater for å styrke deres nukleare sikkerhetsaktiviteter.

IAEAs divisjon av nukleær sikkerhetsdirektør Elena Buglova sa: “Ved å være vertskap for et IPPAS-oppdrag har Hviterussland vist sitt sterke engasjement og kontinuerlige innsats for å styrke sitt nasjonale kjernefysiske sikkerhetsregime. Hviterussland har også bidratt til å foredle IPPAS-metoder de siste månedene, spesielt ved å gjennomføre en pilotevaluering av sitt nukleare sikkerhetsregime som forberedelse til oppdraget. ”

Oppdraget var faktisk det tredje IPPAS-oppdraget som Hviterussland arrangerte, etter to som fant sted i henholdsvis 2000 og 2009.

Til tross for forsøk på å gi forsikringer, vedvarer bekymringene om sikkerheten til atomindustrien.

Den franske energieksperten Jean-Marie Berniolles innrømmer at ulykker ved atomkraftverk gjennom årene har "dypt forandret" Europas oppfatning av kjernefysiske anlegg, og "gjort det som burde vært en av de mest bærekraftige energiproduksjonskildene til et lyn for kritikk".

Han sa: "Dette er et bevis på et stadig mer ideologisk smittet synspunkt helt skilt fra vitenskapelige fakta."

Frankrike er et land som har falt ut av kjærlighet til atomteknologien, som kulminerte i 2015-loven om energiomgangen for grønn vekst som forutsetter at andelen av atom i Frankrikes energimiks skal falle til 50% (ned fra omtrent 75%) med 2025.

Det er mange som hevder at dette vil være umulig å oppnå. 

Berniolles sier at Hviterussland er et "annet eksempel på hvordan kjernefysisk sikkerhet utnyttes for å forhindre at NPP oppnår full og rettidig brukbarhet".

Han sa: "Selv om det ikke er et medlemsland i EU, krevde flere MEPS, på oppfordring fra Litauen, i februar 2021 at Hviterussland stanser prosjektet på grunn av antatte sikkerhetshensyn."

Slike krav blir fortsatt uttrykt inderlig, selv etter at European Nuclear Safety Regulators Group (ENSREG) sa at sikkerhetstiltakene ved Astravets er helt i tråd med europeiske standarder. Den fagfellevurderte rapporten - publisert etter omfattende besøk på stedet og sikkerhetsvurderinger - sa at reaktorene så vel som NPPs beliggenhet er "ingen grunn til bekymring".

Faktisk uttalte IAEAs generaldirektør Rafael Grossi i en nylig høring i Europaparlamentet at: "Vi har vært i kontakt med Hviterussland i lang tid," "vi er til stede i feltet hele tiden", og IAEA har funnet "god praksis" og ting å forbedre, men vi har ikke funnet noen grunn til at anlegget ikke skal fungere.

Motstanderne i Hviterussland anlegget fortsetter å sammenligne Tsjernobyl, men Berniolles sier at "en av de grunnleggende leksjonene som ble hentet fra Tsjernobyl, var at fullstendige kjernesmeltinger måtte holdes grundig inne".

“Dette utføres vanligvis med en enhet som kalles en core-catcher, og hver VVER-1200-reaktor - hvorav to er i Astravets - er utstyrt med den. Kjernefangerens kjølesystem må kunne avkjøle kjerneavfallet hvor en termisk effekt på ca 50 MW genereres de første dagene etter atomulykken. Ingen neutronisk ekskursjon forekommer under disse omstendighetene, i hva som er en annen grunnleggende forskjell for Tsjernobyl. Gitt at europeiske sikkerhetseksperter ikke har tatt opp disse problemene under analysene av Astravets, indikerer det at det ikke er noen problemer med disse tiltakene, ”la han til.

Han og andre bemerker at mens Litauen og noen parlamentsmedlemmer kan ha brukt år på å kritisere anleggets sikkerhetstiltak, "er det faktum at de aldri ble funnet å mangle alvorlig".

Hviterussland

Internasjonale sanksjoner: Lett å misbruke og vanskelig å reversere

Publisert

on

I juni i år, etter at Lukashenko -regjeringen tvang grunnlagt et Ryanair -fly i Minsk, EU annonsert at 78 personer og syv enheter vil bli lagt til deres sanksjoner mot Hviterussland. I følge denne mandagen (13. september), den britiske regjeringen pålagt en rekke handels-, finans- og luftfartsrestriksjoner som svar på overgrepene mot Lukashenko -regimet. En kontroversiell inkludering i begge sanksjonsrundene var Mikhail Gutseriev, den russiske gründeren og filantropen, som har forretningsinteresser i hviterussiske energi- og gjestfrihetssektorer. Mange har lurt på hvorfor Gutseriev, som forretningsmann med investeringer over hele verden, har blitt målrettet i forbindelse med sitt relativt begrensede engasjement i Hviterussland. Saken hans har også reist bredere spørsmål og innledet en debatt om effektiviteten av sanksjoner som gir skyld ved forening, i stedet for å straffe kjente lovbrytere, skriver Colin Stevens.

EUs restriktive tiltak

Fra og med EUs tilnærming har blokken en veletablert prosess for å utføre "restriktive tiltak", det viktigste verktøyet i dens felles utenriks- og sikkerhetspolitikk (FUSP). Europeiske sanksjoner har fire sentrale mål: ivareta EUs interesser og sikkerhet, bevare freden, støtte demokrati og menneskerettigheter og styrke internasjonal sikkerhet. Hvis det pålegges sanksjoner, kan de falle på regjeringer, selskaper, grupper eller organisasjoner og enkeltpersoner. I form av ratifikasjon, kommer EUs representant for utenrikssaker og sikkerhet og EU -kommisjonen med et felles sanksjonsforslag, som deretter blir stemt over av Det europeiske råd. Hvis avstemningen blir vedtatt, vil EUs domstol deretter avgjøre om tiltaket beskytter 'menneskerettigheter og grunnleggende friheter, særlig rettssak og retten til en effektiv løsning'. Vær oppmerksom på at Europaparlamentet, EUs demokratisk valgte kammer, holdes informert om saksgangen, men verken kan avvise eller ratifisere sanksjonene.

Annonse

Vanskeligheten med søknad

Når EU legger en person eller enhet til sin sanksjonsliste, angir EU hvorfor de anser tiltaket som hensiktsmessig. Tilbake til den kontroversielle saken om Mikhail Gutseriev, har blokken tiltalte Gutseriev for å 'dra nytte av og støtte Lukashenko -regimet'. De beskriver ham som en 'mangeårig venn' av presidenten, den antatte røykpistolen var to ganger da begge mennene ble bekreftet å være i samme nærhet. Den første var ved åpningen av en ny ortodoks kirke, som Gutseriev hadde sponset, og den andre var ved Lukashenkos sverget som president, det EU beskriver som en "hemmelig" hendelse, til tross for at den ble sendt på TV og var åpen for offentligheten. EU også rapporter at Lukashenko en gang takket Gutseriev for pengene han hadde gitt til hviterussiske veldedige organisasjoner og milliardene dollar han hadde investert i landet.

Når vi tar et skritt tilbake, er det klart at EU arbeider på grunnlag av skyld etter assosiasjon - Gutseriev har vært i bane til Lukashenko, og han er tilhenger av sitt regime. Problemet med EUs tilnærming er imidlertid at det er få harde bevis på en ekte nærhet mellom de to mennene. Hva er det å si at Gutseriev ikke bare opprettholdt et arbeidsforhold med presidenten slik at han kunne fortsette å investere og drive virksomheten sin i Hviterussland? I en kommunikasjon som forklarer den interne prosessen, EU -kommisjonen stater at restriktive tiltak iverksettes 'for å få til endring i politisk aktivitet ... av enheter eller enkeltpersoner'. Å endre en skadelig politikk er selvsagt ønskelig, men EU må være forsiktig med å hindre den lille gruppen investorer som tar risikoen for å operere i og gi veldedige donasjoner til lavinntektsland med ustabile ledere.

Annonse

Storbritannias posisjon

Med tanke på denne potensielle ulempen i deres tilnærming, vil EU utvilsomt ha vært glad for at den britiske regjeringen på samme måte har rettet Lukasjenko og dem som anses å være i nærheten av ham. Utenriksminister Dominic Raab, tiltalte den hviterussiske presidenten for å knuse demokratiet og skisserte at det ville bli iverksatt tiltak mot landets statseide næringer og luftfartsselskaper. Generelt har Storbritannias sanksjonsprosess lignende mål som EU, og både favoriserer handel og finansielle tiltak, for eksempel våpenembarger og frysing av eiendeler. I likhet med sine partnere i Europa vil den britiske regjeringen håpe at de kan endre Lukasjenkos politikk og tilnærming, uten å påføre vanlige hviterussere unødvendig økonomisk skade. Likevel viser historien at det er langt fra enkelt å finne denne balansen. Tilbake til begynnelsen av 2000 -tallet, den britiske regjeringen og EU pålagt sanksjoner mot Hviterussland og Zimbabwe, og mot deres velstående eliter. Etter begge landene nå, med Hviterussland under Lukasjenko og Zimbabwe å dømme av økonomiske problemer og interne konflikter, er det vanskelig å si at en slik tilnærming hadde vært en suksess.

Å gjøre ting riktig

For å være ærlig overfor EU og Storbritannia har de presisert at de ønsker å unngå negative konsekvenser for de som ikke er ansvarlig for den aktuelle politikken og handlingene. Men ved å tildele sanksjoner på grunnlag av skyld ved forening, risikerer begge parter å gjøre akkurat det. Hassan Blasim, den berømte kurdiske filmregissøren som flyktet fra Saddam Husseins regime, sa at Vestens økonomiske sanksjoner betydde at 'livet var nesten dødt' i Irak på 1990 -tallet. Dessuten var det en enormt kontroversiell invasjon, ikke sanksjonsregimet, som til slutt førte til Husseins fall. Vestlige diplomater prøver kanskje sitt beste for å unngå å gjøre lignende skader i dag, men de bør være forsiktige med å undergrave investeringen og virksomheten, livsnerven i enhver økonomi, som Hviterussland vil trenge å bygge opp igjen i fremtiden.

Fortsett å lese

Hviterussland

Hviterussland: Dømming av Marya Kaliesnikava og Maksim Znak

Publisert

on

I dag (6. september) i Minsk ble politiske fanger Marya Kaliesnikava og Maksim Znak dømt til henholdsvis 11 og 10 års fengsel. I august 2020 ble Marya Kaliesnikava, sammen med Tsikhanouskaya og Tsepkalo, et symbol på bevegelsen for demokratisk Hviterussland. I en rettssak bak lukkede dører, sammen med en fremtredende advokat, Znak, ble hun dømt for ubegrunnede anklager om å "konspirere for å gripe statsmakten på en grunnlovsstridig måte", "etterlyse handlinger som tar sikte på å skade Hviterusslands nasjonale sikkerhet gjennom bruk av medier og internett ”og” etablering og ledelse og en ekstremistisk gruppe ”.

I en uttalelse sa EUs eksterne handlingstjeneste: "EU beklager Minsk -regimets kontinuerlige åpenbare respektløshet for menneskerettighetene og grunnleggende frihetene til folket i Hviterussland. EU gjentar også sine krav om umiddelbar og ubetinget frigjøring av alle politiske fanger i Hviterussland (nå mer enn 650), inkludert Kaliesnikava og Znak, journalister og alle mennesker som sitter bak lås og slå for å utøve sine rettigheter. Hviterussland må følge sine internasjonale forpliktelser og forpliktelser i FN og OSSE. EU vil fortsette sin innsats for å fremme ansvar for den brutale undertrykkelsen fra de hviterussiske myndighetene. "

Annonse

Fortsett å lese

Hviterussland

Polen erklærer unntakstilstand på grensen til Hviterussland midt i migrantstigningen

Publisert

on

By

Polske grensevaktoffiserer står vakt ved siden av en gruppe migranter strandet på grensen mellom Hviterussland og Polen nær landsbyen Usnarz Gorny, Polen 1. september 2021. REUTERS/Kacper Pempel

Polen erklærte unntakstilstand i to regioner som grenser til Hviterussland i forrige uke etter en økning i ulovlig migrasjon som Warszawa har skylden på sin nabo, skrive Alan Charlish, Pawel Florkiewicz, Joanna Plucinska, Alicja Ptak, Anna Koper og Matthias Williams, Reuters.

Polen og EU har anklaget Hviterusslands president Alexander Lukashenko for å ha oppmuntret hundrevis av migranter til å krysse polsk territorium for å legge press på blokken over sanksjoner den har pålagt Minsk.

Annonse

Nødbestillingen - den første i sitt slag i Polen siden kommunistisk tid - forbød massesamlinger og begrenset folks bevegelser i en 3 km (2 mil) dyp stripe land langs grensen i 30 dager, sa regjeringen.

Hjelpegrupper som jobber med migranter sa at det allerede hadde vært en økning i polsk politi og pansrede kjøretøyer i området de siste dagene, og at de var bekymret for at ordren ville begrense arbeidet og la flyktninger bli strandet.

- Atmosfæren er generelt voldelig, det er uniformerte, væpnede tjenestemenn overalt ... det minner meg om krig, sier Marta Anna Kurzyniec, bosatt i den polske grensebyen Krynki, til Reuters.

Annonse

Polen begynte å bygge et piggtrådgjerde forrige uke for å dempe strømmen av migranter fra land som Irak og Afghanistan.

EU innførte økonomiske sanksjoner mot Hviterussland etter et omstridt valg i august 2020 og et angrep på opposisjonen, og sier at Lukasjenko bevisst har oppfordret migranter til å krysse inn i Polen, Latvia og Litauen i gjengjeldelse.

Hviterusslands utenriksminister Vladimir Makei skyldte torsdag "vestlige politikere" for situasjonen på grensene, melder det hviterussiske statlige nyhetsbyrået Belta.

- Hviterussland har alltid respektert alle bestemmelsene i avtalene våre til punkt og prikke, sa Makei på en pressekonferanse.

Polens presidentordfører Blazej Spychalski sa at situasjonen på grensen var "vanskelig og farlig".

"I dag må vi som Polen, som er ansvarlige for våre egne grenser, men også for EUs grenser, iverksette tiltak for å sikre Polen og (EU) sikkerhet," sa han.

Rettighetsaktivister har anklaget polske myndigheter for å nekte tilstrekkelig medisinsk behandling til strandede migranter. Warszawa sier at de er Hviterusslands ansvar.

Marysia Zlonkiewicz fra bistandsgruppen Chlebem i Solą (med brød og salt) sa at politiet hadde bedt dem om å stoppe aktiviteten langs grensen før unntakstilstanden ble kunngjort.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse
Annonse

Trender