Kontakt med oss

Bulgaria

Er Neftochims nasjonalisering mer attraktiv for Bulgaria enn milliarder som kommer fra Brussel?

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

I stedet for å vedta den nødvendige lovpakken for å motta EU-midler under gjenoppretting og bærekraftig utviklingsplan, vedtok Folkeforsamlingen i Bulgaria (landets parlament) tre lover som skaper betingelser for avkapitalisering av et vellykket privat foretak og dets overføring til staten. kontroll. Bulgarere er godt klar over denne ordningen: Staten vil vise seg å være en enda mindre effektiv forvalter og vil legge ut de sterkt svekkede, men likevel svært verdifulle, eiendelene for salg til «de rette menneskene». Spørsmålet gjenstår: hvem er den neste eieren av det største oljeraffineriet på Balkan?

Det 48. parlamentet i Bulgaria startet sitt arbeid i oktober 2022 og avsluttet tre måneder senere, i januar 2023. Republikkens president, Rumen Radev, oppfordret varamedlemmer til å velge den neste regjeringen, vedta et nytt statsbudsjett og stemme for pakken med endringer introdusert av den midlertidige regjeringen, som inkluderer 22 lover som er nødvendige for at Bulgaria skal motta 6.3 milliarder euro fra EU. Beløpet ble godkjent av EU-kommisjonen som en del av Bulgarias plan for gjenoppretting og bærekraftig utvikling, men overføringen til landet ville kreve enorme reformer i Bulgaria.

Parlamentet har ikke stemt en eneste lov ut 22-pakke langs EUs retningslinjer. MPs innsats var dedikert til de tre nylig oppfunne lovene støttet av et merkelig flertall av partier - GERB, DPS og det demokratiske Bulgaria. De har alltid ikke klart å komme til en forståelse av andre spørsmål. Alle tre lovene ble vedtatt med påskudd av å føre tilsyn med overholdelse av EUs sanksjoner og gjelder bare ett selskap - det store oljeraffineriet på Balkan, LUKOIL Neftochim Burgas.

Alle som er interessert i oljevirksomheten i Bulgaria er godt klar over det teknologiske nivået til raffineriet til en verdi av milliarder av dollar. I sin nåværende posisjon som det største og mest moderne raffineriet i landet, ville Neftochim Burgas være for dyrt til å bli kjøpt av "egnede" ledere. Men hvis anlegget blir ulønnsomt, vil eieren bli tvunget til å selge det med stor rabatt. De tre lovene, som allerede er signert av president Radev, senker aktivaprofilen radikalt.

Den første loven legaliserer tilbaketrekking av 70 % av forskjellen mellom prisen på Ural- og Brent-olje, multiplisert med det totale volumet av drivstoff som leveres til markedet. Den andre loven forutsetter tilbakekall av Neftochim Burgas' konsesjon for Rosenets-havnen, gjennom hvilken hoveddelen av oljen importeres til Bulgaria. Til slutt innebærer den tredje loven innføring av statlig operativ ledelse ved raffineriet, begrunnet med strategisk betydning av virksomheten. Forfatterne begrunner sitt fokus på raffineriet og samarbeidet mellom konkurrerende parter med forbrukerhensyn.

Bulgaria har unntak fra europeiske sanksjoner mot import av russisk olje og petroleumsprodukter. Drivstoffet i Bulgaria er allerede det billigste i hele EU, og Neftohim-raffineriet betaler allerede en 33% skatt på overskudd i henhold til europeiske forskrifter, staten vil ta ytterligere 70% fra forskjellen mellom prisen på Brent- og Ural-olje, og vil returnere dem til forbrukerne gjennom statlig støtte. Med mindre EU-kommisjonen legger merke til at dette i hovedsak er et gebyr og tar 75 % av disse midlene i henhold til de europeiske reglene.

Politikerne forklarer at raffineriene i fremtiden vil bli belastet for tilgang til havneinfrastruktur, og dermed vil staten få enda mer profitt. Det vil også bli innført forskuddsavgift og merverdiavgift. Men hvis anlegget ikke er i stand til å fungere under slike forhold, vil staten da overta den operative ledelsen, igjen "i forbrukerens interesse."

Annonse

Selv om noen bulgarske journalister mistenker at lovinitiativene rettet mot anlegget er i interessen til en annen bulgarsk raffinerieier, Insa Oil. Nylig har det introdusert et nyopprettet amerikansk investeringsfond som et grunnleggende medlem og planlegger å utvide sine aktiviteter i europeiske land. En rekke publikasjoner i bulgarske medier knytter Insa Oil-eier, Georgy Samuilov, til lyssky forretningspraksis og politisk beskyttelse. Hvis strukturene hans viser seg å være potensielle kjøpere av Neftohim Burgas, vil ikke dette overraske de fleste bulgarere.

I et land som Bulgaria, som har blitt kritisert for korrupsjon i flere tiår, er en slik ordning velkjent og har blitt brukt gjentatte ganger i løpet av de siste 15 årene: statsmaskinen fokuserer på en spesifikk vellykket virksomhet, gjør den livløs og endrer eieren. . Derfor er antakelsen om at ulønnsomheten til anlegget er det endelige målet for ekspresslovgivning ikke blottet for logikk.

Derfor eies Neftohim-raffineriet av det russiske selskapet, presset er rettferdiggjort av sanksjonspolitikken som følges av EU. Visestatsminister og samferdselsminister Khristo Aleksiev ser imidlertid ingen logikk i utspillene til varamedlemmer. "Til tross for analysene gitt til parlamentet, har det vedtatt lover og beslutninger som skaper risiko for prisøkninger og suspensjon av Neftochim Burgas-drift. Parlamentsmedlemmene burde ikke ha vedtatt lover som er mer restriktive enn kravene fra EU-kommisjonen. Disse EF-kompromissene ble gjort nettopp for å gi Bulgaria, som det fattigste landet i EU, en mulighet til å dra nytte av denne forsinkelsen, så jeg ser ikke logikken til parlamentsmedlemmene, hvorfor vi skulle ha nærmet oss denne saken i en slik sak. streng måte, sa Aleksiev til journalister. Han er overbevist om at «å ta over hele prosessen med å levere råolje, bearbeide og distribuere den er en svært vanskelig prosess og det er åpenbart at staten ikke har en slik ressurs og kunnskap.

Nå ser den bulgarske regjeringen ekstremt tafatt ut foran EU-kommisjonen. I stedet for å rapportere om oppfyllelsen av vilkårene for å skaffe landet sårt tiltrengte EU-midler, sender den ulike lover for melding til Brussel. EU-kommisjonen vil ha sjekket at de overholder EU-lovgivningen og internasjonale handelsregler, om den vedtatte statsstøtten er berettiget og om innføringen av skjulte tollsatser er et forsøk på å legge press på næringslivet.

Hvis Brussel godkjenner tre lover, vil Neftochim Burgas være underlagt den vanlige inntektsskatten på 10 % samt et solidaritetsbidrag på 33 %, vedtatt i samsvar med europeiske regler. Og i tillegg til en avgift på 70 % av forskjellen mellom prisene på benchmarkolje.

Kombinert med utilgjengelighet til havnen kan andre skatter, avgifter, avgifter og endrede vilkår for eksisterende beskatning gjøre Neftochims virksomhet ulønnsom og redusere aktivaprofilen. Dette kan påvirke jobbene til rundt ti tusen mennesker, samt hundre andre bulgarske selskaper, knyttet til driftsaktiviteten.

Men hvis LUKOIL bestemmer seg for å trekke seg fra det bulgarske markedet, vil den nye eieren, uansett hvem han måtte være, umiddelbart måtte sikre langsiktige oljeforsyninger. Da må Bulgaria konkurrere om dyr ikke-russisk olje med andre land som Tyrkia. I dette tilfellet kan landet glemme ikke bare tilbaketrekkingen av overskudd, men også den betydelige mengden skatter, avgifter og trygdeutbetalinger som kommer inn i det bulgarske budsjettet. Dette kan få alvorlige konsekvenser for befolkningen i det fattigste EU-medlemslandet.

På den annen side er Neftochim Burgas en stor produsent av drivstoff som forbrukes ikke bare i Bulgaria, men også i andre land på Balkan. Nedleggelsen av raffineriet i sammenheng med den europeiske dieselkrisen kan gjøre hele regionen uten drivstoff. I praksis er således de tre lovene som er arvet fra den korte levetiden til det 48. bulgarske parlamentet en tikkende bombe for enhver fremtidig bulgarsk regjering, og for hele regionen.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender