Kontakt med oss

Bulgaria

Hvem vil bli holdt ansvarlig hvis bulgarske barn i Brestovitsa lider irreversibel helseskade?

DELE:

Publisert

on

Det er klart at Bulgaria, et medlemsland i EU og FN, er i alvorlig brudd på europeiske og internasjonale menneskerettigheter ved ikke å sørge for rent drikkevann - skriver Lazar Bakalov ([e-postbeskyttet])

I løpet av 2018-2019 merket befolkningen i Brestovitsa (en landsby i Rodopi kommune med nesten 4000 innbyggere) endringer i fargen og smaken på vann beregnet på konsum. De relevante myndighetene avviser disse forutsetningene og garanterer at Brestovitsas drikkevann oppfyller alle nasjonale, europeiske og internasjonale helsestandarder.

Men i februar 2020 kom sannheten frem, med det første offisielle resultatet at mangannivåene var godt over EU-grensene på 50 mg/l eller 0.05 mg/dm³. Etter flere vanntester nådde de kritiske resultatene nivået på 6.499 mg/l. Alle private, kommunale og nasjonale institusjoner med ansvar for kvaliteten på drikkevannet i Brestovitsa har blitt informert for å iverksette umiddelbare tiltak for å identifisere årsakene og finne løsninger.

En delvis unntakstilstand ble erklært i februar 2021, med et dekret om at vannet ikke kan brukes til drikkeformål, men det er tillatt til husholdningsbruk.

I august 2021 viste resultatene av en rapport fra det bulgarske vitenskapsakademiet at så høye nivåer av mangan i Brestovitsas drikkevann til husholdningsbruk har ekstremt alvorlige konsekvenser for forbrukernes helse, og er de mest skadelige for barn. Rapporten konkluderer med at det må iverksettes umiddelbare tiltak da befolkningen er i alvorlig helserisiko!

Mangan kommer inn i menneskekroppen gjennom ulike organer, akkumuleres og kan ikke fjernes på noen måte. For store mengder forårsaker irreversible nevrologiske problemer hos spedbarn og barn. Disse problemene kan omfatte språk- og hukommelsesvansker, lavere IQ, mangel på koordinasjon osv. Barna til Brestovitsa har vært utsatt for ekstrem helserisiko i årevis, noe som kan tolkes som en trussel om folkemord! Siden 2020 har befolkningen i Brestovitsa mottatt flere tilsagn fra de aktuelle institusjonene for å finne raske løsninger og økonomiske ressurser for disse løsningene. Etter år med nøling ble det endelig funnet en løsning, men fortsatt mangler 90 % av finansieringen. Troen på kvaliteten på bulgarske institusjoner har helt forsvunnet! De lokale og nasjonale myndighetene nekter fortsatt å svare på spørsmålet om hvem som er ansvarlig for å forurense Brestovitsas drikkevann og sette 1000 barn i en slik risiko, selv om rapporter utarbeidet for å undersøke saken navngir den sannsynlige skyldige. På grunn av mangelen på en anerkjent gjerningsmann, er landsbyens innbyggere fratatt beskyttelsen av sine menneskerettigheter. I stedet for dette reises det søksmål i retten mot personer som krevde etterforskning for å avklare årsakene til vannforurensning ved å beskytte landsbyboernes demokratiske rettigheter og fremfor alt barns rettigheter til et sunt miljø og rent drikkevann.

Annonse

Alt dette forårsaker mange spørsmål som Bulgaria må svare på!

Hva var Bulgarias prioriteringer i hele denne tiden, og hvorfor har alt strukket seg utover årene? Hvorfor er kun 10 % av finansieringen sikret så langt, og hvor lenge vil myndighetene prioritere andre prosjekter og skyve disse risikobarna i bakgrunnen? Hva er viktigere enn barnas liv?

Hvorfor investerer Rodopi kommune årevis i underholdning, parker og veivedlikehold i andre landsbyer, mens disse 1000 barna venter i fire år til tross for helserisikoen? Vil det skape et stygt syn hvis det er lekeplasser i Brestovitsa, men ingen barn kan leke på dem?

Hvorfor har ikke et så velkjent problem blitt løst på fire år nå, og hvor mange år anser bulgarske myndigheter som en rimelig tidsramme for å løse et problem som setter barns helse i fare på daglig basis? Hvordan skal uttrykket «så snart som mulig» tolkes og samsvarer dette med fristene for gjennomføring av vedtaket som det ennå ikke er sikret tilstrekkelige ressurser til?

Er det rettferdig at berørte innbyggere må betale for forurenset drikkevann i alle disse årene, og samsvarer denne avgjørelsen med europeiske standarder for forbrukerbeskyttelse?

Når vil dette helvete ta slutt og vil det være varig skade for barna som er utsatt for denne risikoen i årevis?

Hvem vil bli holdt ansvarlig hvis alle barn i Brestovitsa i morgen lider uopprettelig helseskade?

Hvordan er det mulig at et EU- og FN-medlemsland tråkker på borgerrettigheter så hardt og setter nesten 1,000 barn i ekstrem fare over en så lang periode, og når vil europeiske og internasjonale myndigheter gripe inn?

På grunn av tapet av tillit til prioriteringene til den lokale og nasjonale administrasjonen, fortsetter innbyggerne i Brestovitsa sin kamp for å beskytte sine rettigheter og løse saken, og tar den denne gangen utenfor landets grenser. Den 11.05.2024 sendte Lazar Bakalov inn en offisiell klage til EU-kommisjonen basert på alle nødvendige dokumenter levert av foreningen "Life for Brestovitsa". Anmodningen er å behandle saken på europeisk nivå ASAP og henvise den til en europeisk domstol. FN-kommisjonen, Den internasjonale helseorganisasjonen og andre internasjonale organer vil også bli varslet i løpet av de kommende dagene dersom Bulgaria ikke tilbyr raske tilfredsstillende løsninger.

Innbyggerne i Brestovitsa ber Europa om støtte i denne kampen som setter helsen til barna deres i fare! [e-postbeskyttet]

Det er tydelig at Bulgaria, et medlemsland av EU og FN, er i alvorlige brudd på europeiske og internasjonale menneskerettigheter ved å ikke sørge for rent drikkevann.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender