Kontakt med oss

Kina

Kinesisk bellicosity: Leksjoner for Sør- og Sørøst-Asia

Publisert

on

Kinas klagesang

Historisk har Kina følt seg fornærmet over at det har blitt nektet sin rettmessige plass i verdensorden. I dag ser et mer elastisk voksende Kina på USA som hovedmotstander. Kina, gjennom sin samordnede militære modernisering og konsistente økonomiske vekst, føler at staturen blant verdensordenen er slik at den kan utfordre USAs hegemoni og fremstå som en global aktør. Hun er nittet av et ønske om å utfordre vestlige ideer og å erstatte disse med konsepter og filosofier som er pyntet med kinesiske egenskaper. Dette manifesterer seg i hennes ekspansjonistiske politikk, krigeriske handelskrig, militære konfrontasjoner i SCS og konflikt langs vestlige grenser med India osv. Kina siterer 100 år med ydmykelse for å legitimere sine krigførende handlinger, ettersom det ser økning i omfattende nasjonal makt. Kinesisk ledelse forplanter seg. ideen om mellomriket, hvor alle andre perifere nasjoner er vasale i status. Ideen blir ført for langt av kineserne. Vi skal senere se hvordan kinesiske truende handlinger har gått ut i regionen med dens endringer til nabolandene., skriver Henry St. George.

Push Back

Eksisterende verdensorden, oppreist av de vestlige demokratiene med stor innsats, både når det gjelder menneskelige og økonomiske ressurser, vil ikke la Kina endre systemene uten tøff motstand. USA har forhøyet ante mot den kinesiske unilateralismen ved å motvirke henne med Indo Pacific-strategien og harpe på behovet for en regelbasert verdensorden. USA og vestlige demokratier stiller sammen for å presse tilbake mot kinesisk unilateralisme. Evolusjon av QUAD i sin nåværende form er et slikt eksempel. Sør- og Sørøst-Asia, som har båret tyngden av kinesiske ekspansjonistiske design, omstiller og integrerer også for å fraråde Kina. India, på grunn av sin geo-strategiske beliggenhet, er raskt i ferd med å dukke opp som et viktig ledd i å motvirke Kina. Western Worlds samordnede forsøk på å få ansvar for Kina for pandemien ved å gjenopplive Wuhan lab lekkasje teori, samle likesinnede demokratier mot Kina og motvirke BRI gjennom 'bygge tilbake bedre verdens' initiativer, vil sannsynligvis betale langsiktig utbytte for å inneholde Kinas innflytelse.

Kinesisk voldsom oppførsel

Vaksinediplomati i Kina i Sør-Asia. Nepal er et av landene i Sør-Asia med stor belastning på COVID 19. Nepals regjering er avhengig av velvilje fra både nordlige og sørlige naboer for sin vaksinasjonsinnsats. Mens India i samsvar med sin "Neighborhood First Policy" er i forkant av vaksinediplomati, bruker Kina derimot tvangsmidler. Kina, for å redde sitt image som en virusspreder, ser aktivt på mindre land som vedtar vaksinen. Dette er en del av deres myke diplomati for å forbedre deres image som en storslått stat. På grunn av mangel på gjennomsiktighet i deling av data om forsøk og effekt er mindre land skeptiske til kinesiske vaksiner. Dette er også basert på tidligere erfaringer med dårlig eller lav standard medisinsk utstyr som personlig verneutstyr, testutstyr levert til fattigere land. Kinesisk diktat til Nepal, Bangladesh og Pakistan for kraftig å akseptere Sinovax / Sinopharm, er et påfallende eksempel på kinesisk desperasjon mot vaksinediplomati for å endre oppfatningen av verden. Det antas at den kinesiske ambassadøren i Nepal tvangsmessig har overlevert 0.8 MnSinovax-doser til Nepal. Sri Lanka har på sin side kategorisk uttalt at den foretrekker indisk eller russisk vaksine fremfor kinesere. Nylig har kinesisk selektiv favorisering i fordelingen av vaksinedoser og deres priser kommet under alvorlig kritikk av SAARC-nasjoner.

Ekspansjonistisk Kina i Bhutan og Nepal. Kina har vært en ivrig tilhenger av Mao. Selv om det ikke er registrert, men Maos teori foreslår kontroll over fem fingre som kommer fra taket av verden, nemlig Ladakh, Nepal, Sikkim, Bhutan og Arunachal Pradesh. Kina, i tråd med denne strategien, setter i gang ensidige overtredelser i India, Bhutan og Nepal.

Kinesisk territoriell aggresjon mot India og indisk som passer svaret skal dekkes senere. Selv om Nepal hevder å være hjertelig og vennlig med Kina, tegner imidlertid kinesisk territoriell inngrep i Humla-distriktet og andre grenseområder langs Sino-Nepal-grensen et helt annet bilde. Tilsvarende er militarisering av Doklam-platået, bygging av veier dypt inne i Bhutan i den vestlige og midtre sektor, bosetting av landsbyer med to formål i Bhutansk territorium, et vitnesbyrd om at Maos strategi for salamiskivering ble aktualisert. Mens India kunne betraktes som en utfordrer til Kinas hegemoni, må imidlertid mindre nasjoner som Nepal og Bhutan behandles med en annen målestokk av Kina. Det oppfører seg ikke bra for en ambisiøs supermakt å bøye seg for å mobbe mindre godartede nasjoner og skjult utføre territoriell aggresjon.

Kupp i Myanmar. Debatter rundt kinesisk medvirkning til kuppet i Myanmar har vært offentlig, men implisitt involvering trenger bekreftelse. Militære Junta har mest sannsynlig innhentet stiltiende godkjenning av Kina før hun trumferer gryende demokrati i Myanmar. Kina har enorme økonomiske og strategiske innsatser i Myanmar. Kinesisk BRI i Myanmar, økonomiske investeringer til en verdi av 40 milliarder dollar, tilførsel av naturgass til Kunmingand implisitt støtte til de etniske væpnede gruppene har gjort Kina til den største interessenten i Myanmar. Imidlertid har kinesisk tilsynelatende støtte til militær Junta og gjentatt vetoing mot sanksjoner mot Tatmadaw ved FNs sikkerhetsråd trukket flak fra demokratiske krefter i Myanmar og fra liberale demokratier over hele verden. Voldelige protester, brannstiftelse mot kinesiske eiendeler og vidt fordømt fordømmelse av kinesisk innblanding i Myanmar har avskaffet fart fremover blant borgere i Myanmar.

Slitne forhold til India. Kinesisk aggressiv oppførsel i EasternLadakh, som fører til langvarig avstand og Galwan-sammenstøt trenger ingen forsterkning. Indias regjering har tatt sterkt unntak og fordømte utvetydig kinesiske ekspansjonistiske design. India har nå kastet en god utenrikspolitikk og sin sverdarm, den indiske hæren har gitt et passende svar på kinesisk uforsvarlighet. Den indiske hærens overlegne strategiske manøver i South Pagong, tvang kineserne til å trekke seg tilbake og komme til forhandlingsbordet. GoI, har nå avklart at det ikke kan være forretninger som vanlig med Kina før dets grenser er rolige. Tilbakestilling av bilaterale forhold er betinget av fredelig løsning av grensetvister. India må konvertere denne motgangen til muligheter ved å tilpasse likesinnede land, spesielt i Sør- og Sørøst-Asia for å danne en formidabel allianse mot Kina.

Leksjoner i Sør- og Sørøst-asiatisk sammenheng

Kinesisk oppgang på det asiatiske kontinentet er langt fra godartet som ledelsen hevdet. Kina har begynt et transcendentalt skifte fra Maos utpekte politikk om å "skjule dine evner og bide tiden din" til mer aggressiv Xi Jinpings politikk med "kinesisk drøm" som innebærer "stor foryngelse av den kinesiske nasjonen". Den store foryngelsen oversettes til underkastelse av verden med økonomiske, militære, tvangsmessige diplomatiske midler osv. Noen av de viktigste leksjonene blir belyst som under: -

  • Kinesisk oppgang er ikke godartet; Kina vil bruke omfattende nasjonal makt for å oppnå sine mål om å utfordre verdensordenen og deretter deponere den.
  • Kinesisk sjekkbok diplomati er ondskapsfull. Den søker å underkaste svakere nasjoner ved å trekke dem inn i ond gjeldsfelle. Land har mistet suverenitet til denne formen for økonomisk utpressing.
  • Kinesisk myk kraftprojeksjon, gjennom vaksinediplomati, skal China Study Centers formidle alternativ fortelling for å motvirke voksende kor blant vestlige land for å undersøke opprinnelsen til Corona-virus og forplante Kinas sentriske ideologi.
  • BRI-prosjekter har til hensikt å for det første avlaste kinesisk overskuddskapasitet i nabolandene, og for det andre å felle godtroende nasjoner i økonomisk gjensidig kvelertak.
  • Kinesiske ondartede ambisjoner, særlig i Sør- og Sørøst-Asia, kan bare utfordres ved å bygge tett gruppering / allianser.
  • Ukontrollert kinesisk monopol innen forsyningskjedeadministrasjon, sjeldne jordartsmetaller og halvledere må prioriteres.

Å takle kinesisk behemoth

Operasjonalisering av Indo-Stillehavsstrategien. Som sagt, 'Mobber forstår bare maktens språk', på samme måte kan kinesisk bare avskrekkes av sterk respons på alle domener, det være seg militære, økonomiske, menneskelige ressurser, støttet av et sterkt militær eller å skape allianser. Operasjonalisering av Indo-Stillehavsstrategien er en viktig fasett mot det. En viktig manifestasjon av Indo-Stillehavsstrategien er å øke QUAD. Indo Pacific-strategien bør fokusere på nøkkelutbytte, nemlig maritim sikkerhet, for å påføre uakseptable kostnader for kinesisk maritim handel i IOR, ved å ta tilbake initiativ fra Kina til å utvikle motstandsdyktig forsyningskjedestyring, nisje og kritisk teknologi og sikre åpen, gratis og inkluderende indo- Stillehavet.

Økonomisk integrasjon. Sør- og Sørøst-Asia har et uutnyttet potensial når det gjelder menneskelige og naturlige ressurser som kan utnyttes, i tilfelle gjensidig fordelaktig økonomisk gjensidig avhengighet utvikles mellom medlemslandene.

UNSC. UNSC-reformen er avgjørende i den endrede globale ordenen. Strukturelle endringer av økende antall faste medlemmer eller diversifisering av dem er avgjørende for rettferdig representasjon. Kandidatene til India, Japan og noen av de viktige afrikanske og søramerikanske nasjonene må vurderes seriøst for UNSC.

Motvirker BRI. USAs forslag om å 'bygge tilbake bedre verden', foreslått av president Joe Biden under G7-møtet, kan være veien videre for å motvirke BRI effektivt.

konklusjonen

Med uforminsket økning i kinesisk makt vil utfordringene i Sør- og Sør-Asia intensivere flerfoldet. Dens manifestasjoner er sett i Øst-Kinahavet, Sør-Kinahavet, IOR og langs de nordlige grensene med India, Nepal og Bhutan. Kinesisk aggresjon i Sør / Sørøst-Asia kan bare motvirkes gjennom robuste allianser. Indo Pacific-strategien må gis den nødvendige drivkraften for å gjøre det til å avskrekke kinesisk krigførende oppførsel. Som tenkende nasjoner blir nødt til å gå sammen i deres felles innsats for å motvirke kinesisk skikkelse, for ikke å fortsette ustanselig med sine ekspansjonistiske design.

Kina

Kinas president Xi Jinping besøker en urolig region i Tibet

Publisert

on

President Xi Jinping (Bildet) har besøkt den politisk urolige regionen Tibet, det første offisielle besøket av en kinesisk leder på 30 år, skriver BBC.

Presidenten var i Tibet fra onsdag til fredag, men besøket kun rapportert av statlige medier på fredag ​​på grunn av følsomheten ved turen.

Kina blir beskyldt for å undertrykke kulturell og religiøs frihet i den avsidesliggende og hovedsakelig buddhistiske regionen.

Regjeringen avviser anklagene.

I opptak fra statlig kringkaster CCTV ble Xi sett hilse på en folkemengde iført etniske kostymer og viftet med det kinesiske flagget da han forlot flyet.

Han ankom Nyingchi, sørøst i landet og besøkte en rekke steder for å lære om byutvikling, før han reiste til hovedstaden Lhasa på høydebanen.

Mens han var i Lhasa besøkte Xi Potala-palasset, det tradisjonelle hjemmet til den forviste tibetanske åndelige lederen, Dalai Lama.

Folk i byen hadde "rapportert om uvanlige aktiviteter og overvåking av deres bevegelse" før hans besøk, sa advokatgruppen International Campaign for Tibet på torsdag.

Xi besøkte sist regionen for 10 år siden som visepresident. Den siste sittende kinesiske lederen som offisielt besøkte Tibet var Jiang Zemin i 1990.

Statlige medier sa at Xi tok seg tid til å lære om arbeidet som gjøres med etniske og religiøse saker og arbeidet som ble gjort for å beskytte den tibetanske kulturen.

Mange landflyktige tibetanere beskylder Beijing for religiøs undertrykkelse og uthuling av kulturen deres.

Tibet har hatt en tumult historie, der den har brukt noen perioder på å fungere som en uavhengig enhet og andre styrt av mektige kinesiske og mongolske dynastier.

Kina sendte inn tusenvis av tropper for å håndheve sitt krav på regionen i 1950. Noen områder ble den tibetanske autonome regionen, og andre ble innlemmet i nabolandene kinesiske provinser.

Kina sier Tibet har utviklet seg betydelig under sitt styre, men kampanjegrupper sier at Kina fortsetter å krenke menneskerettighetene og anklager det for politisk og religiøs undertrykkelse.

Fortsett å lese

Kina

Flere tibetanske buddhister bak lås og lås i juli

Publisert

on

6. juli 2021 fylte den landflyktige åndelige lederen av tibetanere, Dalai Lama, 86 år. For tibetanere rundt om i verden forblir Dalai Lama deres verge; et symbol på medfølelse og håp om å gjenopprette freden i Tibet, og sikre ekte autonomi gjennom fredelige midler. For Beijing er Nobels fredsprisvinner en "ulv i fåreklær" som søker å undergrave Kinas integritet ved å forfølge et uavhengig Tibet, skriver Dr Zsuzsa Anna Ferenczy og Willy Fautré.

Som en konsekvens anser Beijing ethvert land som engasjerer seg i den åndelige lederen eller hever situasjonen i Tibet som innblanding i dets indre anliggender. På samme måte tillater ikke Beijing tibetanere å feire Dalai Lamas bursdag. Videre bruker den kommunistiske regjeringen i Beijing streng straff for ethvert slikt forsøk, akkurat som den fortsetter sin kampanje for å undergrave det tibetanske språket, kulturen og religionen, så vel som den rike historien gjennom brutal undertrykkelse.

I årevis har Beijing fortsatt å miskreditere og undergrave Dalai Lama. Visninger fra tibetanere av Dalai Lamas bilde, offentlige feiringer og deling av undervisningen hans via mobiltelefoner eller sosiale medier blir ofte straffet hardt. Denne måneden, da de feiret bursdagen til Dalai Lamas, ble mange tibetanere arrestert ifølge Golog Jigme, en tidligere tibetansk politisk fange som nå bor i Sveits.

Som sådan arresterte kinesiske tjenestemenn i Sichuan-provinsen to tibetanere. Kunchok Tashi og Dzapo, i 40-årene, ble arrestert i Kardze i den tibetanske autonome regionen (TAR). De ble arrestert mistenkt for å være en del av en gruppe sosiale medier som oppmuntret til å resitere tibetanske bønner for å feire bursdagen til deres åndelige leder.

I løpet av de siste årene har de kinesiske myndighetene fortsatt å øke presset på tibetanere, og straffe tilfeller av 'politisk undergravning'. I 2020 dømte de kinesiske myndighetene i Tibet fire tibetanske munker til lange fengselsstraffer etter et voldsomt raid fra politiet på deres kloster i Tingri fylke.

Årsaken til raidet var oppdagelsen av en mobiltelefon, eid av Choegyal Wangpo, en 46 år gammel munk ved Tingris Tengdro-kloster, med beskjeder sendt til munker som bodde utenfor Tibet og registreringer av økonomiske bidrag til et kloster i Nepal skadet i et jordskjelv i 2015, ifølge en Human Rights Watch-rapport. Choegyal ble arrestert, avhørt og hardt slått. Etter denne utviklingen besøkte politi og andre sikkerhetsstyrker hans hjemlandsby Dranak, raidet stedet og slo flere Tengdro-munker og landsbyboere, og holdt rundt 20 av dem i mistanke om å ha utvekslet meldinger med andre tibetanere i utlandet eller for å ha hatt fotografier eller litteraturrelatert. til Dalai Lama.

Tre dager etter razziaen, i september 2020, tok en Tengdro-munk ved navn Lobsang Zoepa sitt eget liv i tilsynelatende protest mot myndighetenes tiltak. Rett etter at hans selvmord ble internettforbindelsene til landsbyen avbrutt. De fleste av de arresterte munkene ble holdt uten rettssak i flere måneder, noen antas å ha blitt løslatt på betingelse av å forplikte seg til ikke å utføre noen politiske handlinger.

Tre munker ble ikke løslatt. Lobsang Jinpa, 43, nestleder for klosteret, Ngawang Yeshe, 36 og Norbu Dondrub, 64. De ble deretter forsøkt hemmelig på ukjente anklager, funnet skyldige og gitt harde straffer: Choegyal Wangpo ble dømt til 20 års fengsel, Lobsang Jinpa til 19, Norbu Dondrub til 17 og Ngawang Yeshe til fem år. Disse harde setningene er enestående og indikerer økningen i begrensningene for tibetanere til å kommunisere fritt, og praktisere deres grunnleggende friheter, inkludert ytringsfrihet.

Under president Xi har Kina blitt mer undertrykkende hjemme og aggressivt i utlandet. Som svar har demokratiske regjeringer over hele verden forsterket sin fordømmelse av Kinas menneskerettighetsbrudd, med noen som tar konkrete grep, for eksempel å ilegge sanksjoner. For fremtiden, mens Kinas regionale og globale innflytelse fortsetter å øke, må likesinnede demokratiske allierte over hele verden stille Beijing til regnskap om situasjonen i Tibet.

Willy Fautré er direktør for den Brussel-baserte NGO Human Rights Without Frontiers. Zsuzsa Anna Ferenczy er stipendiat ved Academia Sinica og en tilknyttet forsker ved Vrije Universiteit Brussel politiske avdeling. 

Gjesteposter er forfatterens meninger, og blir ikke godkjent av EU Reporter.

Fortsett å lese

Kina

Fanget mellom Kina og USA, asiatiske land lager raketter

Publisert

on

By

En urbane stråle og missiler for urfolksforsvar (IDF) blir sett på Makung Air Force Base på Taiwans offshore-øy Penghu, 22. september 2020. REUTERS / Yimou Lee
En urbane stråle og missiler for urfolksforsvar (IDF) blir sett på Makung Air Force Base på Taiwans offshore-øy Penghu, 22. september 2020. REUTERS / Yimou Lee

Asia glir inn i et farlig våpenkappløp da mindre nasjoner som en gang holdt seg på sidelinjen, bygger arsenaler av avanserte langtrekkende missiler og følger i fotsporene til kraftverk Kina og USA, sier analytikere., skrive Josh Smith, Ben Blanchard og Yimou Lee i Taipei, Tim Kelly i Tokyo og Idrees Ali i Washington.

Kina er masseproduserende DF-26 - et flerbruksvåpen med en rekkevidde på opptil 4,000 kilometer - mens USA utvikler nye våpen som er rettet mot å motvirke Beijing i Stillehavet.

Andre land i regionen kjøper eller utvikler sine egne nye raketter, drevet av sikkerhetsproblemer over Kina og et ønske om å redusere deres avhengighet av USA.

Før tiåret er ute, vil Asia fylle med konvensjonelle missiler som flyr lengre og raskere, treffer hardere og er mer sofistikerte enn noen gang før - en sterk og farlig endring fra de siste årene, sier analytikere, diplomater og militære tjenestemenn.

"Missillandskapet endrer seg i Asia, og det endrer seg raskt," sa David Santoro, president for Pacific Forum.

Slike våpen blir stadig rimeligere og mer nøyaktige, og ettersom noen land anskaffer dem, vil ikke naboene deres bli etterlatt, sa analytikere. Missiler gir strategiske fordeler som å avskrekke fiender og øke innflytelsen med allierte, og kan være en lukrativ eksport.

De langsiktige implikasjonene er usikre, og det er en liten sjanse for at de nye våpnene kan balansere spenninger og bidra til å opprettholde fred, sa Santoro.

"Mer sannsynlig er at spredning av raketter vil føre til mistanker, utløse våpenløp, øke spenningen og til slutt føre til kriser og til og med kriger," sa han.

I følge ikke-utgitte 2021-militære orienteringsdokumenter gjennomgått av Reuters, planlegger den amerikanske Indo-Stillehavskommandoen (INDOPACOM) å distribuere sine nye langdistanse våpen i "svært overlevende, presisjonsstrekkende nettverk langs First Island Chain", som inkluderer Japan, Taiwan og andre Stillehavsøyer som ringer østkysten av Kina og Russland.

De nye våpnene inkluderer Long-range Hypersonic Weapon (LRHW), et rakett som kan levere et svært manøvrerbart stridshode med mer enn fem ganger lydens hastighet til mål mer enn 2,775 kilometer (1,724 miles) unna.

En talsmann for INDOPACOM fortalte Reuters at det ikke var tatt noen avgjørelser om hvor disse våpnene skulle distribueres. Så langt, de fleste amerikanske allierte i regionen har vært nølende med å forplikte seg til å være vertskap for dem. Hvis LRHW er basert i Guam, et amerikansk territorium, ville det ikke være i stand til å treffe fastlands-Kina.

Japan, hjemmet til mer enn 54,000 amerikanske tropper, kan være vert for noen av de nye missilbatteriene på Okinawan-øyene, men USA vil trolig måtte trekke tilbake andre styrker, sa en kilde kjent med den japanske regjeringen og sa anonymt på grunn av følsomheten. av utgaven.

Å tillate amerikanske raketter - som det amerikanske militæret vil kontrollere - vil også mest sannsynlig gi et sint svar fra Kina, sa analytikere.

Noen av Amerikas allierte utvikler sine egne arsenaler. Australia kunngjorde nylig at de ville bruke 100 milliarder dollar over 20 år på å utvikle avanserte raketter.

"COVID og Kina har vist at avhengig av slike utvidede globale forsyningskjeder i krisetider for nøkkelelementer - og i krig, som inkluderer avanserte missiler - er en feil, så det er fornuftig strategisk tenkning å ha produksjonskapasitet i Australia," sa Michael Shoebridge fra Australian Strategic Policy Institute.

Japan har brukt millioner på langtrekkende luftoppskytede våpen, og utvikler en ny versjon av et lastebilmontert antiskipsmissil, typen 12, med en forventet rekkevidde på 1,000 kilometer.

Blant amerikanske allierte, stiller Sør-Korea det mest robuste innenlandske ballistiske rakettprogrammet, som fikk et løft fra en nylig avtale med Washington om å slippe bilaterale grenser for dets evner. Det er Hyunmoo-4 har en 800 kilometer rekkevidde, noe som gir den en rekkevidde godt inne i Kina.

"Når de amerikanske alliertes konvensjonelle langtrekkingsevner vokser, øker sjansene for at de blir ansatt i tilfelle en regional konflikt," skrev Zhao Tong, en strategisk sikkerhetsekspert i Beijing, i en fersk rapport.

Til tross for bekymringene, vil Washington "fortsette å oppmuntre sine allierte og partnere til å investere i forsvarsevner som er kompatible med koordinerte operasjoner," sa den amerikanske representanten Mike Rogers, rangordnet medlem av House Armed Services Committee, til Reuters.

Taiwan har ikke kunngjort et ballistisk missilprogram offentlig, men i desember godkjente det amerikanske utenriksdepartementet sin forespørsel om å kjøpe dusinvis av amerikanske kortdistanse ballistiske missiler. Tjenestemenn sier at Taipei er det masseproduserende våpen og utvikle cruisemissiler som Yun Feng, som kan slå så langt som Beijing.

Alt dette er rettet mot å "gjøre ryggen til (Taiwans) piggsvin lengre etter hvert som Kinas militære evner forbedres", sa Wang Ting-yu, en senior lovgiver fra det regjerende Demokratiske Progressive Party, til Reuters, mens han insisterte på at øyas missiler ikke var ment å slå langt inn i Kina.

En diplomatisk kilde i Taipei sa at Taiwans væpnede styrker, tradisjonelt fokusert på å forsvare øya og avverge en kinesisk invasjon, begynner å se mer støtende ut.

"Grensen mellom våpenens defensive og støtende karakter blir tynnere og tynnere," la diplomaten til.

Sør-Korea har vært i et opphetet rakettløp med Nord-Korea. Norden nylig testet det som så ut til å være en forbedret versjon av sitt velprøvde KN-23-missil med et 2.5-tonns stridshode som analytikere sier er rettet mot å bestå det 2-tonns stridshodet på Hyunmoo-4.

"Mens Nord-Korea fremdeles ser ut til å være den viktigste driveren bak Sør-Koreas rakettutvidelse, forfølger Seoul systemer med rekkevidder utover det som er nødvendig for å motvirke Nord-Korea," sa Kelsey Davenport, direktør for ikke-spredningspolitikk i Arms Control Association i Washington.

Etter hvert som spredning akselererer, sier analytikere at de mest bekymringsfulle rakettene er de som kan bære konvensjonelle eller atomstridshoder. Kina, Nord-Korea og USA stiller alle slike våpen.

"Det er vanskelig, om ikke umulig, å avgjøre om et ballistisk rakett er bevæpnet med et konvensjonelt eller atomstridshode til det når målet," sa Davenport. Etter hvert som antallet slike våpen øker, "er det en økt risiko for utilsiktet opptrapping til en atomangrep".

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender