Kontakt med oss

Kina

Xi Jinpings Moskva-besøk: Legger du grunnlaget for en ny verdensorden?

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

President Xi Jinpings (Bildet) siste tur til Russland har betydelige konsekvenser og undertoner. Den fungerer som en måler for Kinas manøvrerbarhet i å utfordre amerikansk innflytelse og dominans. Ikke avskrekket av den eskalerende amerikanske ire, foretok den kinesiske hodehonchoen frimodig sin Moskva-ekskursjon, fullt klar over dens symbolske og meningsfulle verdi, skriver Salem AlKetbi, UAE politisk analytiker og tidligere Federal National Council-kandidat.

Etter å ha offentlig erklært for nasjonens parlament at USA går i spissen for et korstog for å "inneholde, omringe og undertrykke" Kina, er den kinesiske lederen nå innstilt på å sementere landets posisjon på den globale arenaen.

John Kirby, talsmannen for det amerikanske nasjonale sikkerhetsrådet, kapslet kortfattet USAs syn på global skala. Han påpekte at Kina og Russland nærer en gjensidig lengsel etter å bestride USAs overherredømme og undergrave det internasjonale rammeverket bygget på FNs og rettsstatens prinsipper. Ifølge ham har disse nasjonene rettet blikket mot å endre paradigmet og velte amerikansk dominans, spesielt i Europa og andre regioner over hele verden.

Den tidligere britiske utenriksministeren William Hague avslørte en sannhet som Vesten hardnakket nekter å erkjenne - Kina forfølger bare sine strategiske interesser slik enhver nasjon ville gjort. I en artikkel for The Times understreket han nødvendigheten av å ha Russland som en alliert for Kina, gitt landets ambisjoner for det 21. århundre. Han hevdet at det ikke er nok for Russland å bare innrette seg med Kina, men det må være bundet til det, og bli tvunget til å fortsette på den veien. Dette ville bety å bygge gassrørledninger utelukkende til Kina, utveksle militær- og romteknologi, og til slutt garantere at Kina ikke blir offer for amerikansk aggresjon.

Med president Xi behendig knyttet et bånd med Putin, har Kina nå en alliert å støtte seg på og en pålitelig partner å stole på, slik det nåværende politiske klimaet tilsier.

Hague sier: «I Vesten handler vi også i våre interesser ved å støtte Ukraina, for hvis Russland kunne slippe unna med å ødelegge et europeisk land, ville vi og våre allierte trenge langt større forsvarsutgifter i flere tiår fremover. Men vi tror også at vi handler i menneskehetens bredere interesse. For oss er nederlaget for væpnet aggresjon og opprettholdelsen av menneskerettighetene viktige prinsipper.»

Haags artikkel kan ha fremhevet avviket mellom virkeligheten og Vestens hardnakkede holdning, men Kina og Russland har forsøkt å klargjøre at deres nære bånd ikke utgjør en «politisk-militær allianse». De understreker at båndet deres ikke er antagonistisk, konfronterende eller rettet mot noen tredjepart.

Annonse

Fakta taler imidlertid for seg selv, med Kina og Moskva som nyter et blomstrende handelsforhold som nådde svimlende 190 milliarder dollar i 2022, opp med 30 % fra året før, til tross for embargoen mot olje og banebrytende teknologi, og tilbaketrekkingen av Vestlige selskapers handelsbånd med Russland. Russlands eksport til Kina økte med 43 %, mens Kinas import økte med 13 %. I mellomtiden, da Russlands handel med Vesten gikk ned i fjor, har Kina fremstått som Russlands desidert viktigste handelspartner, med eksporten av naturgass til Kina som har skutt i været med 50 % og Kinas import av russisk olje økte med 10 % fra 2021.

Det presserende spørsmålet er om Kinas leder har begynt å avgrense grensene for deres konflikt med USA. Svaret er bekreftende, men det er forsiktig. Kina er fortsatt innstilt på å ta avstand – selv formelt – fra eventuelle negative konsekvenser av sine bånd med Russland, og er motvillig til å bære hovedtyngden av konfrontasjonen mellom Moskva og Vesten eller være en del av de som krever det.

Ta for eksempel Beijings kunngjøring om den første direkte samtalen mellom president Xi og Ukrainas president Volodymyr Zelensky siden konfliktens begynnelse – et klart kinesisk signal om å prioritere konfliktløsning fremfor å smi en allianse med Russland. Kina har som mål å presentere seg som en globalt akseptabel fredsmegler, og det er der vekten ligger.

Kina gjør fremskritt mot å befeste sin posisjon på veien til det de kaller den nye æraen av internasjonale relasjoner. Det nylige besøket av Kinas leder i Moskva er et kalkulert trekk i denne retningen, med forsiktighet og forsiktighet i håndteringen av kinesiske forhold til både Russland og Europa. I en felles uttalelse bekreftet begge sider Kinas kjerneverdier inkludering, ikke-diskriminering, hensyn til alle parters interesser, bygging av en multipolar verden og fremme av bærekraftig utvikling over hele verden.

Uttalelsen avkreftet også forestillingen om at enhver demokratisk modell er overlegen andre, og unngår den amerikanske ideen om å sette demokrati opp mot diktatur, og avfeider bruken av demokrati og friheter som et påskudd for å gripe inn og presse andre nasjoner.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender