Kontakt med oss

Kroatia

Historisk nytt år for Kroatia når det slutter seg til euro og Schengen-området

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Kroatia markerte to betydelige endringer på det nye året. EUs yngste medlem sluttet seg til EUs Schengen-område uten grenser og euroens fellesvaluta. Dette oppfylte langvarige ambisjoner om å integrere seg med Europa.

Politiet fjernet skilt fra Bregana-grenseovergangen til Slovenia ved midnatt. En barriere ble deretter løftet for siste gang før det ble plassert et plakat med teksten "gratis inngang", som symboliserer slutten på grensekontrollen.

Statsminister Andrej Pilenkovic uttalte at det var historiske øyeblikk og spesielle øyeblikk som skulle gi oss stor ære, så vel som når vi ser staten oppnå strategiske mål -- dette var en slik dag ved grenseseremonien senere på dagen.

Ursula von der Leyen (president for EU-kommisjonen), sluttet seg til ham og hyllet det som "en flott dag å feire".

"I dag ble Kroatia med i Schengen-området så vel som eurosonen. Dette er to utrolige prestasjoner for det yngste medlemmet av EU, og de ble begge oppnådd på samme dag. Dette er en historisk dag."

Senere turnerte Plenkovic og von der Leyen Zagrebs hovedstad hvor de kjøpte kaffe på en kafé som brukte euro. Denne valutaen har erstattet den kroatiske kunaen. Plenkovic og von der Leyen satt ved siden av hverandre mens en server brakte kaffen ut til et utendørs bord. Von der Leyen applauderte.

I 2013 ble Kroatia med i EU. Kroatia er nå det 27. medlem av Schengen-regionen og det 20. som tar i bruk eurovalutaen.

Annonse

Forrige måned fremhevet finansminister Marko Primorac fordelene med euroen for lovgivere. Han sa at det ville øke økonomien, øke investeringene og gjøre Kroatia mer motstandsdyktig mot eksterne sjokk.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender