Kontakt med oss

Finland

Finland trenger velferdskutt, sier opposisjonsleder i forkant av valget

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Finland må redusere utgiftene til arbeidsledighetstrygd og andre velferdsprogrammer for å forhindre at offentlig gjeld øker, sa Petteri Orpo, en opposisjonsleder. Dette var i forkant av et tett tilkjempet valg som fant sted i helgen.

Orpo, 53 år gammel sjef for den nasjonale koalisjonen, uttalte at kutt i boligstøtte, subsidier til bedrifter og annen støtte var nødvendig for å sikre at tjenestene er levedyktige for landets raskt aldrende befolkning.

Orpo, en karrierepolitiker, har anklaget Sanna Marins regjering, 37 år gammel, for å bruke for mye på områder som utdanning og pensjon. Han har gjort økonomisk styring til et sentralt tema i kampanjen før søndagens valg.

"Den viktigste forskjellen mellom Sanna Marins regjering og en potensiell regjering av meg er hva slags økonomisk politikk vi vil føre." Orpo uttalte at hennes policy var å fikse alle gjeldsproblemene og øke skattene i et intervju 14. mars.

Marin sa også at hun ville drive en balansert økonomi. Hun foretrekker imidlertid å finne mer skatteinntekter enn å kutte. Noen velgere har reagert positivt på Orpos plan for mer innstrammende pengebruk.

I følge meningsmålinger har Orpos nasjonale koalisjon en knapp ledelse den nyligste meningsmåling med 19.8 %. Marins sosialdemokrater okkuperte andreplassen med nasjonalistiske Finns Party på 19.2%.

Under Covid-pandemien i 2020 økte Finlands gjeld i forhold til BNP med 10 prosentpoeng til 74 %. Den har imidlertid gått ned siden den gang på grunn av økonomisk oppgang.

Covid-pandemien var en suksess for Finlands økonomi. Veksten falt imidlertid til 1.9 % i fjor. I år vil landet trolig gå inn i en mild resesjon.

Annonse

De siste årene har landets sjenerøse velferdssystem vært utsatt for et press tilsvarende andre deler av Europas Norden. Der tøyes «vugge til grav» offentlige tjenester av fallende fødselstall. I kjølvannet av COVID-pandemien, økende energikostnader og inflasjon, har landets kostnader økt.

Marin, som var den yngste premieren i verden i en alder av 34 da hun tiltrådte, fikk internasjonal oppmerksomhet. Hun har ledet en sentrum-venstre-fempartikoalisjon som investerte i sosiale reformer, til tross for at hun måtte betale for pandemien og energikrisen forårsaket av Russlands invasjon.

Finlands gjeld i forhold til BNP på 71.7 % i 2013 var godt under gjennomsnittet i eurosonen på 93.0 %. Orpo uttalte at gjelden vil stige etter hvert som flere går av med pensjon og skatteinntektene synker.

"Vi ønsker å øke økonomien og øke økonomisk vekst. Økt sysselsetting betyr mer inntekt for folk. "Og fikse økonomien. Jeg tror dette er det som skiller oss," sa Orpo, og refererte spesifikt til Marin.

Hvis partiet hans vinner søndag (2. april), vil Orpos evne og vilje til å kontrollere finanspolitikken være sterkt avhengig av koalisjonen han kan danne for å styre.

Han er åpen for å samarbeide med Finns Party nasjonalistparti, som deler hans innstramningssyn, men mange finske politikere unngår fordi det krever strenge innvandringsgrenser.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender