Kontakt med oss

Frankrike

"Svekket" Macron holder seg til pensjonsregningen, ser nye reformer

DELE:

Publisert

on

Frankrikes president Emmanuel Macron ønsker å gjenvinne kontrollen over initiativet gjennom nye reformer. Regjeringen hans klarte ikke å overleve et mistillitsforslag om en kontroversiell pensjonslov. Nasjonale protester fortsatte.

Sist torsdag (16. mars), da fagforeningene forberedte seg på nok en dag med streik mot Macrons reform av pensjonen hans, samlet demonstranter seg med flagg og rop i sentrum av Paris. Dette var den sjette dagen på rad etter at lovforslaget ble vedtatt.

Søppeldunker ble satt i brann på Place de la Republique sentrum i Paris kl. 2030 CET/1930 GMT. Demonstranter fyrer også opp fyrverkeri. Politiet ble tilkalt for å spre demonstrantene og kom med brannbiler for å slukke flammene.

Macrons leir har advart ham om å slutte å gjøre forretninger som vanlig midt i voldelige protester som ruller streik og det utgjør den største trusselen mot hans autoritet siden «Gule Vest»-opprøret for fire år tilbake.

"Vi er alle svake. Gilles Le Gendre (senior MP i Macrons leir), sa til avisen Liberation at presidenten, regjeringen og flertallet alle var svake. "Vi kan ikke gjøre forretninger som vanlig på grunn av loven som ble vedtatt ."

Patrick Vignal (et annet medlem av Macrons leir) ba direkte presidenten om å suspendere lovforslaget om pensjonsreform. Dette vil øke pensjonsalderen med 2 år til 64. Gitt sinnet som genereres og dets dype upopularitet,

Macron har imidlertid ikke utelukket muligheten for å trekke pensjonsloven og har ikke til hensikt å stokke om, avholde snarvalg eller gjøre store endringer. Dette ble bekreftet av en kilde som snakket på møter mellom Macron og viktige allierte.

Ifølge en kilde vil han i stedet bruke onsdagens TV-intervju til å «roe seg ned» og planlegge reformer for sitt gjenværende mandat.

Annonse

INGEN U-SVING

Statsminister Elisabeth Borne talte til Stortinget. Arbeidsminister Olivier Dussopt gjorde det klart at regjeringen ikke vil endre sin holdning.

Borne uttalte at administrasjonen vil prøve å forbedre innbyggernes og fagforeningenes deltakelse i lovarbeidet i fremtiden, men hun ga ingen detaljer og sa at begge hadde brukt så mye tid som mulig på dialog om pensjonsregningen.

"Hva vi forventer av republikkens president ... at han trekker frem en utsikt ... en tre-, 6-måneders kalender (med reformer)", sa Sacha Houlie, en Macron-parlamentsmedlem. Han håpet på forslag om spørsmål som hvordan bedrifter kunne bli presset mer av fortjenesten med arbeidere.

Oliver Faure, sjef for sosialistpartiet, sa til regjeringen at den «leker i ilden».

Andre opposisjonelle parlamentsmedlemmer ba Macron om å sparke Borne og kalle inn for et snarvalg. De oppfordret også Macron til ikke å holde en folkeavstemning om pensjonsregningen på grunn av utbredt sinne.

NUPES-koalisjonen, venstreorienterte og høyreekstreme Rassemblement National ba om at det konstitusjonelle rådet skulle avgjøre om reformen og vedtakelsen av den bryter med grunnloven.

HVA BLIR DET NESTE?

Ifølge meningsmålinger er et stort flertall av franskmenn imot reformen av pensjonene deres.

"Jeg tror dette var en fornektelse av demokratiet. Jean Regnaud, en manusforfatter, uttalte at regjeringen vedtok en lov som et flertall av franskmenn var imot.

Laurent Nunez, sjef for Paris-politiet, sa at en etterforskning vil bli satt i gang etter at videoopptak som viser en politimann som slår demonstranten, gikk viralt.

Et annet tegn på sinne var den eskalerende volden ved et ExxonMobils Fos-sur-Mer-depot. Regjeringen forsøkte å gjenopprette orden til streikende arbeidere ved å ta skritt for å stoppe dem fra å gjøre opprør. Hele stedet var dekket av tåregass og noen demonstranter kastet gjenstander mot politifolk.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender