Kontakt med oss

Frankrike

Hvorfor prøver Frankrike å spille Russland i hendene?

DELE:

Publisert

on

Frankrike begynner å levere våpen til Armenia. I utgangspunktet innebærer det levering av 50 pansrede kjøretøyer, men i fremtiden er det også mulig å levere franske Mistral overflate-til-luft missilsystemer, skriver James Wilson.

Denne informasjonen er publisert av flere israelsk og europeiske medier og ble senere bekreftet av uttalelsen fra en Rachya Arzumanyan, en tidligere høytstående tjenestemann i separatistadministrasjonen i den armenske enklaven Karabakh, som ligger på det okkuperte aserbajdsjanske territoriet. Arzumanyan, snakker med Armensk kanal 1inTV, uttalte at "betydelige endringer ville skje i den militære sfæren i Armenia i løpet av de neste to månedene". Han la også til, "Jeg kan ikke snakke åpent om det ennå... Vi må glemme samarbeidet med Russland på den militære sfæren... Vi har ikke tid til å snakke og vente."

Tidligere rapporterte flere ukrainske utsalgssteder og den statlige TV-kanalen i Moldova om den kommende leveringen av franske våpen til Armenia, og understreket at "vestlig militærutstyr levert til Jerevan kan brukes av russere for å motvirke den ukrainske væpnede styrkens motoffensiv. Dette er tydelig, med tanke på det tette militære samarbeidet mellom Jerevan og Moskva."

I en kommentar til rapportene fra Moldovas statlige TV angående de franske våpenleveransene til Armenia, uttalte den ukrainske militæreksperten Roman Svitan "Hvis Frankrike utfører slike leveranser, spiller det i hendene på Russland."

Kiev har hele tiden fryktet at vestlig militær maskinvare, levert til Armenia, kan bli brukt av russerne. Dette er grunnen til at ukrainske etterretningstjenester aktivt har overvåket utviklingen i den armensk-aserbajdsjanske konfliktsonen siden midten av 2022. Bekymringene deres stammer først og fremst fra forståelsen av at slikt utstyr kan være omvendt konstruert for å forbedre russiske evner i å motvirke det samme våpenet som ble levert av Vesten for å støtte Ukrainas motoffensiv mot Russlands invasjon.

Sannsynligheten for dette utfallet er svært høy, tatt i betraktning det nære militære samarbeidet mellom Jerevan og Moskva. Tross alt tillot Armenia til og med å etablere to russiske militærbaser innenfor armensk territorium.

Det er klart at russerne følger spent med på utviklingen i direkte militært samarbeid mellom Frankrike og Armenia. Selve partnerskapet ble kunngjort under et besøk av den armenske forsvarsministeren Suren Papikyan i Paris i september 2022. Ulike kilder, inkludert det amerikanske analytiske utsalgsstedet for internasjonal sikkerhet, Global Security Review, skrev om forsyningen av våpen: «Den pro-armenske retorikken til [Den franske] presidenten [Emmanuel] Macron kan føre til en avtale om luftvern.» Denne mai, russisk utsalgssted REX rapporterte at militærhjelpen som Frankrike planlegger å forsyne Armenia «i den innledende fasen inkluderer dødelige våpen».

Annonse

I kjølvannet av diskusjonene om fransk militærhjelp til Armenia ledende vestlige medier som The New York Times publiserte forskjellige artikler om rollen som Armenia spiller i å hjelpe og støtte Russland til å omgå sanksjoner, inkludert hemmelig eksport av sjetonger og mikrokretser for dets militære, i tillegg til å tjene som en omlastingshub for iranske våpen sendt til Moskva.

Disse iranske våpnene, spesielt dronene, er allerede mye i bruk av Russland i Ukraina, men også de samme dronene ble brukt under sammenstøt i april og mai mellom de væpnede styrkene i Aserbajdsjan og Armenia. 

Det er også en betydelig sannsynlighet for at fransk våpen potensielt kan finne veien til iranske styrker. Gitt Irans historie med å bruke reverse engineering-teknikker, gir denne strategien en mulighet for iranske våpenprodusenter til å oppgradere og forbedre sitt eget arsenal. Slike fremskritt kan deretter kanaliseres inn i våpnene som eksporteres til ulike terrororganisasjoner, som aktivt søker å forstyrre stabiliteten i Midtøsten.

Tidspunktet for Frankrikes våpenleveranser til Jerevan, sammenfallende med det kommende presidentvalget i Tyrkia, er ganske viktig. I løpet av de siste tre årene har Erdogan konsekvent fremstilt seg selv som en motvekt til Macron, spesielt når det gjelder utviklingen i det østlige Middelhavet og Sør-Kaukasus. Denne rivaliseringen mellom de to lederne ble spesielt forsterket under kjølvannet av Aserbajdsjans seier, med støtte fra Tyrkia og Israel, i den andre Karabakh-krigen i 2020.

Utenom det satte våpenleveranser fra Frankrike til Armenia Frankrike på kollisjonskurs med Israel, som Aserbajdsjan er en nær strategisk partner for. Israel er også en av hovedleverandørene av våpen til Bakus forsvarsstyrker.

Den fremtredende israelske eksperten Ron Ben Ishay har utstedt en advarsel om den økte trusselen fra modernisering og forbedring av iransk ammunisjon. Han hevder at bruken av russiske våpen i Ukraina uunngåelig vil bidra til å styrke iranske kapasiteter, og dermed forsterke faren for alle makter som for tiden motsetter seg Irans aggressive militære aktiviteter. Denne utviklingen inkluderer spesielt Israel.

Skulle Erdogan møte valgnederlag i Tyrkia, kan Israel potensielt fremstå som den eneste strategiske allierte for Baku, som konsekvent møter trusler fra Teheran. Dette skiftet i det politiske landskapet kan ha betydelige implikasjoner, og omforme dynamikken til regionale allianser i det pågående geopolitiske landskapet.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender