Kontakt med oss

Frankrike

'Vi har reddet republikken!' -Ny Popular Front hevder seier over både Macron og Le Pen

DELE:

Publisert

on

Den viktigste exit-målingen setter den venstreorienterte New Popular Front på kurs til å bli den største blokken i den franske nasjonalforsamlingen, etter den andre valgomgangen i hurtigvalget kalt av president Macron. Avstemningen fra Ipsos for France Télévisions anslår mellom 172 og 192 seter for NPF, 150-170 for Emmanuel Macros Ensemble-allianse, og 132-152 for Marine Le Pens National Rally, som var i ledelsen etter den første valgomgangen en uke siden.

De 57-67 varamedlemmene for republikanerne, etterfølgere til gallistene, forventes å bli delt mellom de som ville støtte Le Pens valg av statsminister, Jordan Bardella og de som alltid ville stemme mot et parti de oppfatter som en grunnleggende trussel mot republikanerne. Fifth Republic, grunnlagt av Charles De Gaulle.

Så snart avstemningen ble publisert, proklamerte Jean Luc Mélenchon, leder av New Popular Front, at de hadde «reddet republikken». Mye av ilden hans var rettet mot president Macron, mye kritisert for å ha utskrevet valget i utgangspunktet. Han ba ham om å anerkjenne hans nederlag og ikke prøve å omgå det på noen måte.

"Det er presidentens plikt å oppfordre den nye folkefronten til å styre landet", sa han. Han la til at en koalisjon med partier utenfor NPF-blokken ikke var akseptabel, selv om den ikke er på vei mot et samlet flertall av de 577 setene i nasjonalforsamlingen. De ville ikke forhandle, men forsøke å implementere manifestet sitt, som lover en bedre avtale for arbeidere og høyere skatter for de rike.

De fleste av NPFs seter vil bli holdt av varamedlemmer fra Mélenchons parti France Unbowed og fra sosialistene, ledet av Oliver Faure. Han snakket like etter Mélenchon og sa at det burde være en regjering med «bare ett program, programmet til den nye folkefronten.

Faure advarte republikanerne og varamedlemmer fra President's Ensemble-alliansen at «de bør aldri stemme ved siden av ytre høyre, for å forhindre at den nye folkefronten styrer landet».

Annonse

Jordan Bardella fortalte støttespillere som hadde samlet seg og ventet å feire en seier i National Rally at en "unaturlig" og "vanærelig allianse" hadde "fratatt det franske folket". Han siktet til praksisen, lenge etablert i fransk politikk, der tredjeplasserte kandidater fra partier mot ytre høyre går ned til fordel for kandidater som er bedre egnet til å beseire National Rally og dets forgjengerpartier.

"I kveld kaster disse alliansene Frankrike i armene til Jean-Luc Mélenchon ytterst til venstre", sa Jordan Bardella. Likevel hevdet han at ved å doble antallet varamedlemmer i nasjonalforsamlingen, hadde partiet hans lagt «hjørnesteinene til morgendagens seier». Det var en følelse som ble gjentatt av Marine Le Pen da hun snakket, "seieren har bare blitt forsinket", sa hun.

Statsminister Gabriel Attal, som er en del av Ensemble-alliansen, har sagt at han vil overlate sin avskjed til Emmanuel Macron. Presidenten selv forventes ikke å snakke med en gang, ifølge en uttalelse på hans vegne vil han først analysere resultatene og deretter "respektere det franske folkets valg".

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender