Kontakt med oss

Georgia

Georgia og NATO: Tett samarbeid, men ikke medlemskap

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Georgia, sammen med Ukraina, ble lovet NATO-medlemskap på toppmøtet i Bucuresti i 2008, men fjorten år senere venter begge land fortsatt på å bli tillatt i alliansen. I kjølvannet av Ukraina-krigen gjentar Georgia, som gjennom årene har opplevd tre kriger inkludert Russland, sin interesse for å bli med i NATO - skriver Katarzyna Rybarczyk

Å presse på for medlemskapet mer intensivt kommer etter hvert som stemmer dukker opp som sier at hadde NATOs medlemskapsløfte til Ukraina materialisert tidligere, kanskje den pågående russiske invasjonen kunne vært unngått.

«Jeg er helt overbevist, og jeg har sagt det før, at hvis Ukraina hadde vært en del av NATO før krigen, ville det ikke vært noen krig. Jeg tror på dette,' sa Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

I og med at Finland og Sverige har fått en offisiell invitasjon til å bli med i alliansen etter det siste toppmøtet som fant sted i Madrid 28.-30. juni, ligger NATO-utvidelsen i kortene. Og likevel forblir Georgias tiltredelsesutsikter små.

Til tross for å vente betydelig lenger enn de nordiske statene, i stedet for å bli invitert til å bli med, Georgia ble fortalt at den ville få "skreddersydd politisk og praktisk" støtte. 

Georgia er en av NATOs nærmeste partnere og har vært det aktivt involvert i en rekke NATO-ledede oppdrag som Operation Active Endeavour, en maritim overvåkingsoperasjon designet for å motvirke terrorisme og forhindre bevegelse av våpen i Middelhavet, eller NATOs Resolute Support Mission i Afghanistan. Dessuten oppfyller Georgia nesten alle kriteriene for å bli medlem av NATO, ifølge det Anders Fogh Rasmussen, en tidligere NATO-generalsekretær, sa en stund tilbake.

Så hvorfor sitter Georgia fast i det som ser ut til å være et permanent limbo?

Annonse

For det første, med Russland som okkuperer to separatistregioner Abkhasia og Sør-Ossetia, hindrer Georgias territorielle integritet tiltredelsessamtaler.

"Vi mener at Georgia bør fortsette på sin euro-atlantiske vei, og når Georgia er klar til å få tilgang til NATO, vil det gjøre det, selv om jeg ikke tror det er en mulighet for å integrere bare én del av Georgia," sa NATO-representant for Kaukasus og Sentral-Asia, Javier Colomina.  

Akkurat som konflikten i Donbas forhindret Ukraina fra å bli med i NATO lenge før den pågående krigen begynte, er løsning av territorielle tvister en faktor som påvirker Georgias sjanser til å gå mot medlemskap.

NATO er motvillig til å ta imot stater hvis territorielle suverenitet er kompromittert, da det kan sette sikkerheten til andre medlemmer i fare og utløse en storstilt militær konflikt, tatt i betraktning alliansens gjensidige forsvarsforpliktelser.

Deretter er tempoet i Georgia som implementerer de nødvendige reformene langsom og påvirket av politisk polarisering, som manifesterer seg gjennom økende spenninger mellom det regjerende partiet Georgian Dream og den viktigste opposisjonsstyrken, United National Movement-partiet.

Etter det georgiske parlamentsvalget i 2020 har landet havnet i en politisk fastlåsning og har drevet bort fra demokratiet. Selv om både Georgian Dream og United National Movement støtter Georgias ambisjoner om å oppnå NATO-kandidatstatus, har deres voldsomme maktkamp stått i veien for å effektivt implementere nødvendige reformer.

Spesielt i løpet av det siste halvannet året har fremgangen på denne fronten stanset, sa Javier Colomina i mai i fjor, og la til at "NATO er opptatt av implementeringsnivået av reformene vi har bedt om."

Som antydet av tjenestemannen, med mindre Georgia ønsker å fortsette å se andre land som hopper foran landet i kø for å bli med i alliansen, må det løse sine problemer og bekrefte sin forpliktelse til å oppfylle alle NATOs krav.

Til slutt, å tillate Georgia inn nå kan være et kontraproduktivt trekk som risikerer å svekke NATO i stedet for å gjøre det sterkere. Da Finland og Sverige ble invitert til å bli med i alliansen, ble Vladimir Putin advarte dem om "alvorlige militære og politiske konsekvenser" hvis de fortsetter med utplassering av militære kontingenter og militær infrastruktur.

Som Putin sa, har Russland imidlertid ikke «territoriale forskjeller» med disse to landene. Dette er dessverre ikke tilfellet med Georgia hvor en femtedel av territoriet er okkupert av Russland og hvor Kreml har titusenvis av soldater.

Derfor vil utvidelse til å omfatte Georgia unektelig bli sett på av Putin som en mer umiddelbar trussel mot Russland.

NATO gjenkjenner at Russland er «den mest betydningsfulle og direkte trusselen mot alliertes sikkerhet og mot fred og stabilitet», og foreløpig er det lite sannsynlig at det vil tilby Georgia medlemskap, og dermed potensielt trekke alle NATOs medlemsland inn i en krig med Russland.

Utvidelsen til øst kan få ødeleggende konsekvenser, og ettersom blodsutgytelsen i Ukraina fortsetter, er det ikke tiden for å underblåse Putins sinne. Det ser derfor ut til at det er en lang ventetid foran Georgia før NATO-ambisjonene blir oppfylt.

Katarzyna Rybarczyk er politisk korrespondent for Innvandringsrådgivningstjeneste. Hun dekker humanitære spørsmål og konflikter.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender