Kontakt med oss

Hellas

Greske opposisjonspartier klarer ikke å danne allianse, nytt valg ventes 25. juni

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Hellas' viktigste opposisjonspartier avviste mandater til å danne en regjeringskoalisjon på tirsdag, og etablerte en ny avstemning i juni etter en ufullstendig avstemning 21. mai.

Den venstreorienterte Syriza-lederen Alexis Tsipras, og den sosialistiske PASOK-lederen Nikos Androulakis returnerte til president Katerina Sakalaropoulou separate mandater som ble tilbudt separat.

KyriakosMitsotakis hadde tidligere valgt å ikke danne en koalisjon. Hans New Democracy-parti, som vant 40 % av stemmene på søndag ble slått av Syriza (20.1 %). Han har nå presset på for en ny avstemning, i et forsøk på å oppnå flertall.

Tsipras hevdet at han ikke var i stand til å danne en koalisjon etter at mange velgere hadde vendt seg bort fra Syriza sin radikalt anti-establishment, anti-establishment, stil som hadde brakt det til makten i de turbulente årene under den greske gjeldskrisen.

Tsipras' Syriza, som regjerte mellom 2015 og 2019, sa til journalister utenfor presidentboligen: «Jeg har ingen grunn til å skjule det faktum at valgresultatet var et smertefullt sjokk. Det var uventet.

"I min ordbok tar jeg fullt ansvar for resultatet betyr å stå og kjempe."

Den andre avstemningen vil foreløpig finne sted 25. juni. Det er da bonusstemmesystemet for det vinnende partiet kan gi Nytt demokrati flertall til å styre alene i parlamentet.

New Democracy er ikke i stand til å slutte seg til opposisjonspartiene for å danne en regjerende koalisjon.

Annonse

Sakellaropoulou vil nå nominere en vaktmesteradministrasjon.

Androulakis, PASOKs leder under et møte mellom den greske presidenten og Androulakis, sa: "Basert på opinionen er det ikke rom for konvergenser i våre (politiske plattformer). Jeg vil returnere dette utforskende oppdraget umiddelbart."

Mitsotakis, før valget, sa han ønsket å sikre et komfortabelt flertall for partiet sitt, og uttalte at ettpartiregjeringer er mer stabile enn koalisjoner.

Splittelsen innen den greske venstresiden har blitt avslørt av nederlaget til Syriza. Syriza hadde kalt den andre avstemningen "det siste slaget". To små venstreorienterte grupper, grunnlagt av tidligere Syriza-medlemmer, klarte ikke å sikre nok stemmer til å komme inn i parlamentet.

I følge valgreglene, hvis den andre avstemningen avholdes etter en mislykket førsteavstemning, får vinneren opptil 50 ekstra seter i parlamentet. Mitsotakis ville fortsatt kunne vinne flertall hvis han sikret seg en andrestemme med 40 % eller mindre av stemmene.

New Democracy må forbli det største partiet for å få bonusplasser. Dette virker usannsynlig, gitt at dens nærmeste rival Syriza bare fikk en femtedel i stemmer 21. mai, men det er mulig. Mitsotakis' totale antall seter vil imidlertid avhenge av hvor mange andre politiske partier som kan komme inn i parlamentet.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender