Kontakt med oss

Ungarn

Sentral- og østeuropeiske banker skynder seg å øke gullreserver

Publisert

on

Ungarn tredoblet gullreservene til totalt 95 tonn, den største per person i Øst- og Sentral-Europa. Polen tilførte over 200 tonn edelt metall i sin nasjonale reserve i løpet av to år, og til og med den serbiske sentralbanken har stadig økt gullkjøp de siste årene, skriver Cristian Gherasim.

Forhenget for gull i sentral- og østeuropeiske nasjoner har økt. Ungarns sentralbanksjef, en nær medarbeider av statsminister Viktor Orban, sa at tiltaket har til hensikt å stabilisere økonomien i sammenheng med COVID-pandemien, øke inflasjonsrisikoen og oppblåse offentlig gjeld. Landets sentralbank til og med skrøt av på hjemmesiden sin om å ha de høyeste gullreservene per innbygger i CEE-regionen.

Den ungarske sentralbanken forklarte det dramatiske kjøpet av gullstenger, og fremhevet at gull ikke har noen kredittrisiko og ingen motpartsrisiko, og styrker dermed suveræn tillit i alle økonomiske miljøer

Et annet land som øker sine gullreserver er Polen. Guvernør Adam Glapinski, også nær regjeringspartiet, sa at gull skulle nå 20% av sentralbankens reserver i løpet av sin neste periode, da han lanserte sitt gjenvalgstilbud. Glapinski sa at institusjonen han driver vil kjøpe minst 100 tonn gull de neste årene for å demonstrere landets økonomiske styrke.

Polens sentralbank kjøpte 126 tonn gull i 2018 og 2019 og returnerte 100 tonn fra Bank of England, og doblet reservene.

Repatriering av gullreserver har også blitt brukt som en del av en populistisk retorikk, slik det skjedde i 2019 i Romania, da den ansvarlige regjeringen da uten hell forsøkte å flytte landets gullreserve fra London til Bucuresti.

En annen gulloppsamler, Serbia, har også skapt overskrifter med sin mer gradvise gullakkumulering. "Den viktigste driveren bak disse kjøpene var å styrke stabiliteten i det serbiske finanssystemet i en tid med usikkerhet og å beskytte mot den økte risikoen for en global krise," sa Foreign Investor Council i Serbia og la til at COVID-19 pandemi er fortsatt en viktig utløser for å ønske mer eksponering for gull fra sentral- og østeuropeiske sentralbanker.

I løpet av det siste tiåret har noen land i Øst-Europa økt kjøp av gull som en måte å redusere avhengigheten av andre eiendeler.

På den annen side startet andre europeiske nasjoner årtusenet med å redusere gullbeholdningen. Euroområdet som også inkluderer reservene til den europeiske sentralbanken solgte totalt 1,885.3 tonn de siste to tiårene, og reduserte gullbeholdningen med rundt 15%. Til tross for at Tyskland, Italia og Frankrike fortsatt beholder noen av de største gullreservene.

Den europeiske sentralbanken mener at gull forblir "et viktig element i globale monetære reserver, ettersom det fortsetter å gi fordeler ved diversifisering av aktiva". Dens reserver har gradvis økt de siste to tiårene.

Uttaler til Cristian Paun, professor ved Bucharest University of Economic Studies og leder av Center for Research in International Economic Relations, er gullreserver ment å tilby stabilitet i et lands valuta og støtte dets pengepolitikk.

Păun fortalte EU Reporter at gitt den nåværende politikken med betydelig likviditet i markedet, forblir gull attraktivt som reservekapital for sentralbanker for å vise troverdighet.

Han forklarte til EU Reporter at noen sentralbanker lager gull og andre ikke er basert på hvordan de ser på gullets rolle i dagens økonomi. En annen grunn som kan veie tungt for eller mot gull, er knyttet til kostnadene knyttet til metallets håndtering.

“Gull har et internasjonalt likviditetsproblem. Hvis du raskt vil bli kvitt gull, som sentralbank, har du i dag bare noen få fordelaktige muligheter. Dessuten har gull sine problemer med lagring, transport, håndtering og sikkerhet. Det er viktige kostnader som ikke kan ignoreres, og som ikke mange sentralbanker har råd til, sa Păun EU Reporter.

Cristian Păun anser at gullreserver også kan ha en positiv innvirkning på å holde inflasjonen i EU gjennom et system for å feste pengemengden til sentralbankens gullreserver.

“Økonomiske forskjeller mellom euro og land utenfor euroområdet kan vokse på grunn av økende inflasjon. Så lenge enorme mengder euro skrives ut i eurosonen, kan ikke-euro-land bli påvirket av denne monetære utvidelsen, ”sa han EU Reporter.

Likevel kan lagring av gull også signalisere intern politisk eller økonomisk ustabilitet, mener Armand Gosu, geopolitikkekspert på land fra den tidligere sovjetiske innflytelsessfæren. Han sa til EU Reporter at anskaffelse av gull snarere er en tendens som kan sees over hele verden i krisesituasjoner.

EU-kommisjonen

EU lister opp rettsstatens bekymringer for Ungarn, Polen, sentralt i frigjøring av COVID-midler

Publisert

on

EU-kommisjonen har listet opp alvorlige bekymringer for rettsstaten i Polen og Ungarn i en rapport som kan bidra til å avgjøre om de mottar milliarder euro i EU-midler for å hjelpe seg med å komme seg fra koronaviruspandemien, skriver jan Strupczewski.

EUs utøvende arm ga også Polen frem til 16. august til å etterkomme en avgjørelse fra den øverste EU-domstolen i forrige uke, ignorert av Warszawa, om at Polens system for disiplinering av dommere brøt EU-lovgivningen og burde bli suspendert. Les mer.

Hvis Polen ikke overholder det, vil kommisjonen be EU-domstolen om å ilegge Warszawa økonomiske sanksjoner, sa kommisjonens visepresident Vera Jourova til en pressekonferanse.

Kommisjonen hadde allerede reist mange av bekymringene i en rapport i fjor, men de kan nå få reelle konsekvenser ettersom Brussel har gjort tilgang til sitt utvinningsfond av tilskudd og lån til en verdi av totalt 800 milliarder euro betinget av at loven overholdes.

Kommisjonen sa at Polen og Ungarn undergraver mediepluralisme og rettsuavhengighet. De er de eneste to landene i 27-medlemsblokken under formell EU-etterforskning for å ha brutt rettsstaten i fare.

"Kommisjonen kan ta hensyn til Rule of Law-rapporten ... når den identifiserer og vurderer brudd på prinsippene i rettsstaten som berører Unionens økonomiske interesser," sa kommisjonen i en uttalelse.

Polsk regjeringstalsmann Piotr Muller sa på Twitter at regjeringen vil analysere dokumenter fra kommisjonen angående behovet for etterlevelse av EU-rettsavgjørelser.

Ungarske justisminister Judit Varga sa på Facebook at kommisjonen utpresset Ungarn på grunn av en barnevernlov som ikke tillater "LGBTQ-aktivister og seksuell propaganda i ungarske barnehager og skoler".

EUs utøvende myndighet har allerede forsinket godkjenningen av 7.2 milliarder euro for Ungarn i et forsøk på å vinne rettssikkerhetsinnrømmelser fra statsminister Viktor Orbans regjering og har ennå ikke gitt klarsignal for 23 milliarder euro i tilskudd og 34 milliarder i billige lån for Polen.

Jourova sa at hun ikke kunne forutsi når penger til Polen kunne godkjennes, og bemerket at Warszawa først måtte overbevise kommisjonen om at det hadde et troverdig system for kontroll og revisjon for å bruke EU-penger.

Rapporten sa at Ungarn ikke hadde fulgt kommisjonens forespørsel om å styrke rettsuavhengighet og at strategien mot korrupsjon hadde for begrenset omfang.

I et tiår med makten har Orban delvis brukt milliarder av euro av statlige og EU-midler til å bygge en lojal forretningselite som inkluderer noen familiemedlemmer og nære venner.

Kommisjonen siterte vedvarende mangler i ungarsk politisk partifinansiering og risiko for klientisme og nepotisme i offentlig forvaltning på høyt nivå.

Betydelige mengder statlig reklame går til medier som støtter regjeringen, mens uavhengige utsalgssteder og journalister står overfor hindringer og skremsler, heter det.

Rapporten uttrykte også bekymring over innflytelsen fra Polens nasjonalistiske styrende lov og rettferdighetsparti (PiS) over rettssystemet.

Den opplistet hva den sa var ulovlig gjort avtaler og endringer av PiS til den konstitusjonelle domstolen og andre organer, og Warszawas avvisning av EU-domstolsavgjørelser bindende for alle medlemsland.

Kommisjonen bemerket at statsadvokaten, ansvarlig for å spore opp statlig korrupsjon, samtidig var Polens justisminister og en aktiv PiS-politiker.

Siden i fjor har fagmiljøet for journalister i Polen forverret seg på grunn av "skremmende rettsforhandlinger, økende manglende evne til å beskytte journalister og voldelige handlinger under protester, inkludert fra politistyrker", heter det.

Fortsett å lese

Ungarn

Ungarn planlegger folkeavstemning om barnevernspørsmål i kamp med EU

Publisert

on

By

Demonstranter protesterer mot Ungarns statsminister Viktor Orban og den siste anti-LGBTQ-loven i Budapest, Ungarn 14. juni 2021. REUTERS / Marton Monus / File Photo
Demonstranter protesterer mot Ungarns statsminister Viktor Orban og den siste anti-LGBTQ-loven i Budapest, Ungarn 14. juni 2021. REUTERS / Marton Monus / File Photo

Ungarn kunngjorde planer onsdag (21. juli) om å innkalle til folkeavstemning om barnevernspørsmål for å bekjempe press fra EU om lovgivning som blokken sier diskriminerer HBT-personer., skriver Gergely Szakacs og Anita Komuver, Reuters.

Da han trappet opp en kamp med kulturer med EU-kommisjonen, beskyldte statsminister Viktor Orban EU-sjefen for å ha misbrukt sine makter i å utfordre nylige endringer i Ungarns utdannings- og barnevernlov.

"Framtiden til våre barn står på spill, så vi kan ikke la grunn i dette nummeret," sa han i en Facebook-video.

EU-kommisjonen kommenterte ikke umiddelbart Orbans plan om å avholde en folkeavstemning.

Statsministeren, som har hatt makten siden 2010 og står foran et valg neste april, fremstiller seg som en forsvarer av tradisjonelle kristne verdier fra vestlig liberalisme og har trappet opp en kampanje mot LHBT-folk.

En anti-LHBT-lov, som trådte i kraft denne måneden, forbyder bruk av materiale som anses å fremme homofili og kjønnsendring på skolene. Det har forårsaket angst i LHBT-samfunnet og økt friksjon med Kommisjonen.

Rettslige skritt som ble lansert av Brussel i forrige uke på grunn av lovgivningen, kan holde EU-finansiering til Budapest. Les mer

"De siste ukene har Brussel tydelig angrepet Ungarn på grunn av sin barnevernlov. Ungarske lover tillater ikke seksuell propaganda i barnehager, skoler, på TV og i reklame," sa Orban.

Han kunngjorde ikke når den planlagte folkeavstemningen ville bli avholdt, men sa at den ville inneholde fem spørsmål.

Disse vil inkludere å spørre ungarere om de støtter gjennomføring av workshops om seksuell orientering på skolene uten deres samtykke, eller om de mener at kjønnsomleggingsprosedyrer bør fremmes blant barn.

Orban sa at spørsmålene også vil omfatte om innhold som kan påvirke barns seksuelle orientering, skal vises uten noen begrensninger, eller at kjønnsfordeling også bør gjøres tilgjengelig for barn.

Fortsett å lese

Ungarn

Kommisjonspresident beskriver bruk av NSO-spyware mot journalister som 'fullstendig uakseptabelt'

Publisert

on

På spørsmål om avsløringene av regjeringenes bruk av spionprogramvare for å spionere på opposisjon og kritikere, beskrev EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen situasjonen som "fullstendig uakseptabel" og la til at mediefrihet var en EU-kjerneverdi. 

Et Paris-basert etterforskningsjournalistikkuttak, Forbidden Stories, gjennomførte en etterforskning, i samarbeid med flere aviser på et israelsk selskap, NSO, som har solgt spionprogramvare av militær kvalitet kalt 'Pegasus' til klienter i mer enn 50 land siden 2016 .

Forbidden Stories fant at selskapet lisensierte spyware til regjeringer for å overvåke kritiske frivillige organisasjoner, forretningsfolk, journalister og opposisjonsledere. 

Ungarn

En av de identifiserte regjeringene er Ungarn, hvor teknologien har blitt brukt til å overvåke kritiske etterforskende journalister, byordførere fra opposisjonspartier og advokater.

300 ungarsk mål ble identifisert av Telex.hu inkludert: fire journalister (Direkt36, HVG.hu og en som har valgt å være anonym), en ungarsk fotograf som samarbeidet med en amerikansk journalist som dekket flyttingen av Russlands internasjonale investeringsbank (IIB) til Budapest og beslutning om å gi immunitet til bankens ansatte, og Zoltán Varga, eier av Central Media Group som har vært kritisk til blant annet regjeringen.

Mens Telex.hu skriver, er det ikke noe klart bevis for at Orbán-regjeringen benyttet programvaren, men anklagene mot regjeringen er veldig sterke gitt at NSO hevder at de kun tilbyr sine tjenester til nasjonale myndigheter.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender