Kontakt med oss

Ungarn

Kommisjonspresident beskriver bruk av NSO-spyware mot journalister som 'fullstendig uakseptabelt'

Publisert

on

På spørsmål om avsløringene av regjeringenes bruk av spionprogramvare for å spionere på opposisjon og kritikere, beskrev EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen situasjonen som "fullstendig uakseptabel" og la til at mediefrihet var en EU-kjerneverdi. 

Et Paris-basert etterforskningsjournalistikkuttak, Forbidden Stories, gjennomførte en etterforskning, i samarbeid med flere aviser på et israelsk selskap, NSO, som har solgt spionprogramvare av militær kvalitet kalt 'Pegasus' til klienter i mer enn 50 land siden 2016 .

Forbidden Stories fant at selskapet lisensierte spyware til regjeringer for å overvåke kritiske frivillige organisasjoner, forretningsfolk, journalister og opposisjonsledere. 

Ungarn

En av de identifiserte regjeringene er Ungarn, hvor teknologien har blitt brukt til å overvåke kritiske etterforskende journalister, byordførere fra opposisjonspartier og advokater.

300 ungarsk mål ble identifisert av Telex.hu inkludert: fire journalister (Direkt36, HVG.hu og en som har valgt å være anonym), en ungarsk fotograf som samarbeidet med en amerikansk journalist som dekket flyttingen av Russlands internasjonale investeringsbank (IIB) til Budapest og beslutning om å gi immunitet til bankens ansatte, og Zoltán Varga, eier av Central Media Group som har vært kritisk til blant annet regjeringen.

Mens Telex.hu skriver, er det ikke noe klart bevis for at Orbán-regjeringen benyttet programvaren, men anklagene mot regjeringen er veldig sterke gitt at NSO hevder at de kun tilbyr sine tjenester til nasjonale myndigheter.

Ungarn

Ungarn skal avholde folkeavstemning om LHBT-spørsmål tidlig i 2022

Publisert

on

By

Demonstranter deltar i en protest mot en lov som forbyr LGBTQ-innhold i skoler og media ved presidentpalasset i Budapest, Ungarn 16. juni 2021. REUTERS / Bernadett Szabo / File Photo

Ungarn planlegger å avholde en folkeavstemning om lovgivning som begrenser skolers undervisning om homofili og transseksuelle spørsmål sent i år eller tidlig neste år, sier statsminister Viktor Orbans stabssjef, skriver Gergely Szakacs og Anita Komuves i Budapest og Gabriela Baczynska i Brussel.

Orban kunngjorde folkeavstemningen onsdag 21. juli og trappet opp en kulturkrig med EU. Les mer.

EU-kommisjonen sist uke startet rettslige skritt over tiltakene, som er inkludert i endringer i lovene om utdanning og barnevern. Hvis det lykkes, kan Brussel holde finansiering for Ungarn mens restriksjonene opprettholdes.

"For Ungarn er det mange flere argumenter for medlemskap i EU enn mot det. Å bli med i EU var den riktige avgjørelsen, det var i vår nasjonale interesse og det gjenstår å være tilfelle," Gergely Gulyas, Orbans stabssjef, fortalte en ukentlig nyhetsopplysning.

Men han sa Ungarn mente det hadde rett til å kommentere det han kalte "reglene til klubben" og ta beslutninger på egenhånd i spørsmål der det ikke hadde overlevert myndighet til EU-institusjoner.

På spørsmål om folkeavstemningen sa EU-kommisjonen at den ikke forstyrrer medlemslandenes valgte metoder for politikkutforming, selv om den anså den ungarske loven som diskriminerende.

Tiltakene, som har forårsaket angst i LHBT-samfunnet, forbyder bruk av materiale som anses å fremme homofili og kjønnsendring på skolene, tilsynelatende som et tiltak for å forhindre barnemishandling.

Flere sivile rettighetsgrupper har kritisert Orbans reformer, og en global undersøkelse av Ipsos meningsorganisasjon i forrige måned fant at 46% av ungarerne støtter ekteskap av samme kjønn.

Gulyas sa at Ungarn fortsatt var i samtaler med kommisjonen om sin nasjonale plan for gjenoppretting av pandemi. Men han la til at regjeringen ville starte forhåndsfinansiering av prosjekter fra nasjonalbudsjettet.

EU-kommisjonen listet opp alvorlige bekymringer om rettsstaten i Polen og Ungarn i en rapport tirsdag som kan være med på å avgjøre om de mottar milliarder euro i EU-midler for å hjelpe seg med å komme seg fra pandemien. Les mer.

Orban, som har vært ved makten siden 2010 og står foran et valg i april neste år, fremstiller seg som en forsvarer av tradisjonelle kristne verdier mot vestlig liberalisme.

Noe av valgsuksessen skylder han en hard linje mot innvandring, men ettersom emnet har sluttet å dominere dagsordenen, har han spikret fargene til spørsmål om kjønn og seksualitet.

Fortsett å lese

EU-kommisjonen

EU lister opp rettsstatens bekymringer for Ungarn, Polen, sentralt i frigjøring av COVID-midler

Publisert

on

EU-kommisjonen har listet opp alvorlige bekymringer for rettsstaten i Polen og Ungarn i en rapport som kan bidra til å avgjøre om de mottar milliarder euro i EU-midler for å hjelpe seg med å komme seg fra koronaviruspandemien, skriver jan Strupczewski.

EUs utøvende arm ga også Polen frem til 16. august til å etterkomme en avgjørelse fra den øverste EU-domstolen i forrige uke, ignorert av Warszawa, om at Polens system for disiplinering av dommere brøt EU-lovgivningen og burde bli suspendert. Les mer.

Hvis Polen ikke overholder det, vil kommisjonen be EU-domstolen om å ilegge Warszawa økonomiske sanksjoner, sa kommisjonens visepresident Vera Jourova til en pressekonferanse.

Kommisjonen hadde allerede reist mange av bekymringene i en rapport i fjor, men de kan nå få reelle konsekvenser ettersom Brussel har gjort tilgang til sitt utvinningsfond av tilskudd og lån til en verdi av totalt 800 milliarder euro betinget av at loven overholdes.

Kommisjonen sa at Polen og Ungarn undergraver mediepluralisme og rettsuavhengighet. De er de eneste to landene i 27-medlemsblokken under formell EU-etterforskning for å ha brutt rettsstaten i fare.

"Kommisjonen kan ta hensyn til Rule of Law-rapporten ... når den identifiserer og vurderer brudd på prinsippene i rettsstaten som berører Unionens økonomiske interesser," sa kommisjonen i en uttalelse.

Polsk regjeringstalsmann Piotr Muller sa på Twitter at regjeringen vil analysere dokumenter fra kommisjonen angående behovet for etterlevelse av EU-rettsavgjørelser.

Ungarske justisminister Judit Varga sa på Facebook at kommisjonen utpresset Ungarn på grunn av en barnevernlov som ikke tillater "LGBTQ-aktivister og seksuell propaganda i ungarske barnehager og skoler".

EUs utøvende myndighet har allerede forsinket godkjenningen av 7.2 milliarder euro for Ungarn i et forsøk på å vinne rettssikkerhetsinnrømmelser fra statsminister Viktor Orbans regjering og har ennå ikke gitt klarsignal for 23 milliarder euro i tilskudd og 34 milliarder i billige lån for Polen.

Jourova sa at hun ikke kunne forutsi når penger til Polen kunne godkjennes, og bemerket at Warszawa først måtte overbevise kommisjonen om at det hadde et troverdig system for kontroll og revisjon for å bruke EU-penger.

Rapporten sa at Ungarn ikke hadde fulgt kommisjonens forespørsel om å styrke rettsuavhengighet og at strategien mot korrupsjon hadde for begrenset omfang.

I et tiår med makten har Orban delvis brukt milliarder av euro av statlige og EU-midler til å bygge en lojal forretningselite som inkluderer noen familiemedlemmer og nære venner.

Kommisjonen siterte vedvarende mangler i ungarsk politisk partifinansiering og risiko for klientisme og nepotisme i offentlig forvaltning på høyt nivå.

Betydelige mengder statlig reklame går til medier som støtter regjeringen, mens uavhengige utsalgssteder og journalister står overfor hindringer og skremsler, heter det.

Rapporten uttrykte også bekymring over innflytelsen fra Polens nasjonalistiske styrende lov og rettferdighetsparti (PiS) over rettssystemet.

Den opplistet hva den sa var ulovlig gjort avtaler og endringer av PiS til den konstitusjonelle domstolen og andre organer, og Warszawas avvisning av EU-domstolsavgjørelser bindende for alle medlemsland.

Kommisjonen bemerket at statsadvokaten, ansvarlig for å spore opp statlig korrupsjon, samtidig var Polens justisminister og en aktiv PiS-politiker.

Siden i fjor har fagmiljøet for journalister i Polen forverret seg på grunn av "skremmende rettsforhandlinger, økende manglende evne til å beskytte journalister og voldelige handlinger under protester, inkludert fra politistyrker", heter det.

Fortsett å lese

Ungarn

Ungarn planlegger folkeavstemning om barnevernspørsmål i kamp med EU

Publisert

on

By

Demonstranter protesterer mot Ungarns statsminister Viktor Orban og den siste anti-LGBTQ-loven i Budapest, Ungarn 14. juni 2021. REUTERS / Marton Monus / File Photo
Demonstranter protesterer mot Ungarns statsminister Viktor Orban og den siste anti-LGBTQ-loven i Budapest, Ungarn 14. juni 2021. REUTERS / Marton Monus / File Photo

Ungarn kunngjorde planer onsdag (21. juli) om å innkalle til folkeavstemning om barnevernspørsmål for å bekjempe press fra EU om lovgivning som blokken sier diskriminerer HBT-personer., skriver Gergely Szakacs og Anita Komuver, Reuters.

Da han trappet opp en kamp med kulturer med EU-kommisjonen, beskyldte statsminister Viktor Orban EU-sjefen for å ha misbrukt sine makter i å utfordre nylige endringer i Ungarns utdannings- og barnevernlov.

"Framtiden til våre barn står på spill, så vi kan ikke la grunn i dette nummeret," sa han i en Facebook-video.

EU-kommisjonen kommenterte ikke umiddelbart Orbans plan om å avholde en folkeavstemning.

Statsministeren, som har hatt makten siden 2010 og står foran et valg neste april, fremstiller seg som en forsvarer av tradisjonelle kristne verdier fra vestlig liberalisme og har trappet opp en kampanje mot LHBT-folk.

En anti-LHBT-lov, som trådte i kraft denne måneden, forbyder bruk av materiale som anses å fremme homofili og kjønnsendring på skolene. Det har forårsaket angst i LHBT-samfunnet og økt friksjon med Kommisjonen.

Rettslige skritt som ble lansert av Brussel i forrige uke på grunn av lovgivningen, kan holde EU-finansiering til Budapest. Les mer

"De siste ukene har Brussel tydelig angrepet Ungarn på grunn av sin barnevernlov. Ungarske lover tillater ikke seksuell propaganda i barnehager, skoler, på TV og i reklame," sa Orban.

Han kunngjorde ikke når den planlagte folkeavstemningen ville bli avholdt, men sa at den ville inneholde fem spørsmål.

Disse vil inkludere å spørre ungarere om de støtter gjennomføring av workshops om seksuell orientering på skolene uten deres samtykke, eller om de mener at kjønnsomleggingsprosedyrer bør fremmes blant barn.

Orban sa at spørsmålene også vil omfatte om innhold som kan påvirke barns seksuelle orientering, skal vises uten noen begrensninger, eller at kjønnsfordeling også bør gjøres tilgjengelig for barn.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender