Kontakt med oss

Ungarn

Ungarn skal avholde folkeavstemning om LHBT-spørsmål tidlig i 2022

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Demonstranter deltar i en protest mot en lov som forbyr LGBTQ-innhold i skoler og media ved presidentpalasset i Budapest, Ungarn 16. juni 2021. REUTERS / Bernadett Szabo / File Photo

Ungarn planlegger å avholde en folkeavstemning om lovgivning som begrenser skolers undervisning om homofili og transseksuelle spørsmål sent i år eller tidlig neste år, sier statsminister Viktor Orbans stabssjef, skriver Gergely Szakacs og Anita Komuves i Budapest og Gabriela Baczynska i Brussel.

Orban kunngjorde folkeavstemningen onsdag 21. juli og trappet opp en kulturkrig med EU. Les mer.

EU-kommisjonen sist uke startet rettslige skritt over tiltakene, som er inkludert i endringer i lovene om utdanning og barnevern. Hvis det lykkes, kan Brussel holde finansiering for Ungarn mens restriksjonene opprettholdes.

Annonse

"For Ungarn er det mange flere argumenter for medlemskap i EU enn mot det. Å bli med i EU var den riktige avgjørelsen, det var i vår nasjonale interesse og det gjenstår å være tilfelle," Gergely Gulyas, Orbans stabssjef, fortalte en ukentlig nyhetsopplysning.

Men han sa Ungarn mente det hadde rett til å kommentere det han kalte "reglene til klubben" og ta beslutninger på egenhånd i spørsmål der det ikke hadde overlevert myndighet til EU-institusjoner.

På spørsmål om folkeavstemningen sa EU-kommisjonen at den ikke forstyrrer medlemslandenes valgte metoder for politikkutforming, selv om den anså den ungarske loven som diskriminerende.

Annonse

Tiltakene, som har forårsaket angst i LHBT-samfunnet, forbyder bruk av materiale som anses å fremme homofili og kjønnsendring på skolene, tilsynelatende som et tiltak for å forhindre barnemishandling.

Flere sivile rettighetsgrupper har kritisert Orbans reformer, og en global undersøkelse av Ipsos meningsorganisasjon i forrige måned fant at 46% av ungarerne støtter ekteskap av samme kjønn.

Gulyas sa at Ungarn fortsatt var i samtaler med kommisjonen om sin nasjonale plan for gjenoppretting av pandemi. Men han la til at regjeringen ville starte forhåndsfinansiering av prosjekter fra nasjonalbudsjettet.

EU-kommisjonen listet opp alvorlige bekymringer om rettsstaten i Polen og Ungarn i en rapport tirsdag som kan være med på å avgjøre om de mottar milliarder euro i EU-midler for å hjelpe seg med å komme seg fra pandemien. Les mer.

Orban, som har vært ved makten siden 2010 og står foran et valg i april neste år, fremstiller seg som en forsvarer av tradisjonelle kristne verdier mot vestlig liberalisme.

Noe av valgsuksessen skylder han en hard linje mot innvandring, men ettersom emnet har sluttet å dominere dagsordenen, har han spikret fargene til spørsmål om kjønn og seksualitet.

Ungarn

Pave oppfordrer Ungarn til å være mer åpen for trengende utenforstående

Publisert

on

By

Pope Francis (Bildet) sa søndag (12. september) at Ungarn kunne bevare sine kristne røtter mens de åpnet seg for de trengende, et tydelig svar på nasjonalistisk statsminister Viktor Orbans standpunkt om at muslimsk innvandring kan ødelegge arven, skrive Philip Pullella og Gergely Szakacs.

Francis var i Ungarn for et uvanlig kort opphold som understreket forskjeller med anti-immigranteren Orban, hans politiske motsetning.

Etter å ha avsluttet en kirkekongress med en messe for titusenvis av mennesker i sentrum av Budapest, brukte Francis bildet av et kors for å vise at noe så dypt forankret som religiøs tro ikke utelukket en imøtekommende holdning.

Annonse

"Korset, plantet i bakken, inviterer oss ikke bare til å være godt forankret, det løfter og strekker også armene mot alle," sa han i sine kommentarer etter messen.

"Korset oppfordrer oss til å holde røttene faste, men uten defensivitet; å trekke fra kildene og åpne oss for tørsten til menn og kvinner i vår tid," sa han på slutten av friluftsmessen, som Orban deltok sammen med kona.

"Mitt ønske er at du skal være slik: jordet og åpen, forankret og hensynsfull," sa paven.

Annonse

Francis har ofte fordømt det han ser på som en gjenoppblomstring av nasjonalistiske og populistiske bevegelser, og har etterlyst europeisk enhet og kritisert land som prøver å løse migrasjonskrisen med ensidige eller isolasjonistiske handlinger.

Orban, derimot, fortalte Bled Strategic Forum i Slovenia i forrige uke at den eneste løsningen på migrasjon var at EU skulle "gi alle rettigheter tilbake til nasjonalstaten".

Pave Frans kommer for å møte representanter for Det økumeniske kirkerådet i Museum of Fine Arts i Budapest, Ungarn, 12. september 2021. REUTERS/Remo Casilli
Pave Frans hilser på folk da han ankommer Heltenes plass i Budapest, Ungarn, 12. september 2021. REUTERS/Remo Casilli
Pave Francis ankommer Budapest internasjonale lufthavn i Budapest, Ungarn, 12. september 2021. Vatikanmediene/utdeling via REUTERS OPPMERKSOMHETSREDAKTØRER - DETTE BILDET GJØRES AV EN TREDJE PART.

Paven har oppfordret migranter til å bli ønsket velkommen og integrert for å takle det han har kalt Europas "demografiske vinter". Orban sa i Slovenia at dagens migranter "alle er muslimer" og at bare "den tradisjonelle kristne familiepolitikken kan hjelpe oss ut av den demografiske krisen."

Francis, 84, som bare tilbrakte rundt syv timer i Budapest, møtte Orban og president Janos Ader i begynnelsen av besøket.

Vatikanet sa at møtet som også ble deltatt av Vatikanets to øverste diplomater og en ungarsk kardinal, varte i omtrent 40 minutter og var hjertelig.

"Jeg ba pave Frans om ikke å la det kristne Ungarn gå til grunne," sa Orban på Facebook. Det ungarske nyhetsbyrået MTI sa at Orban ga Francis en faksimile av et brev som kong Bela IV fra 13 -tallet sendte til pave Innocent IV og ba om hjelp til å bekjempe tartarene.

Senere på søndag ankom Francis til Slovakia, hvor han vil bli mye lenger og besøke fire byer før han returnerer til Roma onsdag.

Kortheten av oppholdet i Budapest har fått diplomater og katolske medier til å foreslå at paven prioriterer Slovakia, og faktisk snubber Ungarn. Les mer.

Vatikanet har kalt Budapest -besøket for en "åndelig pilegrimsreise". Orbans kontor har sagt at sammenligninger med slovakia -etappen vil være "misvisende".

Turen er pavens første siden han gjennomgikk en større operasjon i juli. Francis fortalte journalister på flyet som tok ham til Budapest at han hadde det bra.

Fortsett å lese

Såing av bønnene

Landbruk: Kommisjonen godkjenner ny geografisk betegnelse fra Ungarn

Publisert

on

Kommisjonen har godkjent tilføyelsen avSzegedi tükörponty ' fra Ungarn i registeret over beskyttede geografiske indikasjoner (PGI). 'Szegedi tükörponty' er en fisk av karpeartene, produsert i Szeged -regionen, nær Ungarns sørgrense, hvor et system med fiskedammer ble opprettet. Damenees alkaliske vann gir fisken en spesiell vitalitet og spenst. Det flassende, rødlige, smakfulle kjøttet til fisken som er oppdrettet i disse tjernene, og dens friske aroma uten bismak, kan direkte tilskrives det spesifikke saltvannsområdet.

Fiskens kvalitet og smak er direkte påvirket av den gode oksygentilførselen ved sjøbunnen i fiskedammene som er skapt på saltvann. Kjøttet til 'Szegedi tükörponty' er proteinrikt, lite fett og veldig smakfullt. Den nye betegnelsen vil bli lagt til listen over 1563 produkter som allerede er beskyttet i eAmbrosia database. Mer informasjon online på kvalitetsprodukter.

Annonse

Fortsett å lese

Ungarn

Kommisjonen godkjenner ny geografisk betegnelse for Ungarn

Publisert

on

Europakommisjonen har godkjent søknaden om inkludering av "Jászsági nyári szarvasgomba" fra Ungarn i Register of Protected Geographical Indications (PGI). "Jászsági nyári szarvasgomba" betyr den lokale ferskvaren av underjordisk sopp av arten hvit sommertrøffel, samlet i regionen Jászság, nord-vest for den ungarske storsletten. Duften er unik og behagelig. Når den plukkes, viser den først aromaer av kokt mais eller stekt og gjæret maltbyg, ledsaget av den karakteristiske duften av nyslått gress.

I løpet av høstperioden og under lagring endres duften, men den beholder den typiske aromaen av nyslått gress. Selve smaken er intens. "Jászsági nyári szarvasgomba" vokser fra slutten av mai til slutten av august. Forholdene i Jászság -regionen er spesielt gunstige for etablering og multiplikasjon av sommertrøfler. Noen av de andre navnene som brukes av befolkningen for å kvalifisere “Jászsági nyári szarvasgomba”, for eksempel “black diamond of Jászság”, “gold of Jászság” eller til og med “Jász trifla”, indikerer alle at produktet er veldig verdsatt i regionen. Dette nye navnet vil bli en av de 1,561 matvarene som allerede er registrert, og listen er tilgjengelig i eAmbrosia -databasen.

Annonse

Fortsett å lese
Annonse
Annonse
Annonse

Trender