Kontakt med oss

Ungarn

Ungarn vedtar anti-podelov for å unngå tap av EU-midler

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Mandagens (3. oktober) første lov mot korrupsjon ble vedtatt av Ungarns parlament. Budapest prøver å forhindre tap i EU-midler under en resesjon når forinten er rekordlave og økonomien er på vei inn i resesjon.

Statsminister Viktor Orban og hans regjerende Fidesz-parti godkjente en endring av straffeloven for å etablere en prosedyre for straffbare handlinger knyttet til forvaltning av offentlige eiendommer. Dette åpner for en rettslig prøving i tilfelle en etterforskning avsluttes uten tiltale eller en straffeanmeldelse avvises.

Lovforslaget ble vedtatt av parlamentet med 136 stemmer for, syv stemte mot og fjorten avsto.

Denne lovgivningen er en 17-punkts forpliktelse Orbans regjering har gjort for å forhindre suspensjon av flere milliarder av EU-penger på grunn av brudd på demokratiske kontroller, balanser og svake anti-korrupsjonsbeskyttelse. Les mer For en fullstendig liste over Budapests forpliktelser, vennligst besøk:

Stilt overfor økende energikostnader, inflasjon, rekordlave forint og en avtagende økonomisk vekst, er Orban, som har vært i motstrid lenge nok med EU, nå villig til å oppfylle EUs krav om å opprette institusjoner som reduserer korrupsjonsrisikoen.

EU har frist til 19. november på seg til å evaluere Ungarns handlinger, og avgjøre om de reduserer risikoen for at EU-penger misbrukes. Blokken kan godkjenne å kutte 7.5 millioner euro som var øremerket Ungarn, som er 5 % av dets estimerte BNP i 2022.

EUs budsjettkommissær Johannes Hahn sa til europeiske lovgivere mandag kveld at de 17 trinnene vil være betryggende for blokken hvis de blir riktig lovfestet og implementert.

Annonse

Hahn uttalte at penger snakker, og det er så enkelt som det høres ut. Det er nå opp til oss å akseptere Ungarns ord og bistå myndighetene med å implementere dette. Disse forslagene vil bli implementert på nøkkeldatoer som ennå ikke er fastsatt.

DEMOKRATI?

Mange EU-lovgivere oppfordret Hahn til ikke å la Orban slippe unna med det, men i stedet granske reformene i Ungarn nøye. Kammeret erklærte nylig at Ungarn ikke er et demokrati, men et hybridregime av valgautokrati.

Orban hevder at Ungarn, et eks-kommunistisk land med rundt 10 millioner innbyggere, ikke er mer korrupt enn andre EU-land.

I følge OLAF (blokkens anti-svindelbyrå) hadde Ungarn uregelmessigheter i nesten 4 % av EU-fondsutgiftene mellom 2015 og 2019, som er det verste blant de 27 EU-medlemslandene.

Reuters rapporterte i 2018 at Orban kanaliserte EUs utviklingsmidler til familie og venner. Denne praksisen, hevder menneskerettighetsorganisasjoner, har beriket Orbans indre sirkel i stor grad og tillatt ham å konsolidere sin makt.

Orban, som var ved makten i mer enn et tiår, strammet inn statens kontroll over media og domstoler, frivillige organisasjoner, akademia, og begrenset rettighetene og frihetene til kvinner, homofile menn og migranter. Han kolliderte også med det liberale Vest-Europa, som støtter EU-utdelinger.

Midlene kan bli godkjent av den ungarske regjeringen i andre halvdel av året, noe som vil lette presset på forinten. Ungarske eiendeler og forint har solgt seg ut ettersom fremvoksende markeder ble hardt rammet av den amerikanske dollarens økning. Ungarns sårbarhet gjør eiendelene spesielt sårbare for risikoaversjon.

Bank of America uttalte mandag at den forventer at Ungarn vil gjøre fremskritt mot... en avtale om gjenopprettingsfond innen midten til slutten av november. "Den pengebegrensede regjeringen kan ikke motstå å gå på akkord med EU."

($ 1 = € 1.0185)

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender