Kontakt med oss

Ungarn

EU-streikavtale med Ungarn om bistand til Ukraina, skatteplan og gjenopprettingsmidler

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Mandagens (12. desember) avtale mellom EU og Ungarn tar sikte på å gi økonomisk bistand til Ukraina i 2023. Den gir også Budapest godkjenning for en global minimumsskatt for bedrifter i retur for EU-fleksibilitet når det gjelder midler gitt til Ungarn.

Etter måneder med forhandlinger mellom EU-institusjoner, medlemsland og Ungarn, ble den komplekse avtalen endelig forhandlet frem av rådet som representerte EUs medlemsland og anonyme diplomater. Det betyr at Ukraina vil motta 18 milliarder euro fra EUs budsjett neste år.

Budapest var imot å foreta betalinger gjennom den forutsigbare, forutsigbare og billigere metoden, i stedet for ved bilaterale lån som medlemslandene har gitt til Kiev.

Den aksepterte også å gi slipp på sitt veto over en OECD-godkjent global minimumsskatt på 15 % som vil bli brukt på store internasjonale selskaper som tjener penger i stedet for på de som oppretter skattekontorer.

En diplomat fra EU uttalte at OECDs minsteskatt nå ville være EU-lov dersom Polen trekker tilbake eventuelle innvendinger mot den innen onsdag.

Budapest har gått med på å la EU godkjenne Ungarns plan for hvordan de skal bruke 5.8 millioner euro av EUs gjenopprettingsfond. Det vil imidlertid ikke strømme penger før Budapest oppfyller mange betingelser.

Fordi EU-godkjenningen var så viktig, ville Budapest ha tapt 70 % av totalen hvis den ikke hadde bestemt seg for utgiftsplanen innen slutten.

Annonse

EUs regjeringer ble også enige om at de ville redusere mengden EU-midler til Ungarn til €6.3 milliarder fra €7.5 milliarder. Dette var et svar på Budapests manglende respekt for domstolenes uavhengighet og korrupsjon på høyt nivå.

For å redusere gapet i levestandard mellom rikere og fattigere medlemmer av blokken med 27 nasjoner, vil Ungarn motta 6.3 milliarder euro fra EUs budsjett. Kommisjonen ba om at 65 % av pengene ble frosset.

En EU-diplomat uttalte at det var en avtale. Ungarn opphevet vetoene sine over den globale minimumsselskapsskatten, €18 milliarder for Ukraina, og samhørighetsfondprosenten som skal fryses, vil reduseres til 55 % av totalen. Den vil også få godkjent gjenopprettingsplanen.

ØKONOMI VELER

De totale EU-midlene til sammen er verdt mer enn 8 % av Ungarns BNP i 2022.

Viktor Orban, en veteran populistisk statsminister, trenger ressurser for å støtte sin sviktende økonomi. Med inflasjonen som stiger til 26 % og statsgjelden øker, forint-valutaen er synlig dårligere enn regionale jevnaldrende, og med inflasjonen som klatrer til 26 %, er Viktor Orban i desperat behov for ressursene.

Sjefen for ungarsk sentralbank har gått ut med en uvanlig direkte advarsel om den økonomiske prekæriteten. Citibank uttalte at Ungarn "går inn i en annen fase med markedspress".

I de siste månedene har Orban forsøkt å inngå en avtale med EU og har endret nasjonale lover for å møte kommisjonens langvarige bekymringer om korrupsjon.

Det var imidlertid Brussel ikke overbevist mens andre land buet ut Orbans veto for EUs felles utenrikspolitikk.

En EU-diplomat sa at resten av verden er avhengig av Ungarn.

I løpet av det siste tiåret har Orban vært i mange tvister med EU om å kompromittere prinsippene for liberalt demokrati i Ungarn ved å begrense rettighetene til media, akademikere og dommere, frivillige organisasjoner, innvandrere og LHBTI-personer.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender