Kontakt med oss

Ungarn

EU fornekter Orbáns reise til Moskva

DELE:

Publisert

on

Den europeiske union har tatt avstand fra Ungarns statsminister Viktor Orbáns besøk i Moskva for å møte Vladimir Putin. En iskald uttalelse utstedt av European External Action Service på vegne av høyrepresentant Josep Borrell har presisert at til tross for Ungarns presidentskap i EUs råd, har det ingenting med dem å gjøre.

Uttalelsen lyder i sin helhet:

Statsminister Viktor Orbáns besøk i Moskva finner sted utelukkende innenfor rammen av de bilaterale forbindelsene mellom Ungarn og Russland. 

Ungarn er nå EU-medlemsstaten som tjener det roterende formannskapet i rådet frem til 31. desember 2024. Dette innebærer ingen ekstern representasjon av unionen som er ansvarlig for presidenten for Det europeiske råd på stats- eller regjeringssjefnivå og for Unionens høye representant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk på ministernivå.

Statsminister Orbán har ikke fått noe mandat fra EU-rådet til å besøke Moskva. EUs holdning til Russlands angrepskrig mot Ukraina gjenspeiles i mange konklusjoner fra Det europeiske råd. Den posisjonen utelukker offisielle kontakter mellom EU og president Putin. Den ungarske statsministeren representerer dermed ikke EU i noen form. 

I tillegg er det verdt å minne om at president Putin har blitt tiltalt av Den internasjonale straffedomstolen og en arrestordre frigitt for hans rolle i forhold til tvangsdeportering av barn fra Ukraina til Russland.

Annonse

Viktor Orbán har allerede foretatt et overraskelsesbesøk i Kiev, som ikke så ut til å gjøre noe for å forbedre hans frostige forhold til Volodymyr Zelenskyy. Før han gikk med på Mark Ruttes utnevnelse som NATOs neste generalsekretær, oppnådde han en avtale om at Ungarn ikke ville bidra til å bevæpne Ukraina i sin krig mot den russiske invasjonen.

Den ungarske statsministeren har også hindret og forsinket EU-hjelp til Ukraina, og selv i nærvær av den ukrainske lederen fortsatte han å argumentere for en våpenhvile med russiske tropper som fortsatt okkuperer ukrainsk territorium.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender