Kontakt med oss

EU

Mohsen Rezaee fremstår som Vestens mann på bakken

Publisert

on

Etter hvert som kjernefysiske samtaler i Wien holder fast, holder forhandlerne et tett øye med Irans kommende presidentvalg, hvis utfall kan være nøkkelen til å bryte den nåværende dødgangen. skriver Yanis Radulović.

Med en fjerde runde med samtaler som skal gjenopptas i Wien denne uken, øker presset på høytstående europeiske forhandlere for å nå til enighet som bygger bro over den geopolitiske kløften mellom Washington og Teheran og bringer Iran tilbake til samsvar med 2015 Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).

En historisk ikke-spredningsavtale og allment ansett som en av Obama-administrasjonens fremste utenrikspolitiske prestasjoner, satte JCPOA et rammeverk for å begrense Irans atomvåpenutbruddstid og etablerte formelle trinn for å begrense berikelsen av spaltbart materiale, planlegge gjennomsiktige inspeksjoner av atomanlegg, og demontering av overflødige sentrifuger. Til gjengjeld for vedvarende overholdelse av dette rammeverket ble USA og andre store verdensmakter enige om en gradvis oppheving av atomrelaterte sanksjoner mot Iran.

Da USA trakk seg fra denne landemerkeavtalen i 2018, gikk de europeiske medunderskriverne i Tyskland, Frankrike og Storbritannia opp for å holde avtalen i live. Imidlertid ble de europeiske forholdene i regionen raskt anstrengt av gjenopplivelsen av Washingtons "maksimal presskampanje”På Iran, en kampanje som tok sikte på å kvele den iranske økonomien via ensidige sanksjoner og opptrappende gjengjeldelsesaksjoner.

Ikke overraskende har Washingtons satsing på maksimalt press plassert store europeiske makter i en utenrikspolitisk dobbeltbinding. Mens den nylige økningen i spenningene mellom USA og Iran har trent nedover siden valget av president Joe Biden, har hans forgjengers tilnærming i regionen hatt en varig effekt på iransk velvilje mot multilaterale avtaler som JCPOA.

For de europeiske medunderskriverne er kjernefysiske samtaler i Wien det innebygd i en bredere strategi av strategisk détente og diplomatisk reintegrasjon mellom Europa og Iran. Utover de åpenbare fordelene ved ikke-spredning av atomvåpen, ser Europa også på en fremtid der Iran kan ta steget opp som en fullverdig, sanksjonsfri aktør på den internasjonale scenen. Til tross for at vi anslår en andel på 9 prosent av verdens oljereserver, er den sanksjonsbestemte iranske økonomien sørgelig underutviklet. Kast det simulerende potensialet til Irans frosne eiendeler - anslått til å være verdt mellom $ 100 og $ 120 milliarder dollar - og det er lett å se hvorfor Europa ser på Iran som en så lovende partner for utenlandske direkteinvesteringer.

På en betingelse om anonymitet, en høytstående tjenestemann fra det amerikanske utenriksdepartementet snakket med Reuters og belyste sannsynligheten for at en avtale ble blekket under den fjerde samtalerunden, og sa: "Er det mulig at vi ser en gjensidig tilbakevending til samsvar de neste ukene, eller en forståelse av en gjensidig samsvar? Det er mulig ja. ”

Abbas Araqchi, Irans fremste forhandler, er litt mer pessimistisk når det gjelder sjansene for en avtale i umiddelbar fremtid. Når han snakket på statlig TV, understreket Araqchi at Iran ikke ville haste med en ny avtale uten et stabilt rammeverk.

"Når det vil skje er uforutsigbart, og en tidsramme kan ikke settes. Iran prøver (for) at det skal skje så snart som mulig, men vi vil ikke gjøre noe i et rush," Sa Araqchi.

Som formelle samtaler går i stå, Ser europeiske forhandlere på Mohsen Rezaee, en av tre frontløpere i det kommende iranske presidentvalget, for å kutte gjennom det diplomatiske byråkratiet og fremme gjensidig fordelaktig samarbeid med USA og EU.

I motsetning til sine andre presidentkandidater er Rezaee ikke en livslang politiker. Likevel er Rezaee en erfaren diplomat og pragmatisk forhandler, med en karriere som spenner over Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) til Expediency Discernment Council. Kanskje Rezaees mest imponerende prestasjon er det faktum at han i alle sine år med sivil, militær og politisk tjeneste aldri har vært utsatt for en korrupsjonskandale eller kriminell sonde.

Mens etablerte politikere som utenriksminister Mohammad Javad Zarif kan være en mer konvensjonelt attraktiv partner med Vesten, er det en økende overbevisning i Europa om at Rezaee, en avrundet, respektert og pålitelig kandidat, er den mannen som er best egnet til å representere Iran. og dens holdning til internasjonale atomforhandlinger.

En bevist leder som ikke er redd for å uttrykke sine meninger, Rezaee har gjentatte ganger vist at han er i stand til å justere sine meninger og forene koalisjoner. Til tross for sin rolle som representant for “Revolution Generation”, har Rezaee gjort det klart at han ikke er radikal. Etter år med siviltjeneste har Rezaee brutt rekkene med mange av de harde synspunktene som er vanlig i IRGC. Faktisk, i et intervju med Teheran Times, gikk han så langt som å avvise et atomvåpenkappløp som uklokt, og bemerket: "Politisk visdom krever ikke å jage våpen som kan ødelegge hele menneskeheten."

Med hindringer for fremdrift ved hver sving i Wien, har det blitt tydelig at Vesten trenger en mann på bakken i Iran. Mohsen Rezaee, og den nye bevegelsen han representerer, kan være nøkkelen til å bryte dødvannet i forhandlingene og bringe Iran tilbake som en viktig aktør i den globale økonomien.

Meningene som er uttrykt i artikkelen ovenfor er forfatterens alene, og gjenspeiler ikke noen mening fra EU Reporter.

Belgia

Iransk opposisjon samles foran den amerikanske ambassaden i Brussel for å be USA og EU om en fast politikk overfor det iranske regimet

Publisert

on

Etter G7-toppmøtet i London er Brussel vert for NATO-toppmøtet med amerikanske og EU-ledere. Det er den første turen til president Joe Biden utenfor USA. I mellomtiden har forhandlingsforhandlingene om Iran startet i Wien, og til tross for den internasjonale innsatsen for å returnere Iran og USA til samsvar med JCPOA, viste iransk regime ingen interesse for å gå tilbake til sine forpliktelser under JCPOA-sammenheng. I den ferske IAEA-rapporten har viktige bekymringer blitt reist som det iranske regimet ikke klarte å ta tak i.

Den iranske diasporaen, tilhengere av National Council of Resistance of Iran i Belgia, holdt et møte i dag (14. juni) foran den amerikanske ambassaden i Belgia. De holdt plakater og bannere med bildet av Maryam Rajavi, lederen for den iranske opposisjonsbevegelsen som har erklært et ikke-kjernefysisk Iran i sin 10-punkts plan for det frie og demokratiske Iran.

I plakatene og slagordene ba iranerne USA og EU om å jobbe hardere for å holde mullahs-regimet ansvarlig for dets menneskerettighetsbrudd også. Demonstrantene understreket behovet for en avgjørende politikk fra USA og de europeiske landene for å utnytte mullahs søken etter en atombombe, trappet opp undertrykkelse hjemme og terroraktiviteter i utlandet.

I følge den nye IAEA-rapporten, til tross for den tidligere avtalen, nekter geistlige regimet å svare på IAEA-spørsmål på fire omstridte steder og (for å drepe tiden) har utsatt ytterligere samtaler til etter presidentvalget. I følge rapporten har regimets berikede uranreserver nådd 16 ganger grensen tillatt i atomavtalen. Produksjonen av 2.4 kg 60% anriket uran og ca. 62.8 kg 20% ​​anriket uran er alvorlig bekymret.

IAEAs generaldirektør Rafael Grossi sa: Til tross for avtalt vilkår, "Etter mange måneder har Iran ikke gitt den nødvendige forklaringen på tilstedeværelsen av kjernefysiske partikler ... Vi står overfor et land som har et avansert og ambisiøst atomprogram og beriker Uranium veldig nær våpennivå. ”

Grossis kommentarer, også rapportert av Reuters i dag, gjentok: "Mangelen på avklaring av byråets spørsmål angående nøyaktigheten og integriteten til Irans beskyttelseserklæring, vil alvorlig påvirke byråets evne til å sikre Irans atomprograms fredelige natur."

Maryam Rajavi (avbildet), den valgte presidenten for National Council of Resistance of Iran (NCRI), sa at den ferske rapporten fra International Atomic Energy Agency (IAEA) og kommentarene fra generaldirektøren igjen viser at for å garantere dens overlevelse, geistlige regimet har ikke forlatt atombombeprosjektet. Det viser også at for å kjøpe tid har regimet fortsatt sin hemmeligholdspolitikk for å villede det internasjonale samfunnet. Samtidig utpresser regimet sine utenlandske samtalepartnere for å oppheve sanksjoner og ignorere sine rakettprogrammer, eksport av terrorisme og kriminell innblanding i regionen.

Fortsett å lese

Brexit

Ex-EU Brexit-forhandler Barnier: Storbritannias rykte står på spill i Brexit row

Publisert

on

By

Leder for arbeidsgruppen for forbindelser med Storbritannia, Michel Barnier deltok i debatten om handels- og samarbeidsavtalen mellom EU og Storbritannia under den andre dagen av en plenarmøte i Europaparlamentet i Brussel, Belgia 27. april 2021. Olivier Hoslet / Pool via REUTERS

Michel Barnier, EUs tidligere forhandler av Brexit, sa mandag 14. juni at Storbritannias rykte sto på spill angående spenninger over Brexit.

EU-politikere har beskyldt den britiske statsministeren Boris Johnson for ikke å respektere forpliktelser gjort om Brexit. Voksende spenning mellom Storbritannia og EU truet med å overskygge gruppen av syv-toppmøtet søndag, med London som anklaget Frankrike for "støtende" bemerkninger om at Nord-Irland ikke var en del av Storbritannia. Les mer

"Storbritannia må ta hensyn til sitt rykte," sa Barnier til France Info-radioen. "Jeg vil at Johnson skal respektere signaturen hans," la han til.

Fortsett å lese

coronavirus

Parlamentets president etterlyser et europeisk søk- og redningsmisjon

Publisert

on

Europaparlamentets president David Sassoli (Bildet) har åpnet en interparlamentarisk konferanse på høyt nivå om håndtering av migrasjon og asyl i Europa. Konferansen fokuserte spesielt på de eksterne aspektene ved migrasjon. Presidenten sa: "Vi har valgt å diskutere i dag den ytre dimensjonen av migrasjon og asylpolitikk fordi vi vet at bare ved å takle ustabilitet, kriser, fattigdom, menneskerettighetsbrudd som skjer utenfor våre grenser, vil vi være i stand til å takle roten årsaker som presser millioner av mennesker til å dra. Vi må håndtere dette globale fenomenet på en menneskelig måte, for å ønske velkommen til menneskene som banker på dørene våre hver dag med verdighet og respekt.
 
“COVID-19-pandemien har en dyp innvirkning på migrasjonsmønstre lokalt og over hele verden, og har hatt en multiplikatoreffekt på tvangsbevegelsen til mennesker rundt om i verden, spesielt der tilgang til behandling og helsetjenester ikke er garantert. Pandemien har forstyrret migrasjonsveier, blokkert innvandring, ødelagt arbeidsplasser og inntekt, redusert pengeoverføringer og presset millioner av migranter og sårbare befolkninger i fattigdom.
 
“Migrasjon og asyl er allerede en integrert del av EUs eksterne handlinger. Men de må bli en del av en sterkere og mer sammenhengende utenrikspolitikk i fremtiden.
 
“Jeg tror det er vår plikt først og fremst å redde liv. Det er ikke lenger akseptabelt å overlate dette ansvaret bare til frivillige organisasjoner, som utfører en erstatningsfunksjon i Middelhavet. Vi må gå tilbake til å tenke på felles handling fra Den europeiske union i Middelhavet som redder liv og takler menneskehandlere. Vi trenger en europeisk søk- og redningsmekanisme på sjøen, som bruker ekspertisen til alle involverte aktører, fra medlemsland til sivilsamfunn til europeiske byråer.
 
”For det andre må vi sørge for at mennesker med behov for beskyttelse kan komme til EU trygt og uten å risikere livet. Vi trenger at humanitære kanaler defineres sammen med FNs høykommissær for flyktninger. Vi må samarbeide om et europeisk bosettingssystem basert på felles ansvar. Vi snakker om mennesker som også kan gi et viktig bidrag til utvinningen av samfunnene våre som er berørt av pandemien og den demografiske tilbakegangen, takket være deres arbeid og deres ferdigheter.
 
“Vi må også få på plass en europeisk mottakspolitikk for migrasjon. Sammen bør vi definere kriteriene for en enkelt innreise- og oppholdstillatelse, og vurdere behovene til våre arbeidsmarkeder på nasjonalt nivå. Under pandemien stoppet hele økonomiske sektorer på grunn av fravær av innvandrerarbeidere. Vi trenger regulert innvandring for å gjenopprette samfunnene våre og for å opprettholde våre sosiale beskyttelsessystemer. "

Fortsett å lese
Annonse

Twitter

Facebook

Annonse

Trender