Kontakt med oss

EU

Mohsen Rezaee fremstår som Vestens mann på bakken

DELE:

Publisert

on

Etter hvert som kjernefysiske samtaler i Wien holder fast, holder forhandlerne et tett øye med Irans kommende presidentvalg, hvis utfall kan være nøkkelen til å bryte den nåværende dødgangen. skriver Yanis Radulović.

Med en fjerde runde med samtaler som skal gjenopptas i Wien denne uken, øker presset på høytstående europeiske forhandlere for å nå til enighet som bygger bro over den geopolitiske kløften mellom Washington og Teheran og bringer Iran tilbake til samsvar med 2015 Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).

En historisk ikke-spredningsavtale og allment ansett som en av Obama-administrasjonens fremste utenrikspolitiske prestasjoner, satte JCPOA et rammeverk for å begrense Irans atomvåpenutbruddstid og etablerte formelle trinn for å begrense berikelsen av spaltbart materiale, planlegge gjennomsiktige inspeksjoner av atomanlegg, og demontering av overflødige sentrifuger. Til gjengjeld for vedvarende overholdelse av dette rammeverket ble USA og andre store verdensmakter enige om en gradvis oppheving av atomrelaterte sanksjoner mot Iran.

Da USA trakk seg fra denne landemerkeavtalen i 2018, gikk de europeiske medunderskriverne i Tyskland, Frankrike og Storbritannia opp for å holde avtalen i live. Imidlertid ble de europeiske forholdene i regionen raskt anstrengt av gjenopplivelsen av Washingtons "maksimal presskampanje”På Iran, en kampanje som tok sikte på å kvele den iranske økonomien via ensidige sanksjoner og opptrappende gjengjeldelsesaksjoner.

Ikke overraskende har Washingtons satsing på maksimalt press plassert store europeiske makter i en utenrikspolitisk dobbeltbinding. Mens den nylige økningen i spenningene mellom USA og Iran har trent nedover siden valget av president Joe Biden, har hans forgjengers tilnærming i regionen hatt en varig effekt på iransk velvilje mot multilaterale avtaler som JCPOA.

For de europeiske medunderskriverne er kjernefysiske samtaler i Wien det innebygd i en bredere strategi av strategisk détente og diplomatisk reintegrasjon mellom Europa og Iran. Utover de åpenbare fordelene ved ikke-spredning av atomvåpen, ser Europa også på en fremtid der Iran kan ta steget opp som en fullverdig, sanksjonsfri aktør på den internasjonale scenen. Til tross for at vi anslår en andel på 9 prosent av verdens oljereserver, er den sanksjonsbestemte iranske økonomien sørgelig underutviklet. Kast det simulerende potensialet til Irans frosne eiendeler - anslått til å være verdt mellom $ 100 og $ 120 milliarder dollar - og det er lett å se hvorfor Europa ser på Iran som en så lovende partner for utenlandske direkteinvesteringer.

På en betingelse om anonymitet, en høytstående tjenestemann fra det amerikanske utenriksdepartementet snakket med Reuters og belyste sannsynligheten for at en avtale ble blekket under den fjerde samtalerunden, og sa: "Er det mulig at vi ser en gjensidig tilbakevending til samsvar de neste ukene, eller en forståelse av en gjensidig samsvar? Det er mulig ja. ”

Annonse

Abbas Araqchi, Irans fremste forhandler, er litt mer pessimistisk når det gjelder sjansene for en avtale i umiddelbar fremtid. Når han snakket på statlig TV, understreket Araqchi at Iran ikke ville haste med en ny avtale uten et stabilt rammeverk.

"Når det vil skje er uforutsigbart, og en tidsramme kan ikke settes. Iran prøver (for) at det skal skje så snart som mulig, men vi vil ikke gjøre noe i et rush," Sa Araqchi.

Som formelle samtaler går i stå, Ser europeiske forhandlere på Mohsen Rezaee, en av tre frontløpere i det kommende iranske presidentvalget, for å kutte gjennom det diplomatiske byråkratiet og fremme gjensidig fordelaktig samarbeid med USA og EU.

I motsetning til sine andre presidentkandidater er Rezaee ikke en livslang politiker. Likevel er Rezaee en erfaren diplomat og pragmatisk forhandler, med en karriere som spenner over Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) til Expediency Discernment Council. Kanskje Rezaees mest imponerende prestasjon er det faktum at han i alle sine år med sivil, militær og politisk tjeneste aldri har vært utsatt for en korrupsjonskandale eller kriminell sonde.

Mens etablerte politikere som utenriksminister Mohammad Javad Zarif kan være en mer konvensjonelt attraktiv partner med Vesten, er det en økende overbevisning i Europa om at Rezaee, en avrundet, respektert og pålitelig kandidat, er den mannen som er best egnet til å representere Iran. og dens holdning til internasjonale atomforhandlinger.

En bevist leder som ikke er redd for å uttrykke sine meninger, Rezaee har gjentatte ganger vist at han er i stand til å justere sine meninger og forene koalisjoner. Til tross for sin rolle som representant for “Revolution Generation”, har Rezaee gjort det klart at han ikke er radikal. Etter år med siviltjeneste har Rezaee brutt rekkene med mange av de harde synspunktene som er vanlig i IRGC. Faktisk, i et intervju med Teheran Times, gikk han så langt som å avvise et atomvåpenkappløp som uklokt, og bemerket: "Politisk visdom krever ikke å jage våpen som kan ødelegge hele menneskeheten."

Med hindringer for fremdrift ved hver sving i Wien, har det blitt tydelig at Vesten trenger en mann på bakken i Iran. Mohsen Rezaee, og den nye bevegelsen han representerer, kan være nøkkelen til å bryte dødvannet i forhandlingene og bringe Iran tilbake som en viktig aktør i den globale økonomien.

Meningene som er uttrykt i artikkelen ovenfor er forfatterens alene, og gjenspeiler ikke noen mening fra EU Reporter.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender