Kontakt med oss

Iran

Mørkere horisont for amerikanske oljeprodusenter - retur av iransk oljeeksport

Publisert

on

National Iranian Oil Corporation har begynt å snakke med sine klienter i Asia, spesielt i India, for å estimere etterspørselen etter oljen siden Joe Biden tiltrådte. I følge Refinitiv Oil Research økte direkte og indirekte iranske oljetransport til Kina de siste 14 månedene og nådde rekordhøyhet i januar-februar. Oljeproduksjonen har også vokst siden 4. kvartal 2020.

Iran pumpet så mye som 4.8 millioner fat per dag før sanksjonene ble innført på nytt i 2018, og S&P Global Platts Analytics forventer at en avtale kan gi full sanksjonslindring innen 4. kvartal 2021, som kan se volumene øke opp til 850,000 3.55 fat per dag innen desember til 2022 millioner fat per dag, med ytterligere gevinster i XNUMX.

Iran har bekreftet sin beredskap til å øke oljeproduksjonen kraftig. Som et resultat av atomavtalen og opphevingen av internasjonale og ensidige sanksjoner, kunne landet ha økt sin oljeeksport med 2.5 millioner fat per dag.

Mye av Irans produksjon er av tyngre karakterer og kondensat, og en avslapping av sanksjonene vil legge press på nabolandene Saudi-Arabia, Irak og Oman, og til og med Texas frackere.

Raffineringsknutepunktene i Asia - Kina, India, Sør-Korea, Japan og Singapore - har regelmessig behandlet iranske karakterer, ettersom det høye svovelinnholdet og den tunge eller middels tettheten passer til dietten til disse komplekse plantene.

Europeiske raffinerier, spesielt de i Tyrkia, Frankrike, Italia, Spania og Hellas, vil sannsynligvis også komme tilbake til å kjøpe iransk olje når sanksjonene er fjernet, ettersom tilleggsvolumene er prisgunstige for råoljer fra Brent-Middelhavet.

USA som ønsker å reparere gjerder med Kina?

Det vil være mulig å bedømme de åpenbare tegnene til en slik tilnærming etter graden av fremgang i det iranske spørsmålet. Hvis handelsrestriksjoner på olje med Iran blir lettere eller opphevet - vil hovedmottakeren (mottakeren av olje) være Kina og kinesiske selskaper - fra de største til et stort antall små og mellomstore bedrifter. Beslutningen om Iran er en indikator på forholdet mellom USA og Kina mye mer enn offentlig krangel.

Og alt dette skjer på bakgrunn av hardt press på randen av økonomisk terror mot den amerikanske skiferproduksjonen, og Shell har allerede blitt et offer. Det er umulig å ikke huske brevet fra 12 senatorer til president Biden, som advarte om de negative konsekvensene av den nåværende administrasjonens energipolitikk.

Amerikansk drivstoff under press: aggressiv energipolitikk fra Biden-administrasjonen

Presset på olje- og gassindustrien vokser sammen med bekymring over klimaendringene. Biden-tiden har startet med skarpe grep mot fossilt brensel. Ingen forventet at fossilt brensel skulle komme under et så øyeblikkelig angrep.

Biden undertegnet en utøvende ordre som hadde til hensikt å avslutte fossile brenselsubsidier som stanser nye olje- og gassleiekontrakter i offentlige land og instruerer føderale byråer om å kjøpe elbiler. Fossile drivstoffaksjer har stupt på hans handlinger, og banker, inkludert Goldman Sachs Group, har advart om et fall i amerikanske råforsyninger.[1]

Fordelene for klimaet fra et forbud mot nye olje- og gassleier kan ta år å realisere, ifølge økonomiske analytikere. Bedrifter kan svare ved å flytte noen av aktivitetene sine til private land i USA, og mer olje vil trolig komme inn fra utlandet, sa økonom Brian Perst, som undersøkte effekten av et langsiktig leasingforbud for forskergruppen Resources for the Future. . Som et resultat kan nesten tre fjerdedeler av reduksjonen av klimagassutslipp fra et forbud kompenseres av olje og gass fra andre kilder, sa Prest. Nettoreduksjonen vil være omtrent 100 millioner tonn (91 millioner tonn) karbondioksid årlig, eller mindre enn 1% av de globale fossile drivstoffutslippene, ifølge en studie fra en ideell forskningsgruppe.[2]

President Joe Biden har pålagt den føderale regjeringen å utvikle en strategi for å dempe risikoen for Klima forandringer på offentlige og private finansielle eiendeler i USA Flyttingen er en del av Biden-administrasjonens langsiktige agenda til kutte amerikanske klimagassutslipp nesten halvparten innen 2030 og overgang til en netto-null økonomi innen midten av århundret mens du demper skadene som klimaendringene utgjør for alle økonomiske sektorer.

Denne strategien kan forekomme i et ganske betydelig antall kutt i oljeindustrien, og det er mens den amerikanske økonomien gjenoppretter fra tap av arbeidsplasser som følge av pandemien. Selv begrensede tap av arbeidsplasser kan påvirke lokale økonomier i oljeavhengige stater (som Wyoming og New Mexico) sterkt.

USAs innenlandske motstand mot Bidens energipolitikk

En gruppe GOP-senatorer ledet av senator Thom Tillis, RN.C., sendte et brev til president Biden i juni. Senatorene ser strategien som "en grunnleggende trussel mot Amerikas langsiktige økonomiske og nasjonale sikkerhet".[3]

Senatorene har oppfordret presidenten til å "ta umiddelbare tiltak for å sette Amerika tilbake på en vei for energiuavhengighet og økonomisk velstand."

"Hvis vi skal overvinne de økonomiske konsekvensene av pandemien, er det viktig at nødvendigheter som drivstoff tar så lite ut av familiebudsjettene som mulig." Senatorer bemerket også at høye energikostnader "uforholdsmessig rammer husholdninger med lav og fast inntekt."

Republikanske senatorer Tillis, John Barrasso fra Wyoming, John Thune fra South Dakota, John Cornyn fra Texas, Bill Hagerty fra Tennessee, Kevin Cramer fra North Dakota, Roger Marshall fra Kansas, Steve Daines fra Montana, Rick Scott fra Florida, Cindy Hyde-Smith av Mississippi, Tom Cotton fra Arkansas, John Hoeven fra North Dakota og Marsha Blackburn fra Tennessee undertegnet brevet.

 OPEC: globale oljemarkedsutsikter for 2. halvår 2021

En omtrentlig vekst i forsyningene i 1. halvår 2021 utgjorde 1.1 millioner fat per dag sammenlignet med 2. halvår 2020. Etter dette, i 2. halvår 2021, antas oljeforsyning fra land utenfor OPEC, inkludert naturgassvæsker fra OPEC, å vokse med 2.1 millioner fat dag sammenlignet med 1H 2021 og med 3.2 millioner fat per dag i forhold til året.

Det forventes at tilførsel av flytende hydrokarboner fra land utenfor OPEC vil øke med 0.84 millioner fat per dag i året i 2021. På regionalt nivå, i 2. halvår 2021, forventes det at cirka 1.6 millioner fat per dag fra totalt tilsatt produksjonen på 2.1 millioner fat per dag kommer fra OECD-land, med 1.1 millioner fat per dag som kommer fra USA og resten - fra Canada og Norge. Samtidig, i 2H 2021, forventes veksten i tilførsel av flytende hydrokarboner fra andre regioner enn OECD kun 0.4 millioner fat per dag. Generelt forventes det at utvinningen av veksten i den globale økonomien og som et resultat utvinning av oljeetterspørsel vil få fart i 2. halvår 2021.

Samtidig har vellykkede aksjoner under samarbeidsavtalen faktisk banet vei for ombalansering av markedet. Disse langsiktige utsiktene, sammen med konstant og kontinuerlig felles overvåking av utviklingen, samt forventet bedring i ulike sektorer av økonomien, indikerer fortsatt støtte til oljemarkedet.


[1] Fotune.com: https://fortune.com/2021/01/28/biden-climate-oil-and-gas/

[2] AP.com: https://apnews.com/article/joe-biden-donald-trump-technology-climate-climate-change-cbfb975634cf9a6395649ecaec65201e

[3] Foxnews.com: https://www.foxnews.com/politics/gop-senators-letter-biden-energy-policies

Iran

Raisi versus Jansa - uanstendighet kontra mot

Publisert

on

10. juli den slovenske statsministeren Janez Jansa (Bildet) brøt med et presedens som wbetraktet som et tabu av "profesjonelle diplomater". Han adresserte et online arrangement av den iranske opposisjonen sa: "Det iranske folket fortjener demokrati, frihet og menneskerettigheter og bør støttes sterkt av det internasjonale samfunnet." Under henvisning til den valgte iranske presidenten Ebrahim Raisis rolle i henrettelsen av 30,000 1988 politiske fanger under massakren i XNUMX, sa statsministeren: ”Jeg støtter derfor nok en gang klart og høyt oppfordringen fra FNs etterforsker om menneskerettigheter i Iran som har bedt om en uavhengig etterforskning av påstander om statsordrerte henrettelser av tusenvis av politiske fanger og den rolle den valgte presidenten spilte som stedfortredende anklager i Teheran, ” skriver Henry St. George.

Disse ordene forårsaket et diplomatisk jordskjelv i Teheran, noen EU-hovedsteder og ble plukket opp så langt unna som også Washington. Den iranske utenriksministeren Mohammad Javad Zarif umiddelbart som heter Joseph Borrell, EUs utenrikspolitiske sjef, og presset EU til å fordømme disse kommentarene eller håndtere konsekvensene. Regimets unnskyldere i Vesten ble også med på å hjelpe til med innsatsen.

Men det har vært en annen front som sterkt imot Janez Jansas kommentarer. To dager etter at statsministeren snakket på Free Iran World Summit, blant annet den tidligere kanadiske utenriksministeren, John Baird sa: “Jeg er veldig glad for å kunne anerkjenne den moralske ledelsen og motet til statsministeren i Slovenia. Han har bedt om å holde Raisi ansvarlig for massakren på 1988 30,000 MEK fanger i XNUMX, han har opprørt ildsjelene og mullaene, og venner, han burde ha det som et æresmerke. Verden trenger mer lederskap som dette. ”

Giulio Terzi, tidligere italiensk utenriksminister, skrev i en uttalelse: ”Som tidligere utenriksminister i et EU-land, mener jeg at de frie mediene bør applaudere Slovenias statsminister for å ha mot til å si straffriheten må ta slutt for Irans regime. EUs høye representant Josep Borrell bør avslutte 'virksomhet som vanlig' med et regime ledet av massemordere. I stedet bør han oppmuntre alle EU-landene til å slutte seg til Slovenia for å kreve ansvar for Irans største forbrytelse mot menneskeheten. ”

Audronius Ažubalis, tidligere litauisk utenriksminister, sa: ”Jeg vil bare uttrykke min oppriktige støtte til den slovenske statsministeren Jansa, senere støttet av senator Joe Lieberman. Vi må presse på for at president Raisi skal etterforskes av Den internasjonale domstolen for forbrytelser mot menneskeheten, inkludert drap, tvangsforsvinning og tortur. ”

Og Michael Mukasey, tidligere justisminister i USA, uttalte: “Her slutter jeg meg til statsminister Jansa i Slovenia, som modig ba om å bli prøvd Raisi og fikk vrede og kritikk av det iranske regimet. Den vrede og kritikken flekker ikke statsministerens rekord; han skulle ha det som et æresmerke. Noen mennesker foreslår at vi ikke skal kreve at Raisi blir prøvd for sine forbrytelser, fordi det vil gjøre det vanskelig for ham å forhandle om det eller umulig for ham å forhandle seg ut av makten. Men Raisi har ikke til hensikt å forhandle seg ut av makten. Han er stolt av sin rekord, og han hevder at han alltid, i sine ord, forsvarer folks rettigheter, sikkerhet og ro. Faktisk er den eneste roen Raisi noensinne har forsvart, roen til gravene til de 30,000 XNUMX ofrene for hans lidenskap. Han representerer ikke et regime som kan endre seg. ”

Mukasey refererte til Ebrahim Raisis uttalelse i sin første pressekonferanse etter å ha blitt kåret til vinner i det globalt omstridte presidentvalget. På spørsmål om hans rolle i henrettelsen av tusenvis av politiske fanger, sa han stolt at han har vært en beskytter av menneskerettighetene hele sin karriere, og han bør belønnes for å fjerne de som sto som en trussel mot det.

Med tanke på det iranske regimets oversikt over menneskerettigheter, dets oppførsel overfor naboene og også vurderer den begrunnelsen som verden prøver å resonnere med regimet i Wien, kan det være aktuelt å fordøye det den slovenske statsministeren gjorde.

Er det synd for et statsoverhode å ta stilling til en annen stat mens det ikke er synd å installere noen som Ebrahim Raisi som statsoverhode? Ringer FN til en etterforskning av forbrytelser mot menneskeheten og utfordrer den systemiske "straffriheten" som stadig tar feil i Iran galt? Er det galt å snakke på et møte der en opposisjonsgruppe som har belyst Teherans menneskerettighetsbrudd, dets mange fullmaktsgrupper, dets ballistiske rakettprogram og hele Quds Force-hierarkiet og som også avslørte det kjernefysiske programmet som verden sliter med uskadeliggjøre?

I historien har svært få ledere våget å bryte tradisjoner slik Mr. Jansa gjorde. Da andre verdenskrig begynte, forstod den amerikanske presidenten, Franklin Roosevelt, med rette den store faren som aksemaktene utgjorde mot verdensordenen. Til tross for all kritikk og å bli kalt en “warmonger”, fant han måter å hjelpe Storbritannia og de kinesiske nasjonalistene i deres kamp mot aksen. Denne kritikken ble stort sett stille på den offentlige arenaen etter det japanske angrepet på Pearl Harbor, men fortsatt vedvarte noen i troen på at Roosevelt visste om angrepet på forhånd.

Faktisk kan ingen forvente at de som drar mest nytte av status-quo, stiller samvittigheten foran interessene og tar hatten av for politisk mod. Men kanskje hvis historikere bryr seg nok om å beregne det fantastiske antallet dødsfall og hvor mye penger som kan spares ved å hindre en sterk mann i å bli sterk, kan verdensledere kanskje hylle mot og avvise uanstendighet.

Trenger vi en Pearl Harbor for å innse det iranske regimets sanne ondartede intensjoner?

Fortsett å lese

Iran

Eksperter oppfordrer til slutt på straffrihetskultur i Iran, ansvar for regimeledere, inkludert Raisi

Publisert

on

På en nettkonferanse som ble holdt 24. juni av National Council of Resistance of Iran (NCRI), diskuterte menneskerettighetseksperter og jurister implikasjonene av Ebrahim Raisi som det iranske regimets president. De veide også inn den rollen det internasjonale samfunnet må spille for å få slutt på Teherans straffrihetskultur for kriminelle og for å holde regimets myndigheter ansvarlige for deres tidligere og pågående forbrytelser, skriver Shahin Gobadi.

Paneldeltakerne inkluderte tidligere FNs ankedommer og president for krigsforbrytelsesdomstolen i Sierra Leone Geoffrey Robertson, president emeritus for Law Society of England og Wales Nicholas Fluck, tidligere amerikanske nasjonale sikkerhetsoffisier ambassadør Lincoln Bloomfield Jr., tidligere sjef for FN Human Rettighetskontoret i Irak Tahar Boumedra, og en overlevende etter Reza Fallahi-massakren i 1988.

Utfallet av det presidente valget den 18. juni i Iran ble valget av Raisi som regimets neste president. Det internasjonale samfunnet reagerte med opprør, hovedsakelig på grunn av Raisis direkte rolle i massakren i 1988 på over 30,000 politiske fanger over hele landet. Raisi var medlem av den firemanns 'dødskomiteen' som var ansvarlig for det avskyelige massedrapet. Det overveldende flertallet av ofrene var tilhengere av den viktigste opposisjonsbevegelsen, Mujahedin-e Khalq (MEK).

Regimets valgkarade møtte også en enestående og massiv landsomfattende boikott av det overveldende flertallet av det iranske folket. Gjennom sin rungende boikott gjorde det iranske folket det klart de søker intet mindre enn regimeendringe i Iran på egne hender.

Ali Safavi, medlem av utenrikskomiteen i NCRI, og moderator for torsdagens begivenhet, sa at det iranske folket har kalt Raisi "håndlederen for massakren i 1988."

Oppgangen til presidentskapet til en av de verste kriminelle i moderne historie, la han til, var en avgjørelse tatt av mullahs 'øverste leder Ali Khamenei av fullstendig desperasjon og fordi han står overfor et samfunn på randen av eksplosjon, med mer populære opprør truende i horisonten.

Safavi avviste også myten om moderering i Teheran og la til: "Raisis oppstigning satte også en stopper for den feilaktige 'moderate vs hardliner' -fortellingen, som det iranske folket hadde avkreftet i deres sang av" Reformer, hardliner, spillet er nå over " under de fire landsomfattende opprørene siden 2017. "

Den fremtredende internasjonale menneskerettighetseksperten og juristen Geoffrey Robertson sa: "Vi har nå en internasjonal kriminell som president for staten Iran ... Det jeg har bevis på er at Raisi sammen med to andre kolleger ved flere anledninger sendte folk til deres dødsfall uten en ordentlig eller faktisk noen rettssakprosess. Og det involverer ham i en forbrytelse mot menneskeheten. "

Han sa Raisis presidentskap "fokuserer oppmerksomheten på dette barbariske øyeblikket i verdenshistorien som har blitt oversett," og kalte massakren i 1988 som "virkelig en av de største forbrytelsene mot menneskeheten, absolutt den største begått mot fanger siden andre verdenskrig."

Når det gjelder FNs rolle, sa Robertson: "De forente nasjoner har dårlig samvittighet over dette. På den tiden varslet Amnesty International om massakren i hele Iran, men FN vendte blinde øye på saken."

"FN har en plikt til å sette i stand en ordentlig etterforskning av disse barbariske handlingene i 1988."

Hr. Robertson hevet også potensialet for anvendelse av Magnitsky-sanksjonene i Europa overfor Raisi og andre tjenestemenn som var medskyldige i massakren i 1988. Som svar på spørsmål om Raisis immunitet mot rettssak som statsoverhode sa Mr. Robertson at "en forbrytelse mot menneskeheten og behovet for å avslutte straffriheten ved å straffe den, trumfer enhver immunitet."

Nick Fluck, emerituspresident i Law Society of England og Wales, sa: "Raisi sa på posten at han var stolt av sin rolle i massakren på politiske fanger. Dette bør tjene som en viktig våkner for oss alle. Vi kan ikke sitte stille på sidelinjen. "

Han la til: "Det ser ut til at dødskomiteen bare utførte en oppryddingsoperasjon [i 1988] for å fjerne folk som var høylydt mot regimet."

Fluck sa også: "Jeg applauderer innsatsen og flid og overbevisningen til NCRI" med hensyn til å kreve etterforskning av massakren i 1988.

I Washington DC sa ambassadør Lincoln Bloomfield, Jr.: "Vesten har ikke klart å møte virkeligheten. Grunnleggeren av regimet, Ayatollah Khomeini, og hans etterfølger, nåværende øverste leder Ali Khamenei, er begge grove krenkere av menneskerettigheter. De er ansvarlige for å lede større handlinger av internasjonal terrorisme på fremmed jord. "

Med henvisning til det faktum at det ikke er noen forskjell mellom såkalte "moderater" og "hardlinere" i regimet, har Amb. Bloomfield sa: "Siden 2017, under den såkalte moderate presidenten Rouhani, har Raisi satt folk i fengsel. Raisis rolle har fortsatt siden massakren i 1988 rett foran øynene våre."

Påminner om observasjonen om at "menneskerettigheter er et sentralt fokus for president Bidens budskap til verden," Amb. Bloomfield anbefalte: "USA og andre må forfølge menneskerettighetssaker ikke bare mot Raisi, men mot alle i regimet."

"Det bør også være en etterretningsundersøkelse i Amerika for å sikre at folk som snakker på vegne av Iran [regime] blir identifisert med deres tilknytning til regimet," konkluderte han.

En overlevende fra massakren i 1988 snakket også på arrangementet. Reza Fallahi, som på mirakuløst vis slapp unna drapene og nå er bosatt i Storbritannia, fortalte om en forferdelig personlig prøvelse som begynte med sin arrestasjon i september 1981 for å støtte MEK. Han minnet om at planleggingen for massakren startet "i slutten av 1987 og tidlig i 1988".

Han la til med hensyn til Raisis rolle: "Ebrahim Raisi viste særlig fiendtlighet mot meg selv og mine cellekamerater ... De spurte om vår tilknytning til enhver politisk organisasjon, hvis vi tror på Den islamske republikken, og om vi er villige til å omvende oss, og så videre ... Totalt sett overlevde bare 12 personer i vår avdeling. "

Han la til: "For å stoppe regimet fra å begå en annen massakre, må det internasjonale samfunnet, spesielt FN, avslutte straffrihetsprofilen, iverksette en uavhengig etterforskning av massakren og bringe mennesker som Raisi til regnskap."

Fallahi kunngjorde også at familiene til ofrene vil inngi en klage mot Raisi i Storbritannia.

"Vil vestlige land og De forente nasjoner forbli stille som de gjorde under massakren i 1988?" spurte massakren overlevende.

Tahar Boumedra, tidligere sjef for FNs menneskerettighetskontor i Irak og koordinator for rettferdighet for ofrene for massakren i Iran i 1988 (JVMI), sa: "JVMI slutter seg til Amnesty International, og vi etterlyser Ebrahim Raisi å bli etterforsket for sin rolle i tidligere og pågående forbrytelser mot menneskeheten, og for internasjonale domstoler for å bringe ham for retten. "

"Vi kommer ikke til å vente til immuniteten blir fjernet fra Raisi for å kunne handle. Vi skal handle, og vi skal legge dette til det britiske systemet."

Boumedra sa: "JVMI har dokumentert et stort antall bevis, og det vil bli levert til berørte myndigheter," før han legger til, "Vi tror sterkt at Raisis sted ikke er å lede en stat eller være en president. Hans plass er i et interneringsanlegg. i Haag, "med henvisning til setet til Den internasjonale domstolen.

Fortsett å lese

Chatham House

Når Iran svinger rett, kan bånd med Gulf-araberne være avhengige av atompakt

Publisert

on

By

Presidentkandidat Ebrahim Raisi gestikulerer etter å ha avgitt sin stemme under presidentvalget på en valglokale i Teheran, Iran 18. juni 2021. Majid Asgaripour / WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Det er usannsynlig at arabiske gulfstater blir avskrekket fra dialog for å forbedre båndet med Iran etter at en hardline-dommer vant presidentskapet men deres samtaler med Teheran kan bli tøffere, sa analytikere, skriver Ghaida Ghantous.

Utsiktene til bedre forhold mellom det muslimske sjiamuslimske Iran og de arabiske monarkiene i sunnibukten kan til slutt henge med på fremdriften for å gjenopplive Teherans atomavtale i 2015 med verdensmakter, sa de, etter at Ebrahim Raisi vant fredagens valg.

Den iranske dommeren og geistlige, som er underlagt amerikanske sanksjoner, tiltrer i august, mens atomforhandlinger i Wien under avtroppende president Hassan Rouhani, en mer pragmatisk geistlig, pågår.

Saudi-Arabia og Iran, mangeårige regionale fiender, startet direkte samtaler i april for å inneholde spenninger samtidig med globale makter har vært involvert i atomforhandlinger.

"Iran har nå sendt en klar melding om at de vipper til en mer radikal, mer konservativ posisjon," sa Abdulkhaleq Abdulla, en politisk analytiker fra De forente arabiske emirater, og la til at Raisis valg kan gjøre forbedring av Gulf-båndene til en tøffere utfordring.

"Likevel er Iran ikke i posisjon til å bli mer radikal ... fordi regionen blir veldig vanskelig og veldig farlig," la han til.

De forente arabiske emirater, hvis kommersielle knutepunkt Dubai har vært en handelsport for Iran, og Oman, som ofte har spilt en regional meklingsrolle, var raske til å gratulere Raisi.

Saudi-Arabia har ennå ikke kommentert.

Raisi, en uforsonlig kritiker av Vesten og en alliert av øverste leder Ayatollah Ali Khamenei, som har den ultimate makten i Iran, har gitt uttrykk for støtte for å fortsette atomforhandlingene.

"Hvis Wien-samtalene lykkes og det er en bedre situasjon med Amerika, kan (med) hardlinere ved makten, som er nær den øverste lederen, situasjonen bli bedre," sa Abdulaziz Sager, styreleder for Gulf Research Center.

En gjenopplivet atomavtale og opphevelse av amerikanske sanksjoner mot Den islamske republikk vil øke Raisi, lette Irans økonomiske krise og tilby innflytelse i Gulf-samtalene, sa Jean-Marc Rickli, en analytiker ved Geneva Center for Security Policy.

Verken Iran eller Gulf-araberne ønsker å gå tilbake til den type spenninger som ble sett i 2019 som spiret etter at USA drepte, under tidligere USAs president Donald Trump, av den iranske topp Qassem Soleimani. Golfstatene beskyldte Iran eller dets fullmakter for en mengde angrep på oljetankskip og saudiske oljeplanter.

En oppfatning om at Washington nå frigjorde seg militært fra området under USAs president Joe Biden, har ført til en mer pragmatisk Gulf-tilnærming, sa analytikere.

Likevel har Biden krevd Iran å tøyle i sitt rakettprogram og avslutte sin støtte til fullmakter i regionen, som Hizbollah i Libanon og Houthi-bevegelsen i Jemen, krav som har sterk støtte fra arabiske Gulf-nasjoner.

"Saudiene har innsett at de ikke lenger kan stole på amerikanerne for deres sikkerhet ... og har sett at Iran har midler til å virkelig legge press på kongeriket gjennom direkte angrep og også med Yagens hengemyr," sa Rickli.

Forhandlingene mellom Saudi-Iran har hovedsakelig fokusert på Jemen, der en militærkampanje ledet av Riyadh mot den Iran-tilpassede Houthi-bevegelsen i over seks år ikke lenger har amerikansk støtte.

De forente arabiske emirater har opprettholdt kontakter med Teheran siden 2019, samtidig som de knytter bånd til Israel, Irans erke regionale fiende.

Sanam Vakil, en analytiker ved Storbritannias Chatham House, skrev i forrige uke at det forventes at regionale samtaler, særlig om maritim sikkerhet, vil fortsette, men "kan bare få fart hvis Teheran viser meningsfull velvilje".

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender