Kontakt med oss

Iran

Iransk opposisjonsleder uttrykker tillit til regimeskifte foran nyttår

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Den iranske opposisjonslederen Maryam Rajavi ga ut en uttalelse torsdag (29. desember) for å markere det kommende nyttåret, der hun proklamerte: "2023 er året for frihet for det iranske folket, fred og vennskap for verdens folk."

Uttalelsen hennes er tett sammenfallende med at Iran når sine 100th dag med kontinuerlig, landsomfattende uro forårsaket av drapet på Mahsa Amini, en ung iransk kurdisk kvinne i hendene på Teherans "moralpoliti". Etter å ha blitt slått under transport til et reopplæringssenter falt hun i koma og ble fraktet til sykehus, hvor hun døde tre dager senere.

Offentlige protester over dette drapet begynte umiddelbart i kjølvannet av hennes begravelse i byen Saqqez, og spredte seg deretter raskt til andre lokaliteter i alle 31 iranske provinser. People's Mojahedin Organization of Iran (MEK), en pro-demokratisk opposisjonsgruppe, har fulgt opprørets fremgang og har bestemt at det nå omfatter mer enn 300 byer og tettsteder.

MEK har også samlet informasjon fra sitt omfattende innenlandske nettverk i Iran angående regimets undertrykkelse av dissens de siste 100 dagene. Den har identifisert mer enn 750 tilfeller av demonstranter som ble drept i gatene, enten ved skuddveksling eller som et resultat av langvarig juling fra sikkerhetsstyrker inkludert Basij-militsen, en enhet kontrollert av Islamic Revolutionary Guard Corps.

Det dødelige angrepet har fått den iranske opposisjonen og dens støttespillere til å gjenta langvarige oppfordringer om handling fra vestlige makter, inkludert oppfordringer om at IRGC skal utpekes som en terrorgruppe. Det amerikanske utenriksdepartementet påla nettopp en slik betegnelse i 2018, og både Storbritannia og EU har diskutert å følge etter, men har ennå ikke gjort det. MEK har oppfordret til lignende forbud fra det iranske departementet for etterretning og sikkerhet, i tillegg til generelt å uttrykke støtte til et bredere sanksjonsregime rettet mot iranske terrorister og menneskerettighetsovergripere.

Rajavis budskap for det nye året hentydet til utsiktene til fornyet diskusjon av disse forslagene da den antydet at 2023 kan være «året for utvidelse av internasjonal solidaritet med det iranske folkets opprør». Imidlertid ba hun bare eksplisitt at vestlige makter uttrykker denne solidariteten ved å anerkjenne som legitim «det iranske folkets kamp for å styrte mullahenes teokrati».

Til tross for dets første fokus på lover om tvungen tilsløring og drapet på Mahsa Amini, har det pågående opprøret blitt anerkjent som en av de største utfordringene til det styrende systemet og som et uttrykk for folkelige krav om regimeskifte. Slagord som «død til undertrykkeren, enten det er sjahen eller den øverste lederen», understreker at folkets kollektive ambisjon spesifikt er å etablere en ny, demokratisk styreform.

Annonse

Rammen for den nye regjeringen eksisterer i form av National Council of Resistance of Iran, en koalisjon ledet av MEK som har utpekt Maryam Rajavi til å fungere som overgangspresident etter mullaenes styrte. Hun har på sin side fremmet en 10-punktsplan for Irans fremtid som legger grunnlaget for frie og rettferdige valg, separasjon av religion fra staten og lik beskyttelse foran loven for kvinner og minoriteter.

Torsdagens budskap formidlet den økende forventningen blant iranske opposisjonsaktivister om at de vil ha en mulighet til å implementere Rajavis plan i året som kommer, etter at regimets forsøk på å undertrykke dissens mislykkes i nærvær av internasjonal støtte til det pro-demokratiske opprøret.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender