Kontakt med oss

Iran

Vil EU liste Irans IRGC som en terrorenhet?

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Som en del av EUs svar på Irans undertrykkelse av demonstranter etter Mahsa Aminis død i varetekt, diskuterer EU ytterligere sanksjoner mot Teheran, inkludert oppføringen av Irans mektige islamske revolusjonsgardekorps (IRGC) som en terrorgruppe. IRGC har spilt en nøkkelrolle i iranske myndigheters undertrykkelse av demonstranter. EU vurderer også nye sanksjoner mot nesten 40 iranske individer og enheter. Tyskland, Frankrike og Nederland presser på for at EU skal utpeke IRGC som en terrorgruppe. skriver Yossi Lempkowicz.

Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock sa at grepet «er politisk viktig og fornuftig». Frankrike har også holdt døren åpen for ideen. – Gitt fortsettelsen av denne undertrykkelsen, jobber Frankrike med sine europeiske partnere om nye sanksjonstiltak, uten å utelukke noen, sa det franske utenriksdepartementets talskvinne Anne-Claire Legendre til journalister.

Mahsa Amini døde i fengselet etter at det iranske moralpolitiet arresterte henne for ikke å ha på seg det islamske skjerfet. USA har allerede utpekt IRGC som en terrorgruppe, og Storbritannia vil snart følge etter. De nye EU-sanksjonene forventes å bli ferdigstilt under et møte mellom EUs utenriksministre, det såkalte utenriksrådet, 23. januar. EUs liste over terrorenheter inkluderer et 20-talls organisasjoner, inkludert Al-Qaida, gruppen Den islamske staten, Hamas og den væpnede fløyen til Hizbollah, støttet av Iran.

Mer enn 100 medlemmer av Europaparlamentet har bedt EU-kommisjonen og EUs medlemsland om å legge IRGC til på EUs terrorlister og øke sanksjonene mot Teheran. Europaparlamentet holder denne uken sin plenumssesjon i Strasbourg hvor det forventes å stemme en resolusjon som krever disse sanksjonene. Avstemningen om resolusjonen ville ikke være bindende, men den ville legge politisk press på EUs medlemsland. En debatt om dette spørsmålet er planlagt til tirsdag med EUs utenrikssjef Josep Borrell. Å utpeke IRGC som en terrorgruppe ville bety at det ville bli en straffbar handling å tilhøre gruppen, delta på dens møter og bære logoen offentlig.

IRGC ble dannet etter Irans islamske revolusjon i 1979 og har blitt en viktig militær økonomisk styrke i landet, og kontrollerer også Teherans atom- og ballistiske program og finansierer terroroperasjoner og attentatplaner andre steder i regionen og i verden. Den ble dannet primært for to spesifikke mål: forsvare regimet og eksportere den islamske revolusjonen til nabolandene gjennom terrorisme. Dens innflytelse har økt under styret til nåværende president Ebrahim Raisi, som tok makten i 2021.

IRGC fortsetter å utvide sin innflytelse i Irak, Afghanisatn, Syria, Libanon og Jemen gjennom sin eksterne arm, Al-Quds-styrken. «Å forby IRGC som en terrororganisasjon av de europeiske landene representerer en robust politisk holdning, som tjener flere formål: å beskytte menneskerettighetene i Iran, forhindre ytterligere terrorangrep i Europa, og straffe revolusjonsgarden for å ha bevæpnet Russland og deltagelse i krig i Ukraina, " skriver Farhad Rezaei, en stipendiat ved Center for Iranian Studies (IRAM) i Ankara. Søndag fordømte EU «på det sterkeste» henrettelsen i Iran av den iransk-britiske statsborgeren Alireza Akbari og minner igjen om sin sterke motstand mot bruken av dødsstraff under alle omstendigheter.

"Den europeiske union kondolerer herr Akbaris familie og uttrykker sin fulle solidaritet med Storbritannia. Henrettelsen av en europeisk statsborger er en forferdelig presedens som vil bli fulgt tett av EU," heter det i en uttalelse. "Dødsstraff krenker den umistelige retten til liv som er nedfelt i Verdenserklæringen om menneskerettigheter og er den ultimate grusomme, umenneskelige og nedverdigende straff," het det. I Iran er fire menn allerede hengt i desember 2022 og begynnelsen av januar i forbindelse med protestene mot regimet. Rundt femti står i fare for samme skjebne.

Annonse

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender