Kontakt med oss

Iran

Parlamentet fordømmer menneskerettighetsbrudd i Iran 

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Forholdet mellom Iran og EU har vist seg vanskelig de siste årene på grunn av landets fortsatte menneskerettighetsbrudd. Parlamentet har gjentatte ganger bedt om mer handling, Verden.

Ytterligere EU-sanksjoner under diskusjon

Massive protester brøt ut i Iran i kjølvannet av at Mahsa Amini døde i politiets varetekt i september 2022 etter angivelig å ha brukt hodeskjerfet hennes på feil måte. Regjeringen satte i gang et voldelig angrep, arresterte demonstranter og stengte sosiale medier.

EU vurderer å innføre ytterligere sanksjoner mot regimet på grunn av utstrakt og uforholdsmessig bruk av makt mot demonstranter.

Som svar på den siste utviklingen, 19. januar 2023 Parlamentet ba om flere sanksjoner mot det iranske regimet, og sa at alle de som er ansvarlige for menneskerettighetsbrudd bør møte EU-sanksjoner, mens det islamske revolusjonsgardekorpset bør stå på EUs terrorliste.

Europaparlamentet har fulgt menneskerettighetssituasjonen tett i Iran. De siste årene har den vedtatt ulike resolusjoner for å rette oppmerksomheten mot situasjonen til personer som er både EU- og Iran-borgere blir holdt i fengsel; de av menneskerettighetsforkjempere, Eksempel Nasrin Sotoudeh, en fremtredende menneskerettighetsadvokat og vinner av Europaparlamentets Sakharov-pris for tankefrihet i 2012; og det av kvinners rettighetsforkjempere. MEP-medlemmer kritiserte også voldelig angrep på protester mot myndighetene og fordømte bruken av dødsstraff i landet.

EUs reaksjon på menneskerettighetsbrudd i Iran gjennom årene

Annonse

Forholdet til Iran har vist seg problematisk helt siden den islamske revolusjonen i 1979, som blant annet førte til at kvinners rettigheter ble begrenset i landet og menneskerettighetssituasjonen forverret seg med årene.

EU har vært bekymret for situasjonen i årevis og innførte målrettede sanksjoner i 2011 som svar på alvorlige menneskerettighetsbrudd i landet. Ytterligere restriktive tiltak ble pålagt i mars 2012, som har blitt utvidet hvert år siden den gang.

EU var medvirkende til å oppnå en avtale med Iran i 2015 for å forhindre at landet utvikler atomvåpen i bytte mot at sanksjonene ble opphevet. Dette stoppet opp i 2018 etter at USA trakk seg fra avtalen.

Les mer om menneskerettigheter

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender