Kontakt med oss

Iran

Irans tilbakevendende frykt: Sør-Aserbajdsjan protesterer på nytt

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Store byer i det såkalte Sør-Aserbajdsjan – nordlige regioner i Iran – ser en massiv økning i misnøye og demonstrasjoner igjen. Tabriz, Ardebil, Zendjan, Qazvin, Julfa ble sentrene for urolighetene. Studenter og lærere går ut i gatene for å protestere mot seriell masseforgiftning av skolejenter av ukjente gjerningsmenn. Forgiftninger skjer over hele Iran, og tilsynelatende bevisst rettet mot jenter og kvinnelige studenter. De fant sted i over 200 utdanningsinstitusjoner de siste ukene, men sikkerhetsstyrker gjør ingenting, og bekrefter dermed oppfatningen om at det er et statlig komplott for å skremme unge kvinner, som deltok aktivt i protestene. Nord-Iran, hovedsakelig befolket av etnisk aserbajdsjansk minoritet – «Sør-aserbajdsjanere» – lider av disse forgiftningene mer enn sentrale regioner, ikke bare fordi det er et perifert område, men også fordi det er fullstendig underutviklet når det gjelder medisinske tjenester.

Dette er en del av konsekvent undertrykkelse og diskriminering av minoriteten. Selve det faktum at det ikke er kjent hvor mange sør-aserbajdsjanere som bor i Iran, 18 eller 30 millioner, er bevis på diskriminering i seg selv. Det er en mengde eksempler: den iranske regjeringen forbyr å gi aserbajdsjanske navn til nyfødte babyer, regjeringen har begrenset deres kulturelle uttrykk ved å pålegge grenser for bruken av det aserbajdsjanske språket i media, litteratur, kunst og utdanning.

Aktivister som tar til orde for rettighetene til befolkningen i Sør-Aserbajdsjan blir forfulgt og fengslet. For eksempel Alireza Farshi, en fremtredende aktivist fra Sør-Aserbajdsjan , ble dømt til 10 års fengsel for sin rolle i å fremme bruken av det aserbajdsjanske språket på den internasjonale morsspråkdagen, og for å ha distribuert bøker til unge mennesker i Sør-Aserbajdsjan for å oppmuntre dem til å lære og snakke på sitt morsmål.

Sosialhjelpsprogrammene for provinsene der sørlige aserbajdsjanere bor er mye knappere enn i noen annen region. Problemet med å drenere Urmia-sjøen, som mange etniske aserbajdsjanere bor rundt, er bevisst ikke tatt opp av iranske myndigheter, noe som fører til nedgang i landbruksprodukter, fattigdom og underernæring.

Dette er grunnene til at Sør-Aserbajdsjanere er den mest aktive minoriteten som deltar i de nylige protestene mot regimet.

Selv om det på slutten av 2022 så ut til at hard undertrykkelse satte en stopper for demonstrasjonene og andre handlinger til Sør-Aserbajdsjanerne, er det en ny bølge av opprør, som er mye vanskeligere å stoppe, og som utgjør en betydelig trussel mot Teheran.

Ideen om et uavhengig Sør-Aserbajdsjan, som alltid har truet det iranske regimet, har fått et comeback. Hvis protestbevegelsen til de iranske aserbajdsjanerne tidligere led av total mangel på koordinering, nylig har alt endret seg . Minst åtte store bevegelser med ulike agendaer har dukket opp, alt fra krav om å gi kulturell autonomi til uavhengighet. Noen av dem ser på fremtidens Sør-Aserbajdsjan som en aserisk klone av Iran, andre ønsker en vestliggjort stat, som ligner Tyrkia og Aserbajdsjan. 

Annonse

Alle organisasjonene slo seg sammen i Tabriz, det historiske og kulturelle sentrum i Sør-Aserbajdsjanerne. Prosessen ble organisert av aktivistene i Guney AZfront Telegram-kanal, som startet i begynnelsen av februar for å gipse brosjyrer med flagget til Independent Sør-Aserbajdsjan over hele byens store lokasjoner, regjeringsbygninger og til og med IRGC-kontorene og brakkene.

Den andre bølgen av brosjyrer bar ikke bare et flagg, men symbolene til alle de store organisasjonene.

Videoer av plakater og flyers i alle størrelser og kvaliteter blir delt på regionale sosiale nettverk og i Telegram.

Så kom turen til en flashmob: et stort antall iranske aserbajdsjanere begynte å knipse bilder foran velkjente strukturer i Tabriz mens de brukte brosjyrer for å skjule ansiktene sine – for ikke å bli pågrepet av de iranske sikkerhetstjenestene. Til nå har ingen av aktivistene i uavhengighetsbevegelsen blitt arrestert, selv om Tabriz er oversvømmet av politi- og IRGC-patruljer.

Regimet hevder at «separatistene» støttes av israelsk og aserbajdsjansk etterretning. Iranske tjenestemenn har påpekt at i juli 2021 tvitret Israels ambassadør i Baku, George Deek, et bilde av seg selv mens han leste en bok kalt "Mysterious Tales of Tabriz".

«Jeg lærer så mye om aserbajdsjansk historie og kultur i Tabriz i denne flotte boken jeg nylig ble presentert. Hva leser dere i disse dager?" - han skrev

I tillegg har iranske pro-regjeringsanalytikere henvist til ordene fra presidenten i republikken Aserbajdsjan Ilham Aliyev på toppmøtet i Organisasjonen av tyrkiske stater i november 2022. "Den unge generasjonen i den tyrkiske verden bør ha muligheten til å studere på sitt morsmål i landene de bor i. Dessverre er de fleste av de 40 millioner aserbajdsjanerne som bor utenfor Aserbajdsjan fratatt disse mulighetene. Utdanning av våre landsmenn som bor utenfor tyrkiske stater på deres morsmål bør alltid være på organisasjonens agenda. Nødvendige skritt bør tas i denne retningen», uttalte Aliyev.

Nylig rask utvikling av strategisk samarbeid mellom Israel og Aserbajdsjan gir næring til Teherans frykt. Hvis løsrivelsen av Sør-Aserbajdsjan finner sted, vil Iran kollapse. Merkelig nok vurderer ikke det iranske regimet et alternativ for å varme opp forholdet til Sør-Aserbajdsjanere.

Den 25. mars i Brussel er det planlagt en massedemonstrasjon av iranske aserbajdsjanere foran det belgiske parlamentet. «The March of Freedom and Justice», som det kalles, vil markere starten på en kampanje for å få støtte til et uavhengig Sør-Aserbajdsjan.

Bevegelsen for uavhengighet er avhengig av støtten fra Vesten: den er avgjørende for selve dens eksistens. Selv om temaet løsrivelse har vært oppe før, er dette første gang lokale organisasjoner går sammen.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender