Kontakt med oss

Iran

Iran: Uttalelse fra den høye representanten på vegne av EU om bekreftelsen av dødsdommen mot Jamshid Sharmahd av iransk domstol

DELE:

Publisert

on

Den europeiske union fordømmer på det sterkeste den iranske høyesteretts avgjørelse 26. april 2023 om å opprettholde dødsdommen mot den tysk-iranske statsborgeren Jamshid Sharmahd (Bildet).

Den europeiske union oppfordrer Iran til å avstå fra å fullbyrde dødsstraffen mot Sharmahd, oppheve dommen hans og sikre at Sharmahd uten opphold får de grunnleggende rettighetene han har krav på i henhold til folkeretten.

Sharmahd har vært varetektsfengslet siden 2020. Gjennom tiden i varetekt har Sharmahd ikke hatt tilgang til en advokat etter eget valg. Iranske myndigheter har også nektet konsulær tilgang til Sharmahd, til tross for hans tyske statsborgerskap.

Dødsstraff bryter med den umistelige retten til liv som er nedfelt i Verdenserklæringen om menneskerettigheter og er den ultimate grusomme, umenneskelige og nedverdigende straff.

Den europeiske union oppfordrer Iran til å avstå fra enhver henrettelse, å føre en konsekvent politikk for avskaffelse av dødsstraff og å strengt overholde sine internasjonale forpliktelser, særlig i henhold til Wien-konvensjonen om konsulære forbindelser, som Iran er part i.

Den europeiske union minner om rådskonklusjonene fra desember 2022 og uttalelsen fra den høye representanten på vegne av Den europeiske union av 20. februar 2020, og gjentar sin dype bekymring over situasjonen til EU-borgere og dobbelte EU-iranske statsborgere som er vilkårlig internert i Iran, spesielt de som fikk en dødsdom.

Annonse

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender