Kontakt med oss

Irland

NextGenerationEU: EU-kommisjonen støtter Irlands gjenopprettings- og motstandsplan

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

EU-kommisjonen har vedtatt en positiv vurdering av Irlands plan for gjenoppretting og motstandskraft. Dette er et viktig skritt mot at EU betaler ut 989 millioner euro i tilskudd under Recovery and Resilience Facility. Denne finansieringen vil støtte gjennomføringen av de avgjørende investerings- og reformtiltakene som er skissert i Irlands plan for gjenoppretting og motstandskraft. Det vil gjøre det mulig for Irland å komme seg sterkere ut av COVID-19-pandemien.

Kommisjonen vurderte Irlands plan basert på kriteriene fastsatt i RRF-forordningen. Rådet vil nå som regel ha fire uker på seg til å vedta kommisjonens forslag. RRF er kjernen i NextGenerationEU, som vil gi 800 milliarder euro (i løpende priser) for å støtte investeringer og reformer i hele EU. EN pressemelding, Q & A og faktaark er tilgjengelig på nettet.

Annonse

Irland

Simon Coveney: Irsk utenriksminister står overfor tillitsavstemning

Publisert

on

Den irske utenriksministeren Simon Coveney (Bildet) står overfor en tillitsstemme senere når Dáil (irsk parlament) kommer tilbake fra sommerferien, skriver BBC.

Coveney har blitt kritisert for sin håndtering av utnevnelsen av tidligere regjeringsminister Katherine Zappone til FNs spesialutsending.

Han har nektet for at han hadde lobbyvirksomhet for å utnevne henne, men beklaget at han ikke informerte regjeringen før et møte i juli.

Annonse

Siden har hun takket nei til stillingen.

Sinn Féin har fremsatt et mistillitsforslag til Coveney, men regjeringen skal legge ned et motforståelsesforslag som vil bli diskutert av TD (parlamentsmedlemmer) og stemt om senere.

Taoiseach Micheál Martin, fra Fianna Fáil, beskrev det som et "forglemmelse" at Coveney ikke hadde informert regjeringskollegene om utnevnelsen i forkant av statsrådsmøtet, et trekk som har blitt rapportert å ha forårsaket splittelse.

Annonse

Coveneys parti, Fine Gael, er en del av en koalisjon med Fianna Fáil og Miljøpartiet De Grønne.

Katherine Zappone
Katherine Zappone var en ministerkollega av Simon Coveney og Leo Varadkar

Det kom senere frem at Coveneys partileder Leo Varadkar ikke hadde vært klar over utnevnelsen av en "spesiell utsending til FN for menings- og ytringsfrihet" før en uke før kabinettet, da Zappone sendte ham en melding om det.

I meldinger som Varadkar ga ut i september, viste han at han deretter spurte Coveney om rollen før statsrådsmøtet i juli.

Zappone svarte at kontrakten hennes snart skulle avsluttes.

August kunngjorde Zappone at hun ikke ville innta den spesielle utsendingsposisjonen ettersom hun mente "det er klart at kritikk av ansettelsesprosessen har påvirket legitimiteten til selve rollen".

Sinn Féin -president Mary Lou McDonald har oppfordret til at Coveney blir sparket og hevdet muligheten for mistillitsvotum.

Hun stemte handlingene hans som ikke "av standarden som forventes av en minister".

Arbeiderpartiet har indikert at det ikke har tillit til regjeringen, men leder Alan Kelly sa at det var "større spørsmål" enn raden.

Tirsdag (14. september) fortalte Coveney på en partikonferanse at han var "flau" over at utnevnelsen hadde ført til en "fiasko".

"Det har ikke vært min fineste måned i politikken," sa han.

Fortsett å lese

Brexit

Kommisjonen godkjenner € 10 millioner irsk støttetiltak for fiskerisektoren i forbindelse med Brexit

Publisert

on

Europakommisjonen har godkjent, i henhold til EUs statsstøtteregler, en irsk ordning på 10 millioner euro for å støtte fiskerisektoren som er berørt av Storbritannias tilbaketrekning fra EU, og de påfølgende kvoteandelene som er fastsatt i bestemmelsene i handels- og samarbeidsavtalen (TCA) mellom EU og Storbritannia. Støtten vil være tilgjengelig for selskaper som forplikter seg til midlertidig å slutte å fiske i en måned.

Målet med ordningen er å spare deler av den irske reduserte fiskekvoten for andre fartøyer, mens mottakerne midlertidig stanser virksomheten. Erstatningen vil bli gitt som et ikke-refunderbart tilskudd, beregnet på grunnlag av bruttoinntekten i gjennomsnitt for flåtestørrelsen, eksklusiv kostnaden for drivstoff og mat for besetningen på fartøyet. Hvert kvalifisert selskap vil ha rett til støtte i opptil en måned i perioden mellom 1. september og 31. desember 2021. Kommisjonen vurderte tiltakene i henhold til artikkel 107 (3) (c) i traktaten om Den europeiske unions funksjon ( TEUF), som gjør det mulig for medlemsstater å støtte utviklingen av visse økonomiske aktiviteter eller regioner, under visse betingelser. Kommisjonen fant at tiltaket styrker fiskerisektorens bærekraft og dets evne til å tilpasse seg nytt fiske og markedsmuligheter som følger av det nye forholdet til Storbritannia.

Derfor letter tiltaket utviklingen av denne sektoren og bidrar til målene i den felles fiskeripolitikken for å sikre at fiske og havbruk er miljømessig bærekraftig på lang sikt. Kommisjonen konkluderte med at tiltaket utgjør en passende form for støtte for å lette en ryddig overgang i fiskerisektoren i EU etter at Storbritannia trekker seg ut av EU. På dette grunnlaget godkjente Kommisjonen ordningen under EUs statsstøtteregler.

Annonse

Dagens (3. september) avgjørelse foregriper ikke om støttetiltaket til slutt vil være kvalifisert for Brexit Adjustment Reserve 'BAR' -finansiering, som vil bli vurdert når BAR -forordningen har trådt i kraft. Imidlertid gir det allerede Irland rettssikkerhet om at Kommisjonen anser at støttetiltaket er i samsvar med EUs regler for statsstøtte, uavhengig av den endelige finansieringskilden. Den ikke-konfidensielle versjonen av avgjørelsen vil bli gjort tilgjengelig under saksnummeret SA.64035 i statsstøtte register på kommisjonens konkurranse nettside når noen konfidensialitetsproblemer er løst.

Annonse
Fortsett å lese

coronavirus

Avmasket: 23 varetektsfengslet på grunn av bedrageri av e-postkompromissbedrageri med COVID-19

Publisert

on

En sofistikert svindelordning som bruker kompromitterte e-poster og forskuddssvindel, har blitt avdekket av myndigheter i Romania, Nederland og Irland som en del av en handling som er koordinert av Europol. 

August ble 10 mistenkte arrestert i en rekke raid som ble utført samtidig i Nederland, Romania og Irland. Totalt ble det søkt 23 steder. Disse kriminelle antas å ha bedratt bedrifter i minst 34 land på omtrent € 20 million. 

Svindelen ble drevet av en organisert kriminalitetsgruppe som før COVID-19-pandemien allerede ulovlig tilbød andre fiktive produkter til salgs på nettet, for eksempel trepellets. I fjor endret kriminelle modus operandi og begynte å tilby beskyttelsesmateriale etter utbruddet av COVID-19-pandemien. 

Annonse

Denne kriminelle gruppen - sammensatt av statsborgere fra forskjellige afrikanske land bosatt i Europa, opprettet falske e -postadresser og nettsider som ligner dem som tilhører legitime engrosbedrifter. Når de etterligner disse selskapene, ville disse kriminelle lure ofrene - hovedsakelig europeiske og asiatiske selskaper, til å legge inn bestillinger hos dem og be om betaling på forhånd for at varene skulle bli sendt. 

Leveringen av varene skjedde imidlertid aldri, og inntektene ble hvitvasket gjennom rumenske bankkontoer kontrollert av kriminelle før de ble trukket tilbake i minibanker. 

Europol har støttet denne saken siden den startet i 2017 av: 

Annonse
  • Samle de nasjonale etterforskerne på alle sider som har sett et nært samarbeid med Europols European Cybercrime Center (EC3) for å forberede seg på handlingsdagen;
  • tilby kontinuerlig intelligensutvikling og analyse for å støtte feltetterforskerne, og;
  • distribuerer to av dets cyberkriminalitetseksperter til raidene i Nederland for å støtte nederlandske myndigheter med krysskontroll av sanntidsinformasjon samlet under operasjonen og med å sikre relevant bevis. 

Eurojust koordinerte det rettslige samarbeidet med tanke på søkene og ga støtte med utførelsen av flere rettslige samarbeidsinstrumenter.

Denne handlingen ble utført innenfor rammen av Europeisk tverrfaglig plattform mot kriminelle trusler (EMPACT).

Følgende rettshåndhevelsesmyndigheter var involvert i denne handlingen:

  • Romania: Nasjonalt politi (Poliția Română)
  • Nederland: Nasjonalt politi (Politie)
  • Irland: Nasjonalt politi (An Garda Síochána)
  • Europol: European Cybercrime Center (EC3)
     
EMPACT

I 2010 opprettet EU en a fireårig politisk syklus å sikre større kontinuitet i kampen mot alvorlig internasjonal og organisert kriminalitet. I 2017 besluttet EUs råd å fortsette EUs politiksyklus for perioden 2018 - 2021. Den tar sikte på å takle de viktigste truslene fra organisert og alvorlig internasjonal kriminalitet mot EU. Dette oppnås ved å forbedre og styrke samarbeidet mellom de relevante tjenestene til EU-medlemsland, institusjoner og byråer, samt land og organisasjoner utenfor EU, inkludert privat sektor der det er relevant. Nettkriminalitet er en av prioriteringene for policy syklusen.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse
Annonse

Trender