Kontakt med oss

Irland

Irske domstoler bør respektere russiske dommeres avgjørelser i «en fullstendig russisk tvist», sier advokaten

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Eierne av et russisk selskap som saksøker i Irland for konspirasjon for å svindle med flere russiske tiltalte samt et Dublin-registrert firma, har bedt den irske høyesterett om å ignorere en rekke russiske rettsmøter og dommer.

Michael Collins SC, som representerer de tiltalte, sa til retten at det ikke er noen grunn til at Irland ikke skal respektere en russisk domstols avgjørelse om at Sergei Makhlai, en milliardær og tidligere styreleder i Togliattiazot (ToAZ, Russlands største ammoniakkprodusent), sammen med tre andre personer er engasjert i en "massiv svindel" mot ToAZ.

ToAZ unngikk russisk beskatning mellom 2009 og 2013 ved å selge ammoniakk – brukt til å lage gjødsel – til en lav pris til et sveitsisk selskap, som solgte det til markedspris, og satte inn overskuddet, sa han. Disse faktaene om skatteunndragelse ble avslørt og bekreftet av avgjørelser fra 37 russiske dommere i syv russiske domstoler.

Mr. Collins representerte en minoritetsaksjonær i ToAZ, United Chemical Company Uralchem ​​(UCCU), som så på at hundrevis av millioner dollar ble "svindlet av" og svindlet, noe som førte til rettssaker i Russland.

Majoritetsaksjonærene på 70 % i ToAZ, fire karibisk-registrerte trust-firmaer, har reist sak mot UCCU og andre, inkludert et Dublin-registrert firma kalt Eurotoaz, og hevdet at de ble svindlet for aksjene sine gjennom ulovlige og korrupte "corporate raiding"-aksjoner fra selskapets side. tiltalte.

Mr. Collins sa at UCCUs handlinger i Russland lignet på "aksjonærundertrykkelse" i USA

Sergei Makhlai og den hviterussiskfødte russiske oligarken Dmitrij Mazepin, eier av UCCU, er i sentrum av rettssaken.

Annonse

Sergei Makhlai og hans far Vladimir, også en tidligere ToAZ-formann, ble funnet skyldige i Russland i 2019 for å ha overført 1.4 milliarder dollar fra ToAZ gjennom nærstående transaksjoner ved bruk av det sveitsiske firmaet Nitrochem Distribution AG, kontrollert av Makhlais' sveitsiske partner Andreas Zivy. Før de ble dømt, flyktet Makhlais landet.

Fire karibisk-registrerte selskaper saksøker Mr. Mazepin, UCCU og andre enkeltpersoner og selskaper, inkludert Eurotoaz.

UCCU og dets medtiltalte har allerede hatt en rekke foreløpige høringer i Irland.

De karibiske firmaene vil ha UCCU funnet i forakt for en Høyesteretts forpliktelse til ikke å håndheve en russisk domstolsdom på 1.2 milliarder dollar mot ToAZ-saksøkende selskapene, inkludert salg av ToAZ-aksjer, i påvente av utfallet av den irske hovedsaken.

De karibiske firmaene hevder at UCCU brøt løftet sitt ved å forsøke å slå Mr. Makhlai konkurs i Russland, noe som førte til salg av ToAZ-aksjer de hevder å eie.

Saksøkerne sa at UCCU "brøt grovt" Dublin-forpliktelsen i deres foraktsbegjæring.

Mr. Collins, som representerer UCCU, sa at utenlandske rettssaker må respekteres.

Advokaten sa at Mr. Makhlais konkurs er atskilt fra dommen på 1.2 milliarder dollar. Dommen påvirket bare de karibiske selskapenes eiendeler, ikke Makhlai-konkursen.

Tiltaltes løfte om ikke å håndheve den russiske dommen ble ikke brutt, sa han.

Advokaten sa at dette var "en helt russisk tvist" mellom russiske selskapseiere på grunn av en massiv svindel. Irland ble "sugd inn" fordi et Dublin-registrert selskap hadde en aksjepost og det ble "malt som en bred konspirasjon" mellom UCCU og de andre tiltalte.

På dette "svært snevre jurisdiksjonsnivået" brakte saksøkerne disse søknadene til den irske høyesterett, som fant at saken kunne gå videre her for å unngå fragmentering. Lagmannsretten vil ta stilling til den påklagede avgjørelsen.

Justice Mark Sanfey fortsetter hybridhøringen.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender