Kontakt med oss

Karabakh

Moskvas lekebok i Karabakh

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Ligger i krysset mellom Den islamske republikken Iran og den russiske føderasjonen, er Kaukasus-regionen sterkt påvirket av disse to regionale supermaktene – skriver James Wilson.

USAs utenriksminister Antony Blinken var vertskap for samtaler mellom de armenske og aserbajdsjanske utenriksministrene i forrige uke, med hensikt å megle en varig fredsavtale mellom disse to sammenstøtende landene. Mange forsøk på å sette den armensk-aserbajdsjanske konflikten til hvile har blitt gjort i løpet av årene, men dette er første gang amerikanske tjenestemenn tar aktivt del i forhandlingene. Det burde ikke overraske at Blinkens beslutning om å ta en mye mer aktiv del i samtalene kommer som et resultat av andre regionale makters økende innflytelse på de involverte partene. Denne utenlandske innflytelsen har tilfeldigvis også en tydelig anti-aserbajdsjansk skjevhet, ettersom både Moskva og Teheran har mye mot Baku. 

Et samlingspunkt i striden mellom Aserbajdsjan og Armenia er den armensk-befolkede separatisteksklaven i det FN-anerkjente territoriet Aserbajdsjan, i regionen Karabakh. Siden krigen i 2020 utkjempet av Aserbajdsjan mot Armenia over Karabakh-enklaven, har russiske fredsbevarende styrker blitt utplassert til området for å opprettholde freden og sikre passasje av varer fra Armenia til Karabakh-armenerne og omvendt. Men de russiske styrkene på bakken fant seg snart ut i å forfølge andre mål enn de som ble angitt i deres offisielle utplassering.

Tatt i betraktning Russlands tidligere, og fortsatt pågående, konflikter angående marionettterritorier i mange forskjellige deler av det tidligere Sovjetunionen, som Abkhasia, Sør-Ossetia og Donbass, fortsetter Moskva i henhold til samme lekebok. Karabakh gir et passende mål for en slik operasjon. Moskva har allerede en betydelig militær tilstedeværelse i regionen, under dekke av fredsbevarende (og militærbaser i umiddelbar nærhet), og befolkningen er svært forskjellig fra grunneiernes.

Ifølge The Wall Street Journal, "Putin bruker armenerne i Karabakh som bønder. I likhet med sørosseterne og abkhaserne i Georgia eller de russiske samfunnene i Ukraina, tilbyr Karabakh ham en pseudo-humanitær begrunnelse for russisk imperialisme». Separatistregionen i Karabakh, den såkalte «Republikken Artsakh», er en mineralrik region, som ikke er anerkjent av noen politisk enhet i FN, inkludert Armenia. Den er imidlertid medlem av en gruppe ikke-anerkjente stater som kaller seg «Fellesskapet for demokrati og nasjoners rettigheter» - en organisasjon hvis eneste andre medlemmer er marionettstater opprettet av Russland: Sør-Ossetia, Abkhasia og Transnistria.

Ikke overraskende anerkjenner alle disse territoriene hverandre og har en felles egeninteresse i å bli innlemmet i den eurasiske union gjennom sine nære bånd til Russland. Det er trygt å anta at «Artsakh» ikke vil være annerledes, og vil forsøke å innbyde seg med Russland, landet som for tiden har den eneste utplasserte militærstyrken i territoriene til denne armensk-befolkede enklaven.

Armenia selv er en nær alliert av både Russland og Iran, til tross for den store diasporaen som bor i vestlige land, spesielt i USA og i Frankrike. En fersk rapport av The Guardian viser at iranske droner av mange typer tok seg inn i Russland ved hjelp av båter og iranske statseide flyselskaper. En artikkel av EU Reporter bekrefter dette, og legger til at Armenia spiller en integrert rolle i disse leveransene, og lar iranske lastefly lande på flyplassene før de fortsetter med å levere våpen til de russiske styrkene i Ukraina. Ifølge Berlin-baserte «Tysk senter for Sør-Kaukasus» Armenia brukes av Russland som en proxy for import til og eksport fra Russland. 

Samtidig prøver Armenia å fremstille seg selv som «demokratiets bastion i Kaukasus», og kaller gjennom sin Engelskspråklige utsalgssteder til Vesten og internasjonale organisasjoner for å ta praktiske skritt for å hjelpe dem til å kjempe mot det diktatoriske Aserbajdsjan.  

Annonse

Men Armenia er fortsatt en «læreboksak om autokrati av østlig type, tynt dekket med en finér av moderne verdier og sivilisasjon», som Rumensk Newsweek utgaven sier det, og bringer en rekke bevis på alarmerende eksempler på undertrykkelse og tyranni.    

Så mens Jerevan prøver å komme til Vesten, viser handlingene deres hvor Yerevans troskap virkelig ligger. Hvorvidt pågående forhandlinger med Aserbajdsjan fører til noen resultater, bør man fortsatt være i tvil om deres seriøse gjennomføring på grunn av presedensen Armenia har skapt for seg selv - med Russland og Iran på mange spørsmål. 

Her er et nyere eksempel. Iranske tjenestemenn har mer enn én gang erklært hvor viktige forholdet deres til Armenia er, og hevdet dets territorielle integritet og sikkerhet er like avgjørende for Iran som Irans egen. I slutten av april dukket det opp flygeblader og brosjyrer på bolig- og administrasjonsbygg i Jerevan, inkludert dens sentrale Republikkplassen, med et veldig tydelig budskap - bilder som skildrer brenningen av ukrainske, israelske og aserbajdsjanske flagg og meldingen på armensk og persisk "vi har en felles fiende».

Den 23. april, under et fakkeltog i Jerevan som markerte 108-årsjubileet for det armenske folkemordet, ble et aserbajdsjansk flagg brent sammen med det tyrkiske flagget. Noen dager før, den 14. april, snappet Aram Nikolyan, en ansatt i den offentlige TV-en i Armenia, det aserbajdsjanske flagget på åpningsseremonien til European Weightlifting Championship i Jerevan og brente det. Slike bevis på holdningen i Armenia til Aserbajdsjan og hvordan regjeringen ikke løfter en finger for å dempe disse åpne fiendtlighetene, vekker tvil om oppriktigheten i forhandlingene mellom Armenia og Aserbajdsjan.

Mens jeg skrev denne artikkelen, har jeg lært at den armenske statsministeren Nikol Pashinyan planlegger å besøke Moskva neste uke. Tilsynelatende må han rapportere noe til Kreml...  

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender