Kontakt med oss

Kasakhstan

Kasakhstan under president Tokayev - transformasjon på alle områder

Publisert

on

For rundt to år siden skjedde et lederskifte i Kasakhstan, da Kassym-Jomart Tokayev (Bildet) overtok som statsoverhode etter presidentvalget. Siden den gang har det blitt gjennomført mange reformer i landet. Før dette valget var Nursultan Nazarbayev president i nesten tre tiår fram til 2019 og bygde et fundament som gjorde det mulig for Kasakhstan å bli den største økonomien og den beste investeringsdestinasjonen i regionen. Under Nazarbayev klarte Kasakhstan også å bygge gode forbindelser med alle sine naboer, så vel som med Europa og USA, skriver Paulo Afonso Brardo Duarte.

Det har skjedd et fokusskifte etter 2019. President Tokayev konsentrerer seg ikke bare om økonomiske reformer og utenriksforhold, men også om politiske endringer i landet. Før lederskiftet fokuserte landet primært på økonomisk utvikling og investeringsattraksjon. Faktisk har Kasakhstan fortsatt ambisjon om å bli et av de 30 beste mest utviklede landene i verden. Likevel, ifølge Kazakhstans nåværende president, er politiske endringer nødvendige for å oppnå økonomisk utvikling. Man kan lure på hvorfor disse reformene betyr noe utenfor Kasakhstan. Likevel er landet den beste handelspartneren i Sentral-Asia for EU og spiller en nøkkelrolle i å legge til rette for handel mellom Kina og resten av verden gjennom Belt and Road-prosjektet. Kasakhstan er også et av grunnleggerne av Eurasian Economic Union og er et aktivt medlem av det internasjonale samfunnet, og støtter USA, Russland og andre globale makter i løsningen av konflikter i Syria og Afghanistan. Til syvende og sist påvirker det politiske og økonomiske løpet i Kasakhstan ikke bare selve landet, men også den større regionen og videre.

En av Tokayevs viktigste endringer er å bringe befolkningen nærmere politikken, og etablere det han kaller "en lytterstat" - en regjering som lytter til tilbakemeldinger og kritikk fra befolkningen. For å styrke dialogen mellom regjeringen og folket ble det opprettet et nasjonalt råd for offentlig tillit av Tokayev i 2019. Målet er å utvikle spesifikke forslag til reformer og lovgivning, med tanke på forslagene fra det sivile samfunn og den brede offentligheten. Å gjøre de nasjonale og lokale myndighetene mer ansvarlige forbedrer effektiviteten og gjør det bedre å bekjempe langvarige problemer, som korrupsjon. I denne forbindelse har landets rettssystem blitt transformert ved å overføre det til en tjenestemodell for arbeid, som krever en mer aktiv og ansvarlig rolle for politiet.

Offentlig forvaltning krevde også omfattende reformer ettersom den er plaget av alvorlig byråkrati. Som sådan instruerte Tokayev regjeringen om å redusere antall tjenestemenn med 25% mens de også ansetter yngre kadre. Presidenten, som selv ofte bruker sosiale medier, prioriterte også å digitalisere offentlige tjenester for å øke effektiviteten.

I tillegg til politiske reformer har Tokayev prioritert å diversifisere økonomien for å unngå overdreven avhengighet av naturressurser. Av denne grunn, til tross for lokket med å fokusere på olje, gass, uran og andre råvarer som Kasakhstan eksporterer, har Tokayev instruert regjeringen om å maksimere potensialet i landbruket, spesielt på grunn av det faktum at Kasakhstan naboer til Kina og andre raskt utviklende asiatiske land , som krever enorme mengder frø, korn og husdyr.

Sosiale reformer er også blitt realisert. Tokayev understreket nylig at "økonomiske reformer er berettiget og støttes bare når de øker inntektene til et lands borgere og sikrer høyere levestandard". I praksis betyr dette å beskytte de mest sårbare, samt enkeltpersoner og selskaper som er avhengige av lån for å starte en virksomhet. Som sådan tar Tokayev sikte på å utvide mengden banklån, og henvise dem til selskaper som øker verdien ved hjelp av innovasjon, samtidig som det reduserer antall ineffektive selskaper som drives av staten. For å støtte de som led mest av de økonomiske konsekvensene av pandemien, tilbød presidenten sin støtte til å avbryte straffer for banklån.

Et annet interessant sosialt tiltak som sannsynligvis vil ha langsiktig effekt, er Tokayevs forsøk på gradvis å reversere ideen om at høyere utdanning skal være det endelige målet for hver student. I stedet tar Tokayev sikte på å redusere antall universiteter for å fremme yrkessentre og høyskoler som lærer ut spesifikke tekniske ferdigheter. Troen er at dette er nødvendig for å tilpasse seg markedets behov, noe som krever en rekke spesialister.

Alt i alt, selv om det er for tidlig å vurdere den langsiktige effekten av Tokayevs presidentskap og hans reformprogram, er det klart at han prøver å bekjempe gamle demoner innenlands, ved å flytte Kasakhstan bort fra gammel sovjetisk tenkning og styresystem. Samspillet mellom de innenlandske og eksterne utfordringene som forverres av testen av COVID-19 og dens konsekvenser, vil demonstrere om Tokayevs reformer er sterke nok til å hjelpe landet til å takle den nye tiden.

Kasakhstan

President Tokayev fokuserer på økonomisk diversifisering og grønnere økonomi i Foreign Investors 'Council

Publisert

on

Kasakhsk president Kassym-Jomart Tokayev (Bildet) snakket om behovet for større økonomisk diversifisering og grønnere løsninger i økonomien på den 33. sesjonen i Foreign Investors 'Council, som ble arrangert 10. juni av den kasakhiske hovedstaden Nur-Sultan, rapporterte Akorda pressetjeneste, skriver Assel Satubaldina in Virksomhet.President Tokayev og høytstående tjenestemenn under møtet. Fotokreditt: Akorda pressetjeneste

Økten deltok av høytstående kazakiske tjenestemenn, sjefer for store multinasjonale selskaper, sjefer for offentlige etater og representanter for internasjonale organisasjoner.

Rådet som består av sjefer for 37 store transnasjonale selskaper og internasjonale organisasjoner, samt sjefer for viktige departementer, har tjent som en viktig plattform for å koble store utenlandske investorer i Kasakhstan og regjeringen og hjelpe nasjonen til å forbedre investeringsklimaet.  

Møtet i år fokuserte på å øke eksporten av ikke-næringsliv samt skatteincitamenter etter krise, utvikling av menneskelig kapital, bruk av undergrunn og digitalisering. 

“Kasakhstan, som et økonomisk system, kan ikke bare stole på innenlandske investeringer, innenlandsk etterspørsel og eksport av råvarer. Landet vårt vil fortsette politikken for å sikre det mest gunstige miljøet for å tiltrekke utenlandske investeringer av høy kvalitet. Vi er fast bestemt på å opprettholde vårt lederskap i regionen og i Commonwealth of Independent States (CIS), ”sa Tokayev i sin innledende tale. 

Han understreket behovet for å utvikle eksport av bearbeidede produkter, som, som han beskrev, er en garanti mot ustabile priser på råvarer, en indikator på økonomiens evne til å produsere kvalitet og etterspurte varer og tjenester.

I løpet av det siste året led verdenshandelen dramatiske tap. Kasakhstans utenrikshandelsomsetning gikk ned 13 prosent i fjor og utgjorde 85 milliarder dollar. 

Til tross for denne nedadgående trenden, viste Kasakhstans eksport av ikke-næringsmidler en mindre nedgang på 2.8 prosent til 15 milliarder dollar, og utenlandske direkteinvesteringer gjorde 18 milliarder dollar. 

I fjor ble det gjennomført 41 investeringsprosjekter til en verdi av 1.6 milliarder dollar og involverte utenlandske investorer. 

”Etter hvert som den globale økonomien henter seg, er Kasakhstan også på vei mot økonomisk bedring. Regjeringen vår spår veksten til minst 3.5 prosent, og vi forventer muligheten for høyere vekst, ”sa Tokayev. Fra L til R: Kasakhiske statsråd Askar Mamin, visepremier og utenriksminister Mukhtar Tileuberdi og handels- og integreringsminister Bakhyt Sultanov. Fotokreditt: Akorda pressetjeneste.

Eksport er fortsatt en prioritet for den kasakhiske økonomien, sa Tokayev, og bemerket at det største potensialet ennå ikke skal låses opp for Kasakhstan. 

Målet for Sentral-Asias største økonomi er 41 milliarder dollar uten eksport av varer innen 2025. For å støtte dette målet tildelte Kasakhstan nesten 1.2 milliarder dollar. 

Tokayev gikk med på Asian Development Banks forslag om å digitalisere eksportstøttesystemet.

“Vi må være enige om at digital transformasjon reduserer handelskostnadene, spesielt for små og mellomstore bedrifter. Departementet for handel (og integrasjon) og digital utvikling (innovasjoner og luftfartsindustri) bør formulere forslag sammen med den asiatiske utviklingsbanken, ”sa Tokayev.

Øker eksporten av landbruket

Deltakerne bemerket at Kasakhstan kunne ha nytte av å utvikle og fremme landbrukseksport. Store naturressurser tillater landet å være verdensledende innen eksport av landbruksprodukter, men mer kan gjøres. 

Ashok Lavasa, visepresident for drift av private sektorer og offentlig-private partnerskap i Asian Development Bank, sa at sektoren kan tjene som en pådriver for økonomisk vekst. Ashok Lavasa fra ADB under en videokonferanse. Fotokreditt: Akorda pressetjeneste

“Jordbrukssektoren er avgjørende for å muliggjøre mer økonomisk vekst, jobbskaping og økonomisk diversifisering. Selv om landbruksvirksomhet har hatt betydelige statlige subsidier, har dette ennå ikke ført til betydelige produktivitetsgevinster. Sektorens konkurranseevne og tilgang til markedsbasert finansiering med passende tenorer bør forbedres, sier han. 

Større jernbaneforbindelse 

Under økten snakket Tokayev også om behovet for å øke Kazakhstans jernbanesystem. I 2020 økte volumet på transittogstransport med 17 prosent.  

Fem internasjonale jernbanekorridorer passerer gjennom Kasakhstans territorium, noe som gir landet muligheten til å dra nytte av sin strategiske geografiske beliggenhet.

91 prosent av containere som ble fraktet i 2020 gjennom Kasakhstans territorium utgjorde ruten Kina-Europa-Kina. 

“Vi kan helt sikkert si at Kasakhstan virkelig har blitt et viktig ledd i landtransport mellom Asia og Europa. Kasakhstan er en viktig og pålitelig partner i implementeringen av Kinas belte- og veiprosjekt, ”sa Tokayev. 

Men effektiviteten og kvaliteten på transport- og logistikktjenester bør forbedres, også på Khorgos. 

Grønnere teknologier 

Tokayev bekreftet landets forpliktelse til å innføre renere teknologier og akselerere innsatsen når landet overgår til en grønn økonomi. 

Kasakhstan har store muligheter på dette området, ifølge Andy Baldwin, EY Global Managing Partner - Client Service.

“I sammenheng med den uunngåelige karboniseringen og omorienteringen av investeringer i« rene »teknologier, har Kasakhstan en unik mulighet til å skape og øke eksporten til ikke-råvarer. Med riktig modellerings- og utviklingsstrategi kan du gjøre endringene som skjer i verden til din fordel og være klare for dem for å forbli konkurransedyktige de neste tiårene, ”sa han. Møtedeltakerne. Fotokreditt: Akorda pressetjeneste

Å bane vei for bærekraftige mål kan hjelpe Kasakhstan i sitt forsøk på å øke eksporten av råvarer, ifølge Joerg Bongartz, Deutsche Banks administrerende direktør for Nord- og Øst-Europa, noe som kan gjøres gjennom implementering av prinsippene for miljø, sosial og styring (ESG) (ESG). .

“ESG-prinsipper er nøkkelkomponenter i langsiktig verdi og forretningsmodstand, ettersom de implementeres i strategien og måles på langsiktig utvikling. I løpet av de siste årene har investorer over hele verden i økende grad tatt hensyn til ikke bare selskapets økonomiske og produksjonsytelse, men også i hvilken grad dets virksomhet tilsvarer ESG-prinsippene, ”sa Bongartz.

Fornybar energi

Forrige uke, president Tokayev revidert landets mål - bringe andelen fornybar energi i landets totale energinett til 15 prosent innen 2030 - i stedet for de forrige ti prosent.

For å nå dette målet, bør den nasjonale lovgivningen endres, sa Eurasian Resources Group-leder Alexander Mashkevich. Å frita kraftproduserende organisasjoner som bruker fornybare energikilder og deres direkte forbrukere fra kraftoverføringstjenester, kan være en løsning. 

“Dette vil ikke ha en betydelig innvirkning på kraftoverføringsorganisasjonene og KEGOC (Kasakhstans største strømoperatør), men det vil gi et betydelig løft for utvikling av fornybar energi. I fremtiden, gitt vårt lands rikdom av fornybare energiressurser (som vind og sol), kan ren energi i forskjellige former bli et eksportprodukt fra Kasakhstan, spesielt som en del av etableringen av et felles energimarked i Den Eurasiske økonomiske union, ”Sa Mashkevich

Fortsett å lese

EU

7. EU-Kasakhstan høyt nivå forretningsplattform fokusert på overgang til lav-karbon og grønn teknologi

Publisert

on

EU-Kasakhstans høynivå-plattform for dialog om økonomiske og forretningsmessige forhold (Business Platform) holdt sitt 7. møte i Nur-Sultan 11. juni, ledet av statsminister Askar Mamin.

Arrangementet samlet representanter for næringslivet og EUs misjonsledere ledet av EUs ambassadør i Republikken Kasakhstan, Sven-Olov Carlsson. Besøkende EUs spesialrepresentant for Sentral-Asia-ambassadør Peter Burian ble med på arrangementet.

Forretningsplattformen på høyt nivå supplerer den tekniske dialogen mellom EU og Kasakhstan innen utvidet partnerskap og samarbeidsavtale, spesielt samarbeidskomiteen i handelskonfigurasjon, som fant sted i oktober 2020.  

EU har forpliktet seg til klimanøytralitet innen 2050 og oversetter implementeringen av Parisavtalen fullt ut til lovgivning. Ambisiøse mål og avgjørende handlinger viser at EU er og vil forbli en global leder i overgangen til grønn økonomi. Klimautfordringen er i seg selv global, EU er bare ansvarlig for omtrent 10% av alle globale klimagassutslipp. EU forventer fra sine partnere å dele et tilsvarende ambisjonsnivå for å bekjempe klimaendringene og er klar til å utdype samarbeidet med Kasakhstan på dette området, inkludert å utforske nye muligheter for handel og investeringer.

Det nylige samarbeidsrådet EU-Kasakhstan ønsket velkommen fremgangene som ble gjort innen rammen av forretningsplattformen som statsminister Mamin ledet. Plattformen erkjenner viktigheten av EU i Kasakhstans utenrikshandel, og diskusjoner om en rekke spørsmål bidrar til å tiltrekke seg flere investeringer i Kasakhstan.

Bakgrunnsinformasjon

EU-Kazakhstan Enhanced Partnership and Cooperation Agreement (EPCA), fullt i kraft fra 1. mars 2020, tar sikte på å skape et bedre reguleringsmiljø for bedrifter innen områder som handel med tjenester, etablering og drift av selskaper, kapitalbevegelser, råvarer og energi, immaterielle rettigheter. Det er et verktøy for reguleringskonvergens mellom Kasakhstan og EU, med noen "WTO pluss" bestemmelser, særlig om offentlige anskaffelser. Selv i et så vanskelig år som 2020 har EU befestet sin posisjon som Kasakhstans første handelspartner og første utenlandske investor, og Kasakhstan er fortsatt EUs viktigste handelspartner i Sentral-Asia. Total handel mellom EU og Kasakhstan nådde € 18.6 milliarder i 2020, med EU-import verdt € 12.6 milliarder og EU-eksport € 5.9 milliarder. EU er samlet Kasakhstans første handelspartner samlet, og representerer 41% av den totale kasakhiske eksporten.

Fortsett å lese

Kasakhstan

Kasakhstan for å fokusere på økonomisk diversifisering og en grønnere økonomi

Publisert

on

Kasakhias president Kassym-Jomart Tokayev snakket om behovet for større økonomisk diversifisering og grønnere løsninger i økonomien på den 33. sesjonen i Foreign Investors 'Council arrangert 10. juni i den kasakhiske hovedstaden Nur-Sultan.

Rådet består av ledere for 37 store transnasjonale selskaper og internasjonale organisasjoner, samt sjefer for nøkkelministerier har fungert som en viktig plattform for å koble store utenlandske investorer i Kasakhstan og regjeringen og hjelpe nasjonen til å forbedre investeringsklimaet. 

I løpet av det siste året led verdenshandelen dramatiske tap. Kasakhstans utenrikshandelsomsetning gikk ned 13 prosent i fjor og utgjorde 85 milliarder dollar.

Til tross for denne nedadgående trenden, viste Kasakhstans eksport av råvarer en mindre nedgang på 2.8 prosent til 15 milliarder dollar, og utenlandske direkteinvesteringer gjorde 18 milliarder dollar.

I fjor ble det gjennomført 41 investeringsprosjekter til en verdi av 1.6 milliarder dollar og involverte utenlandske investorer.

”Etter hvert som den globale økonomien henter seg, er Kasakhstan også på vei mot økonomisk bedring. Regjeringen vår spår veksten til minst 3.5 prosent, og vi forventer muligheten for høyere vekst, ”sa Tokayev.

Under økten snakket Tokayev også om behovet for å øke Kazakhstans jernbanesystem. I 2020 økte volumet på transittogstransport med 17 prosent. 

Fem internasjonale jernbanekorridorer passerer gjennom Kasakhstans territorium, noe som gir landet muligheten til å dra nytte av sin strategiske geografiske beliggenhet.

91 prosent av containere som ble fraktet i 2020 gjennom Kasakhstans territorium utgjorde ruten Kina-Europa-Kina.

“Vi kan helt sikkert si at Kasakhstan virkelig har blitt et viktig ledd i landtransport mellom Asia og Europa. Kasakhstan er en viktig og pålitelig partner i implementeringen av Kinas belte- og veiprosjekt, ”sa Tokayev.

Tokayev bekreftet også landets forpliktelse til å innføre renere teknologier og akselerere innsatsen når landet overgår til en grønn økonomi.

Statsminister Askar Mamin la også vekt på overgang til lavkarbon- og grønne teknologier og ledet EU-Kasakhstans høynivå-plattform for dialog om økonomiske og forretningsmessige forhold (Business Platform) 11. juni.

Arrangementet samlet representanter for næringslivet og EUs misjonsledere ledet av EUs ambassadør i Republikken Kasakhstan, Sven-Olov Carlsson. Besøkende EUs spesialrepresentant for Sentral-Asia-ambassadør Peter Burian ble med på arrangementet.

Forretningsplattformen på høyt nivå supplerer den tekniske dialogen mellom EU og Kasakhstan innen utvidet partnerskap og samarbeidsavtale, spesielt samarbeidskomiteen i handelskonfigurasjon, som fant sted i oktober 2020. 

EU har forpliktet seg til klimanøytralitet innen 2050 og oversetter fullt ut implementeringen av Parisavtalen i lovgivning. Ambisiøse mål og avgjørende handlinger viser at EU er og vil forbli en global leder i overgangen til grønn økonomi. Klimautfordringen er i seg selv global, EU er bare ansvarlig for omtrent 10% av alle globale klimagassutslipp. EU forventer fra sine partnere å dele et tilsvarende ambisjonsnivå for å bekjempe klimaendringene og er klar til å utdype samarbeidet med Kasakhstan på dette området, inkludert å utforske nye muligheter for handel og investeringer.

Fortsett å lese
Annonse

Twitter

Facebook

Annonse

Trender