Kontakt med oss

Kasakhstan

Kasakhstan som kjernefysisk samarbeidsmodell: Røttene og suksessene

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

I løpet av de siste to månedene har en diplomatisk offensiv som involverer høyprofilerte besøk fremhevet Kasakhstan som forbindelsen mellom eurasisk diplomati og styrket kjernefysisk samarbeid mellom USA og Kasakhstan, skriver Dr. Stephen J. Blank, seniorstipendiat ved FPRIs Eurasia-program.

Men dagens suksesser har dype røtter: Kasakhstans daværende president Nursultan Nazarbayevs tre tiår gamle beslutning om å demontere atomarsenalet var ambisiøs og enestående. Nå bærer denne fremsynte politikken frukter for landet ettersom det blir sett på som fredens øy i det stormfulle havet som strekker seg fra Ukraina til Afghanistan.

Nylige besøk

Den kasakhstanske regjeringen har hatt noen travle diplomatiske måneder: i september besøkte pave Frans i en konferanse om globale religioner, og samtidig President Xi Jinping besøkte på sin første utenlandsreise siden Covid begynte å styrke båndene. Uker senere var Kasakhstan vertskap for konferansen om samhandling og tillitsskapende tiltak i Asia (CICA), som Det europeiske råds president Charles Michel besøkte landet. 

Like viktig var besøk av amerikanske kjernefysiske tjenestemenn. I slutten av september besøkte personell fra US Defense Threat Reduction Agency (DTRA) Kasakhstans nasjonale atomsenter i Kurchatov, som "inkludert Semipalatinsk Test Site (STS) besøk og fremdriftssjekker for pågående arbeid med å oppgradere fysisk sikkerhet ved Baikal-1 og Impulse Graphite Reactor-kompleksene”. En pressemelding fra den amerikanske ambassaden i Kasakhstan bemerket: "Disse innsatsen reflekterer en felles forpliktelse til kjernefysisk sikkerhet og ikke-spredning."

5.-6. oktober representanter for National Nuclear Security Administration (NNSA) administrator Jill Hruby og hovednestleder Frank Rose, besøkte Kasakhstan for å diskutere atomsikkerhet. "Samarbeid om kjernefysisk sikkerhet og ikke-spredning er en hjørnestein i det sterke forholdet mellom landene våre," sa Hruby.

Kasakhstans historiske beslutning

Annonse

Administrator Jill Hruby bemerket: "Kasakhstan har vært en enestående partner for USA på kjernefysisk sikkerhet og ikke-spredning i over 30 år." På begynnelsen av 1990-tallet, da Kasakhstan dukket opp fra vraket av Sovjetunionen, tok Nazarbayev den historiske beslutningen om å demontere sitt atomvåpenarsenal fra sovjettiden.

Denne prosessen innebar et enestående trepartssamarbeid mellom USA, Kasakhstan og Russland, for å flytte atomvåpen, kjemiske og biologiske våpen fra Kasakhstan til den russiske føderasjonen og demontere Semipalatinsk-teststedet og andre fasiliteter. Totalt 1,040 kjernefysiske stridshoder for 104 SS-18 interkontinentale ballistiske missiler og 370 kryssermissiler med atomspiss ble fjernet. 

 Togzhan Kassenova sin Atomic Steppe: Hvordan Kasakhstan ga fra seg bomben forklarer Kasakhstans atomnedrustningsprosess i detalj. "Denne beslutningen ble tatt etter at ledelsen vurderte sikkerhetsinteresser så vel som økonomiske politiske og diplomatiske prioriteringer. Det [bevaring av kjernefysisk materiale] var uforenlig med hvordan det ønsket å presentere seg for verdens beslutningstakere, sa Tossanova under en oktober-arrangement i Kasakhstan om boken hennes.

Kasakhstans atomnedrustning hadde flere positive virkninger. Det viktigste er at menneskeheten er desto tryggere. Ved å fjerne masseødeleggelsesvåpen reduserte Nazarbayev drastisk sjansene for at de skulle falle i hendene på voldelige ikke-statlige aktører. Kasakhstans avgjørelse ble fulgt av alle sentralasiatiske regjeringer, med avtalen om sentralasiatisk atomvåpenfri sone (CANWFZ) signert på Semipalatinsk teststed i 2006. Kasakhstans atomnedrustning informerte Sør-Afrikas egen kjernefysisk erfaring mens det bidro til å avgrense protokollene for atominspeksjon. Mange ser også på Kasakhstan som den eneste praktiske modellen for atomnedrustning på den koreanske halvøya. 

Etter at Nazarbayev gikk av med pensjon i 2019, holdt politikken hans ut. Under sin tale i september i FNs generalforsamling la Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokayev vekt på fortsettelsen av Nazarbayevs politikk. Kasakhstans tragiske erfaring med atomtesting under sovjettiden, da hundretusener utviklet kreft og andre sykdommer, førte til at Tokayev gjentok: «atomnedrustning har blitt en sentral del av Kasakhs utenrikspolitikk, og vi vil kontinuerlig kjempe for en verden fri for atomarsenaler. ". 

Han ga også uttrykk for bekymring for «mangelen på fremskritt gjort av NPT-gjennomgangskonferansene» og den «økte rivaliseringen og retorikken til kjernefysiske stater», uten å nevne spesifikke regjeringer. Bare uker etter UNGA, Russlands president Vladimir Putin antydet potensielle atomangrep mot Ukraina, noe som førte til globale bekymringer om at krigen går atomvåpen. 

Kasakhstans beslutning om å avhende sitt WMD-arsenal lærer oss at atomnedrustning er mulig gjennom stormaktssamarbeid. Dette er ikke bare idealisme, men en politikk med konkrete materielle og politiske fordeler. 

Under Nazaerbayevs visjon har atomnedrustning hjulpet Kasakhstan til å vedta en dynamisk multivektor utenrikspolitikk og bli en troverdig innkaller til fredsforhandlinger (se Astana syriske fredsprosess) med en diversifisert økonomi og positivt internasjonalt image. CICAs hovedkvarter er i Kasakhstan, og det er fortsatt den eneste sentralasiatiske staten som har vært medlem av FNs sikkerhetsråd. Mens noen internasjonale spenninger er uunngåelige (f.eks Russland), fortsetter den nedrustnings- og ikke-spredningspolitiske modellen som ble laget for tre tiår siden å gi positive resultater for Kasakhstans internasjonale status.

Konklusjoner

Selv om total internasjonal atomnedrustning er umulig, bør Kasakhstans erfaring være en blåkopi for å begrense og redusere kjernefysiske arsenaler. Relevansen er for alle å se: Med stormakter i samarbeid, la Nazarbajevs avatomisering grunnlaget for et atomvåpenfritt Sentral-Asia. Andre regioner, fra Korea til Midtøsten, kan helt klart ha nytte av Kasakhstans visjonære modell.

Dr. Stephen J. Blank er seniorstipendiat ved FPRIs Eurasia-program. Han har publisert over 900 artikler og monografier om sovjetisk/russisk, amerikansk, asiatisk og europeisk militær- og utenrikspolitikk, og vitnet ofte for kongressen om Russland, Kina og Sentral-Asia.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender