Kontakt med oss

Kasakhstan

Kasakhstan og EU feirer 30 år med stadig tettere forhold

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Diplomater og andre gjester som samlet seg i Brussel for å feire at det er 30 år siden EU og Kasakhstan etablerte offisielle forbindelser, erkjente at det nå er et raskt utviklende partnerskap. Begge sider var opptatt av å erkjenne den gjensidige betydningen av deres strategiske forhold, skriver politisk redaktør Nick Powell.

Selv om det markerte et 30 års forhold, var alle tilstede ved feiringen i Brussel klar over en bemerkelsesverdig 12 måneder, både i Kasakhstan selv og for forholdet til EU. Ambassadør Margulan Baimukhan observerte at de tok sitt strategiske partnerskap til nye høyder.

"Disse 30 årene er bare begynnelsen ... jeg er sikker på at fremtiden vil bringe mange nye suksesshistorier om forholdet mellom Kasakhstan og EU", sa han. Han bemerket at EU allerede er landets største handels- og investeringspartner.

Fra European External Action Service fortalte dens administrerende direktør for Sentral-Asia, Michael Siebert, gjestene at EU og Kasakhstan hadde oppnådd stadig tettere relasjoner over 30 år.

"Det har vært et stadig voksende forhold som vi ærlig talt kan kalle i dag et strategisk forhold, og vi er veldig glade og stolte over denne tilstanden mellom EU og Kasakhstan," sa han.

Siebert viste til spranget fremover i forholdet i 2023, delvis på grunn av den geopolitiske omveltningen det siste året. Det var allerede et solid grunnlag, med en utvidet partnerskaps- og samarbeidsavtale som trådte i kraft i 2020 og dekker 29 spesifikke områder. "Vi vil bygge samarbeidet vårt i fremtiden," la han til.

EEAS-sjefen fremhevet økonomisk samarbeid, transport, grønn transformasjon og klimapolitikk, utdanning og forskning og utvikling som områder med stort potensial. Han viste også til fjorårets memorandum of understanding om et strategisk partnerskap om bærekraftige råvarer, batterier og fornybart hydrogen.

Annonse

Han sa at MoU underbygget partnerskapet på dette svært viktige området, så avgjørende for den grønne energiomstillingen. Det var der Kasakhstan tilbød så mye til EU i fremtiden - og hvor EU håpet å gjengjelde.

Ambassadør Baimukhan uttalte at europeiske selskaper hadde investert mer enn 160 milliarder euro i den kasakhiske økonomien, med EU som nå står for en tredjedel av all utenrikshandel. Han introduserte Kasakhstans landbruksminister, Erbol Karashukeyev, som også la vekt på rollen landet hans kunne spille for å skape en mer bærekraftig verden.

"Kasakhstan har et enormt potensial i produksjon og eksport av høykvalitets og miljøvennlige økologiske landbruksprodukter," sa han. Han la til at landet allerede er en verdensledende eksportør av korn og oljefrø.

Michael Siebert snakket også om EUs nære interesse for Kasakhstans politiske transformasjon. "Vi har sett visjonen om et rettferdig og rettferdig Kasakhstan, som er åpent, mer demokratisk, mer inkluderende," sa han. Han fortsatte med å si at når det var nyttig for EU å hjelpe, "vil jeg gjerne forsikre deg om at vi vil stå på din side, for å følge deg i denne bestrebelsen".

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender