Kontakt med oss

Kasakhstan

Lovvalg bør bli en genuin milepæl i Kasakhstans demokratiseringsarbeid

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Denne søndagen, 19. mars, vil Kasakhstan holde parlaments- og lokalvalg, som vil være unikt i forhold til det forrige, skriver Margulan Baimukhan, Kasakhstans ambassadør til Belgia.

Mens valget ble kalt ut tidlig, noe som ikke er enestående i landets valgrekord, er det uten tvil det mest konkurransedyktige på nesten to tiår. Det er et levende resultat av de systemiske demokratiske reformene initiert og implementert av president Kassym-Jomart Tokayev siden 2019, som ble ytterligere forsterket og utvidet etter uroen som landet opplevde i januar 2022.

President Tokayev kunngjorde datoen for valget til Mazhilis (underhuset i parlamentet) og maslikhats (lokale representasjonsorganer) 19. januar, to måneder før avstemningsdagen. Som med nesten alle tidlige meningsmålinger hvor som helst i verden, ga noen uttrykk for bekymring for at politiske aktører ikke ville ha nok tid til å forberede seg til den intensive kampanjen. Imidlertid foreslo presidenten først å utlyse valget i første halvdel av 2023 i sin State-of-the-Nation-tale 1. september 2022, for mer enn et halvt år siden. Som sådan hadde politiske partier og fremtidige kandidater god tid til å forberede seg til kampanjen.

Dessuten var parlamentsvalget allment forventet, da det er en fortsettelse av prosessen for å restarte Kasakhstans politiske system, etter den landsomfattende folkeavstemningen om vidtrekkende konstitusjonelle reformer i juni i fjor, det tidlige presidentvalget i november i fjor og de omfattende reformene og endringene i lovene. styre valg og prosessen med å registrere politiske partier.

I sin uttalelse som kunngjorde datoen for valget for to måneder siden, sa president Tokayev: «Avholdelse av tidlige valg til Mazhilis og maslikhats er diktert av logikken i den konstitusjonelle reformen, støttet av innbyggerne ved den nasjonale folkeavstemningen. I følge resultatene flyttet landet vårt til nye, mer rettferdige og mer konkurransedyktige regler for dannelsen av de representative maktgrenene."

Faktisk har flere nyere initiativer alvorlig forvandlet Kasakhstan, inkludert valgprosessen.

Annonse

For det første skal det brukes en blandet proporsjonal-majoritær modell for valget, som var på plass i 1999 og 2004. Nå skal 70 prosent av parlamentsmedlemmene velges proporsjonalt fra partilister, og 30 prosent fra enkeltmandatvalgkretser . Dette gir potensielle kandidater en mulighet til å bli nominert uten å være en del av et registrert politisk parti eller forening. Dette utvider mulighetene kraftig for de som ønsker å gi et genuint bidrag til landets utvikling ved å være involvert i politiske prosesser, inkludert sivilaktivister.

Valget til maslikhatene til distrikter og byer av nasjonal betydning vil også bli holdt under et blandet valgsystem, med et forhold på 50/50. Hvert sete i by- og landlige råd på lavere nivå konkurreres i enkeltvalgkretsformat.

En annen faktor som ytterligere øker politisk pluralisme i parlamentet er reduksjonen av terskelen for partier til å gå inn i Mazhilis fra syv til fem prosent. Dette øker sjansene for at flere partier kan komme inn i salen.

I tillegg skal det nå håndheves en kvote på 30 prosent for kvinner, ungdom og personer med særskilte behov, som ble brukt ved forrige valg for to år siden, i partienes nominasjonslister, i selve mandatfordelingen til parlamentsmedlemmene. .

En annen nyhet er "mot alle"-alternativet på alle stemmesedlene, som egentlig er en proteststemme hvis en innbygger er misfornøyd med valget på stemmeseddelen.

Takket være reformene som ble gjennomført i fjor, har det dessuten blitt betydelig enklere å registrere politiske partier. For eksempel er registreringsterskelen firedoblet, fra 20,000 5,000 til 600 200 medlemmer. Minimumskravet for antall personer som kreves for å etablere regionale partirepresentasjoner er også redusert fra 1,000 til 700. Og antallet som trengs for å starte oppstarten av et politisk parti ble kuttet fra 19,5 til XNUMX, i landet med XNUMX millioner .

Det har ført til at to nye politiske partier har lykkes med å sikre registreringen før det kommende valget.

En tydelig illustrasjon på entusiasmen for dette valget under de nye forholdene er det store antallet kandidater. Totalt er det 12,111 716 kandidater, inkludert 98 for de 435 setene som konkurreres i Mazhilis (inkludert 29 for 11,395 seter i en valgkrets, eller rundt femten for hvert mandat) og 3,415 XNUMX for totalt XNUMX XNUMX plasser i malikhatene. Tallet inkluderer, til noens overraskelse, flere harde kritikere av den sittende regjeringen som stiller opp som selvnominerte kandidater. Tidligere var deres valg begrenset av behovet for å bli nominert av et registrert politisk parti.

For å være kvalifisert til å stille til et sete i Mazhilis, må en kandidat være statsborger i Kasakhstan, være minst 25 år gammel, og bør også ha bodd i Kasakhstan de siste ti årene. En kandidat til setet i en maslikhat må også være statsborger i Kasakhstan, bo i regionen kandidaten ønsker å representere, og være minst 20 år gammel.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender