Kontakt med oss

Kasakhstan

Kinas visepremier Liu Guozhong besøker Kasakhstan, partiene kunngjør økt landbrukseksport til Kina 

DELE:

Publisert

on

Eksporten av kasakhiske landbruksvarer til Kina økte med 84 % i løpet av året. Dette ble kunngjort under et møte 16. mai mellom Kasakhs statsminister Olzhas Bektenov og Kinas visepremier Liu Guozhong.

I samme periode vokste omsetningen av landbruksprodukter 1.7 ganger, med en ytterligere økning på 6 % i første kvartal i år.

President Kassym-Jomart Tokayev og Kinas president Xi Jinping har gitt sine regjeringer i oppgave å øke handelsomsetningen til 100 milliarder dollar.

Kasakhstans statsminister Olzhas Bektenov understreket Kasakhstans beredskap til å øke forsyningen av økologiske og miljøvennlige landbruksprodukter til det kinesiske markedet. Den gradvise opphevelsen av Kinas restriksjoner på kasakhisk kjøtt- og fjærfeimport letter dette løftet. Han prioriterte også å lage felles prosjekter for dypforedling i landbrukssektoren.

Liu uttrykte Kinas intensjon om å samarbeide om å utvikle kunstig intelligens, e-handel, satellittkommunikasjon og grønn energi.

Partene fokuserte på samarbeid i transitt- og transportsektoren, interregionale og kulturhumanitære relasjoner, og utvidet industri- og investeringssamspill gjennom nye banebrytende investeringsprosjekter. For eksempel blir 45 felles prosjekter implementert for totalt 14.5 milliarder dollar. Arrangementer innenfor året for Kasakhstans turisme i Kina bidrar også til å frigjøre turismepotensialet i begge land.

Annonse

Samme dag møtte Liu også Kasakhs visestatsminister Serik Zhumangarin, og bemerket betydelige skritt mot barrierefri handel, som å oppheve restriksjoner på munn- og klovsyke i februar, slik at Kasakhstan kan gjenoppta eksporten av høykvalitets husdyrprodukter til Kina.

"Vi inviterer kinesiske forretningsfolk til å starte felles prosjekter i Kasakhstan for produksjon og dyp bearbeiding av landbruksprodukter, inkludert prinsippene for produksjonssamarbeid. Vi er klare til å eksportere korn og oljefrø, kjøtt, fjærfe, meieri- og fiskeprodukter, honning, fôr og andre typer mat,» sa Zhumangarin.

Hvete, en av Kasakhstans viktigste avlinger levert til Kina, nådde 592,000 2023 tonn i 220,000 og 2024 750,000 tonn i første kvartal 2019. I løpet av de siste fem årene har eksporten av planteprodukter fra Kasakhstan til Kina økt betydelig fra 3.5 2023 til XNUMX XNUMX XNUMX millioner tonn i XNUMX.

Det første kasakhisk-kinesiske kornforumet, planlagt til juni i Kinas autonome region Xinjiang Uygur, forventes å bli et skritt mot å styrke samarbeidet om kornforsyninger. Forumet vil inneholde representanter fra kasakhiske og kinesiske virksomheter, offentlige etater og statseide selskaper som er involvert i å regulere eksport/import av korn og dets bearbeidede produkter.

På møtet foreslo den kasakhiske siden å opprette en felles underkomité for samarbeid innen landbruk for å mer effektivt realisere potensialet for samhandling mellom de to landene i landbrukssektoren. Det ble foreslått å opprette en felles arbeidsgruppe for raskt og konsekvent å ta opp nye problemer for å sikre underutvalgets effektivitet.

Møtet dekket også samarbeid innen transport og logistikk, e-handel, vannsparing, kulturelle og humanitære relasjoner og andre områder.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender