Kontakt med oss

Kosovo

NATO-soldater utplassert i Kosovo sammenstøt med serbiske demonstranter

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

NATOs fredsbevarende soldater dannet sikkerhetsavsperringer rundt tre rådhus i Kosovo mandag (29. mai) da politiet kolliderte med serbiske demonstranter, mens Serbias president satte hæren på høyeste nivå av kampberedskap.

Den spente situasjonen utviklet seg etter at etniske albanske ordførere tiltrådte i Nord-Kosovos serbiske flertallsområde etter valg som serberne boikottet.

I Zvecan, en av byene, sprayet Kosovo-politiet - bemannet av etniske albanere etter at serbere sluttet i styrken i fjor - peppergass for å avvise en mengde serbere som brøt gjennom en sikkerhetsbarrikade og prøvde å tvinge seg inn i kommunebygningen, vitner. sa.

Serbiske demonstranter i Zvecan kastet tåregass og sjokkgranater mot NATO-soldater. Serbere kolliderte også med politiet i Zvecan og spraymalte NATO-kjøretøyer med bokstaven "Z", med henvisning til et russisk skilt brukt i krig i Ukraina.

I Leposavic, nær grensen til Serbia, plasserte amerikanske fredsbevarende tropper i opprørsutstyr piggtråd rundt rådhuset for å beskytte det mot hundrevis av sinte serbere.

Senere på dagen kastet demonstranter egg på en parkert bil som tilhører den nye Leposavic-ordføreren.

President Aleksandar Vucic, som er øverstkommanderende for de serbiske væpnede styrker, hevet hærens kampberedskap til det høyeste nivået, sa forsvarsminister Milos Vucevic til journalister.

"Dette innebærer at rett før klokken 2 (00 GMT) ga den serbiske væpnede styrkens sjef for generalstaben ytterligere instruksjoner for utplassering av hærens enheter i spesifikke, utpekte stillinger," sa Vucevic uten å utdype det.

Annonse

NATOs fredsbevarende styrker blokkerte også rådhuset i Zubin Potok for å beskytte det mot sinte lokale serbere, sa vitner.

Igor Simic, nestleder for den serbiske listen, det største Beograd-støttede Kosovo-serbiske partiet, anklaget Kosovos statsminister Albin Kurti for å skape spenninger i nord.

"Vi er interessert i fred. Albanere som bor her er interessert i fred, og bare han (Kurti) ønsker å skape kaos," sa Simic til journalister i Zvecan.

TÅREGASS

Serbere, som utgjør et flertall i Kosovos nord, har aldri akseptert sin uavhengighetserklæring fra Serbia i 2008 og ser fortsatt på Beograd som hovedstaden deres mer enn to tiår etter det Kosovo-albanske opprøret mot undertrykkende serbisk styre.

Etniske albanere utgjør mer enn 90 % av befolkningen i Kosovo som helhet, men nordserbere har lenge krevd implementering av en EU-megler avtale fra 2013 for opprettelse av en sammenslutning av autonome kommuner i deres område.

Serbere nektet å delta i lokalvalget i april, og etniske albanske kandidater vant borgermesterskapet i fire kommuner med serbisk majoritet – inkludert Nord-Mitrovica, hvor det ikke ble rapportert om noen hendelser mandag – med en valgdeltakelse på 3.5 %.

Serbere krever at Kosovo-regjeringen fjerner etniske albanske ordførere fra rådhusene og lar lokale administrasjoner finansiert av Beograd gjenoppta arbeidet.

Fredag ​​(26. mai) var tre av de fire etnisk albanske ordførerne eskortert inn på kontorene deres av politiet, som ble kastet med steiner og svarte med tåregass og vannkanoner for å spre demonstrantene.

USA og dets allierte, som sterkt har støttet Kosovos uavhengighet, irettesatte Pristina fredag ​​og sa at de påtvingende ordførere i områder med serbisk majoritet uten folkelig støtte undergraver innsatsen for å normalisere forholdet.

Kurti forsvarte Pristinas posisjon, og tvitret etter en helgens telefonsamtale med EUs utenrikspolitiske sjef: «Understreket at valgte ordførere vil yte tjenester til alle borgere».

Den serbiske utenriksministeren Ivica Dacic sa til RTS statlig fjernsyn at det "ikke er mulig å ha ordførere som ikke er valgt av serbere i kommuner med serbisk majoritet".

Jeffrey Hovenier, USAs ambassadør i Kosovo, møtte president Vjosa Osmani og to av de nye ordførerne på mandag og sa til journalister etterpå: "Jeg delte bekymringen om utsiktene til vold og behovet for å trappe ned."

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender