Kontakt med oss

Kosovo

Kosovo åpent for nyvalg i kommuner rammet av uro

DELE:

Publisert

on

Kosovo er åpen for muligheten for nyvalg i fire nordlige serbiske kommuner etter uroligheter, men andre skritt må tas før da, sa Kosovas utenriksminister Donika Gervalla-Schwarz tirsdag (6. juni).

Volden har blusset opp siden myndighetene i Kosovo installerte etnisk albanske ordførere på kontorer i kommunene etter å ha blitt valgt med en valgdeltakelse på bare 3.5 %, noe som har gjort serbere sinte som utgjør et flertall i regionen og som hadde boikottet lokale meningsmålinger.

Gervalla-Schwarz, som talte etter å ha møtt den tsjekkiske utenriksministeren i Praha, sa at en slutt på volden var den første betingelsen for å vurdere nyvalg.

“Yes, we are open to elections in those four municipalities but to have new elections we need steps in between,” she said.

She said Kosovo also needed “a commitment from Serbia that they will no more threaten Serbian citizens of Kosovo not to participate in the election,” adding that people should not feel the threat of mob violence.

Forsterkninger for NATO’s peacekeeping force begynte å ankomme Kosovo denne uken etter urolighetene.

Kosovo erklært internasjonalt anerkjent uavhengighet from Serbia in 2008, although it was rejected by Belgrade. Serbs in Kosovo’s north are seeking autonomy for their region under a 2013 deal that has not been implemented.

Annonse

Forrige uke en medhjelper til USA President Joe Biden snakket med Kosovas statsminister Albin Kurti og Serbias president Aleksandar Vucic, og presset Serbia til å trekke tilbake væpnede styrker stasjonert nær grensen og oppfordret demonstranter til å holde seg fredelige.

“We do have some challenges in the bilateral relations in dealing with the prime minister (Kurti),” US senior diplomat for the Western Balkans Gabriel Escobar told reporters at the US embassy in Pristina on Tuesday.

Kurti har avvist vestlig kritikk og beskyldt Serbia for å finansiere og støtte serbere i nord, som ikke anerkjenner uavhengighetserklæringen fra 2008 og ser på Beograd som hovedstaden deres.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender