Kontakt med oss

Kirgisistan

Bakai Bank får Moody's anerkjennelse på grunn av overholdelse av sanksjoner mot Russland

DELE:

Publisert

on

Medlem av det amerikanske handelskammeret, Bakai Bank, overholder sanksjoner mot Russland og driver ansvarlig virksomhet. Derfor er det ingen vestlige krav mot det.

US Chamber of Commerce Partner Bakai Bank, fra Kirgisistan, demonstrerer hvordan man følger internasjonale restriktive tiltak og driver ærlig virksomhet midt i geopolitisk risiko

I slutten av mai ble det internasjonale ratingbyrået Moody's revidert its outlook on Bakai Bank’s long-term deposits from “negative” to “stable.” Some analysts view this as an encouragement to the entire banking sector of Kyrgyzstan. This is particularly relevant against the backdrop of the US and Brussels’ increasing scrutiny on Central Asian countries over suspicions of circumventing sanctions imposed on Russia for its war on Ukraine.

Kirgisistan er et lite sentralasiatisk land med en befolkning på litt over 7 millioner mennesker. For bare 33 år siden var det en del av det sovjetiske imperiet. Nå er det uavhengige Kirgisistan fanget i det økonomiske grepet til sine større naboer, Russland og Kina, på grunn av sin geografiske plassering.

Beijing og Moskva er historisk sett de viktigste økonomiske partnerne til Bishkek. Innen 2022 var opptil 30 % av Kirgisistans befolkning i arbeidsfør alder ansatt i Russland, og genererte 97 % av alle pengeoverføringer hjem, til sammen over 2.5 milliarder dollar. Russisk import nådde 33.6 %, eksporten 24.9 %, og Russlands andel av direkte utenlandske investeringer i Kirgisistan var 17.3 %. Naturligvis påvirker enhver økonomisk uro i Moskva Bishkek direkte.

Balansere sanksjoner og kollaps

This situation persisted until February 22, 2023, when Russia launched military actions against Ukraine. Thousands of sanctions were imposed on Moscow. This heavily impacted Kyrgyzstan’s economy, primarily by disrupting long-established ties with its second-most significant partner.

Annonse

En fullstendig avbrytelse av båndene med Russland vil bety minst en alvorlig depresjon for Kirgisistans økonomi de kommende årene. Landets finansinstitusjoner sto overfor tre kritiske spørsmål: hvordan overholde eksisterende sanksjoner, unngå sekundære restriksjoner og opprettholde virksomheten uten å forårsake finansiell kollaps og potensiell sivil uro.

Det er nå tydelig at Bakai Bank er en av de kirgisiske bankene som best har klart å finne denne delikate balansen.

Tidlig i Vestens sanksjonskampanje mot Moskva, bemerket Bakai Banks ledelse ærlig at en umiddelbar avbrytelse av alle bånd med Russland ville være katastrofal for landets økonomi. Ikke desto mindre vedtok banken et prinsipp om å følge OFAC og anbefalingene fra andre internasjonale institusjoner.

Banken trakk seg ikke tilbake i skyggene i jakten på uventede uventede gevinster eller opprettet ytterligere ordninger for å omgå restriksjonene. Dets økonomiske interesser kom i baksetet til overholdelse av folkeretten og dets ansvar overfor langsiktige partnere og innskytere. Ikke alle finansinstitusjoner i Sentral-Asia handlet på samme måte, selv om de burde ha gjort det. Bakai Banks tilnærming til virksomheten under den geopolitiske krisen og aktive sanksjonsregimer kan tjene som en eksemplarisk modell.

Bakai Bank først til å implementere amerikanske finans- og OFAC-sanksjoner 

I sin uttalelse var Bakai Bank en av de første kirgisiske finansorganisasjonene som fordømte Russlands aggresjon mot Ukraina. Med en besluttsomhet fryktet av noen asiatiske finansinstitusjoner, bekreftet banken sin forpliktelse til å følge OFAC og sanksjonsanbefalingene fra andre autoritative internasjonale reguleringsorganisasjoner. Dette skjedde på et tidspunkt da det fortsatt så ut til at konflikten mellom Russland og Ukraina kanskje ikke ville utvikle seg til en langvarig krig.

On September 15, 2022, the US Treasury warned that foreign banks entering into agreements with the “Mir” card operator risk supporting Russia’s efforts to bypass international sanctions. These risks arose from the expanded use of this payment system abroad.

Bakai Bank var den første kirgisiske finansorganisasjonen som reagerte på dette amerikanske direktivet, og deaktiverte minibanker og POS-terminaler for det russiske nasjonale betalingssystemkortet, et betydelig verktøy for Moskvas internasjonale innflytelse. Nesten alle ansvarlige finansinstitusjoner i Kirgisistan fulgte dette eksemplet.

Avansert teknologi håndhever sanksjoner

Fra begynnelsen av sanksjonene søkte en rekke selskaper måter å omgå disse restriksjonene på. Selv anerkjente finansinstitusjoner ble noen ganger offer for disse forsøkene. For å forhindre dette tok Bakai Bank nok en gang en proaktiv holdning og ble den første kirgisiske banken i 2022 som tok i bruk et av de mest avanserte samsvarskontrollsystemene fra LexisNexis Risk Solutions.

Dens databaser inkluderer alle sanksjonslister: fra FNs sikkerhetsråd og OFAC til European External Action Service og det britiske finansdepartementet. Ifølge selskapet inneholder løsningene flere ganger mer informasjon enn offisielt annonserte restriktive lister. Automatiserte overvåkingssystemer for samsvarskontroll identifiserer og analyserer også risikorelaterte mediepublikasjoner og hendelser. Systemets effektivitet understrekes av dets bruk av syv av verdens ti beste banker.

Etter dette begynte også andre finansselskaper i Kirgisistan å bruke avansert teknologi for å bekjempe forsøk på omgåelse av sanksjoner.

Bakai Bank forhindrer sanksjonsunndragelse av enkeltpersoner

Mye kan utledes om en banks rykte fra hvor ofte svindlere prøver å utnytte navnet. Nylig i 2023 dukket det opp annonser på Telegram som tilbød å utstede Bakai Bank-kort til russiske borgere uten personlig tilstedeværelse i Kirgisistan.

Som svar henvendte banken seg til rettshåndhevelse og lanserte en omfattende informasjonskampanje for å beskytte sitt forretningsomdømme, og forklarte at slike handlinger bryter med både internasjonale mandater, inkludert de fra OFAC, og bankens interne retningslinjer. Bankkort kan fortsatt bare fås personlig på kontoret, og banken understreker jevnlig umuligheten av å gjennomføre operasjoner med Russland.

Overholdelse av sanksjoner og samarbeid med det amerikanske handelskammeret

Bakai Banks virksomhet de siste to og et halvt årene er ganske talende. Dette er historien om en privat finansinstitusjon som opererer i et land fanget i presset og innflytelsen fra to stater. Denne mellomstore banken, etter globale standarder, demonstrerer hvordan man opererer ærlig og transparent midt i betydelige geopolitiske risikoer, og overholder alle internasjonale sanksjoner samtidig som den forblir ledende på sitt felt.

In 2022, it became the largest taxpayer among Kyrgyz banks. In 2023, it strengthened its position within the “big four” of the country’s largest financial institutions.

Det er imidlertid viktig å merke seg at sanksjonene blir stadig strengere. USA og EU følger som tidligere nevnt i økende grad etterlevelsen av sanksjonsregimet mot Russland, spesielt i den sentralasiatiske regionen.

Derfor insisterer Bakai Bank, som medlem av American Chamber of Commerce, kontinuerlig på å forbedre effektiviteten av samarbeidet med amerikanske tilsynsinstitusjoner, og igjen jobber for fremtiden.

Informasjon fra Moody's brukes av det amerikanske regjeringssystemet, som samarbeider tett. Ekspertene våre foreslår derfor, ikke bare med nøkkelindikatorer, at Bakai Bank ikke vil møte problemer med det første.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender