Kontakt med oss

Kina

Det er på tide at vi begynte å diskutere Kinas innflytelse i Latvia

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

I forrige uke ble den estiske havforskeren og forskeren ved Tallin tekniske universitet Tarmo Kõuts dømt til fengsel for å ha spionert for en kinesisk etterretningstjeneste. Han hadde tilgang til estisk og NATO-klassifisert informasjon i ganske lang tid, og i løpet av de siste tre årene mottok han 17,000 XNUMX euro for å overlevere denne informasjonen til Kina, skriver NRA-journalist Juris Paiders.

Hvis du spør meg, er det en latterlig sum penger å forråde ditt morsland og havne bak lås og lås. Samtidig er jeg ganske sikker på at våre egne landsmenn ville være villige til å krysse landet vårt til en enda lavere pris.

Kõuts ble også assistert av en kvinne - en tidligere kjent golfspiller og eier av et konsulentfirma. Hun hadde reist ganske mye de siste årene, inkludert til Kina. Det er mulig det var under en av hennes turer til Hong Kong at hun ble rekruttert av kinesiske etterretningsoffiserer.

Det skal bemerkes at turer til Kina er den vanligste måten lettere blir rekruttert til å jobbe for kinesiske etterretningstjenester. Dette gjøres vanligvis i henhold til det samme mønsteret som sovjetiske chekister pleide å rekruttere naive vestlige reisende - den lokale Beijing-ambassaden velger nøye ut potensielle “turister” og tilbyr dem å reise på tur til det “misforståtte” og eksotiske himmelriket. Disse “turistene” blir ofte bedt om å delta i et internasjonalt arrangement, et forum eller en konferanse, der kinesiske etterretningstjenester deretter velger de mest egnede innflytelsesagenter fra hele verden.

Disse “turistene” er mest sannsynlig medlemmer av et bestemt yrke - journalister, politikere og forskere. For å opprettholde hemmelighold kan Beijing tilby turen til Kina ikke til den det er interessert i, men i stedet til en av deres slektninger, det være seg ektefelle, barn eller foreldre.

Da de kom tilbake til hjemlandet, ber den kinesiske ambassaden “turistene” om å betale tilbake den sjenerøse turen med lojalitet. I utgangspunktet kan det være en enkel oppføring i sosiale medier som skildrer Kina i et positivt lys. Deretter, kanskje et intervju med et lokalt medieuttak for å snakke om velstanden i Kina. I spesielle tilfeller kan det hende du må tilbakebetale tjenesten ved å forråde landet ditt. Sistnevnte skjebne ble opplevd av den naive estiske forskeren Kõuts.

Slik klarer Kina å rekruttere lojale påvirkningsagenter som senere kan brukes til å gjennomføre påvirkningsoperasjoner.

Annonse

Lokale journalister blir bedt om å publisere artikler som favoriserer Kina eller opprettholde blogger og sider på sosiale medier som forplanter samarbeid med Beijing. I noen tilfeller utarbeides propagandaartiklene ved hjelp av ambassaden eller nyhetsbyrået Xinhua, og alt den rekrutterte journalisten er pålagt å gjøre er å "låne" kineserne hans navn og status. De skarpeste av leserne vil allerede ha lagt merke til at artikler fra Kina har dukket opp i Neatkarīgā Rīta Avīze og diena, og noen ganger også i noen pro-Kreml-medier.

Rekrutterte politikere er også pålagt å bevise sin lojalitet. Dette gjøres vanligvis ved å stemme om saker som er til fordel for Beijing, eller noen ganger ved å rapportere om innenlandske prosesser og intriger som foregår i regjeringshaller. De av dere som følger politikk, vet at de siste årene har flere lettiske politikere fra forskjellige partier besøkt Kina, for så å forplante samarbeidet med Kina ved å rose fremgangen og den bemerkelsesverdige ordenen de var vitne til der.

Jeg vil ikke nevne noen navn, men partiene de representerer inkluderer de vanlige mistenkte, dvs. Concord, Union of Greens and Farmers og Latvian Russian Union, så vel som den pseudo-patriotiske National Alliance. Jeg har også personlig vært vitne til at blant disse forkynnerne av nasjonale verdier er det også mennesker som etter "turen" til det storslåtte Kina er villige til å berømme kommunismens overlegenhet over de "liberale" verdiene i Europa.

Og til slutt tilbys også langsiktig samarbeid med kinesiske etterretningstjenester forskere, og dette innebærer vanligvis å dele sensitiv informasjon. Dette kalles “vitenskapelig spionasje”.

Kõuts-saken er den første av sitt slag i Estland, og kanskje til og med alle de baltiske statene, når en person er blitt tatt for å spionere ikke for Moskva, men Beijing. Kanskje dette er den første høyprofilerte saken i Baltikum som involverer Kinas innflytelse av de mange som uunngåelig kommer.

Jeg har allerede en kandidat for å møte en lignende skjebne som Kõuts - i stedet for å avsløre personens navn, vil jeg bare si at utmerket kunnskap om geografi ikke garanterer at en person har et godt moralsk kompass.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender