Kontakt med oss

Libanon

En studie om undertrykkelse av politisk dissens i Libanon: Omar Harfouch-saken

DELE:

Publisert

on

Det europeiske senteret for sikkerhet og etterretning tilknyttet EU har utarbeidet en detaljert rapport om lederen av initiativet Den tredje libanesiske republikk, Omar Harfouch, og hva sistnevnte står overfor av forsøkene fra det libanesiske systemet på å undergrave ham og hindre ham i å fullføre hans prosjekt for å bekjempe korrupsjon.

The report stated that on 29 March, Harfouch attended a conference in the European Parliament on the topic of “fighting terrorism,” where he spoke briefly for about three minutes about the issue of corruption in Lebanon. In the days that followed, he was violently attacked in Beirut by some media, Hezbollah, and the Lebanese authorities, who accused him of “contacting an enemy state” (Israel).

The daily newspaper Al-Akhbar, which is reputed to be close to Hezbollah, was particularly fierce against it. Then the military justice system opened proceedings against Omar Harfouch on charges of “treason”, and later an arrest warrant was issued for him, ordered directly by the Prime Minister of Lebanon. Since then, Omar Harfouch has been the target of a veritable campaign of hate and slander.

Rapporten påpekte at etter at Harfouch lyktes i å avsløre flere korrupsjonsfiler, inkludert de til statsminister Najib Mikati, hadde sistnevnte grunn til å være sint på Harfouch, som overleverte dokumenter til Monacos rettsvesen som fordømte Mikati, som ble tiltalt for hvitvasking av penger. . Det samme gjelder guvernøren i Libanons sentralbank, som ble siktet for hvitvasking av penger av europeiske land.

Også titalls millioner dollar ble frosset for Banque Richelieu i Monaco, som er et datterselskap av Société Générale Bank ledet av Anton Sehnaoui, som igjen ønsker hevn på Harfouch. Siden den gang har etterforskningen akselerert, og Frankrike, Tyskland og Luxembourg har konfiskert 120 millioner euro som tilhører Salameh.

And last March, the Lebanese banker Marawan Khaireddine was arrested, and finally, Sehnawi himself is suspected of being involved in corruption cases, and it is said that he is behind a smear campaign in France and Lebanon aimed at discrediting Harfouch. Therefore, he is “the man to be killed.”

The report considered that Harfouch’s mandate of arrest was simply the logical result of this political vendetta launched by his opponents. It should be noted that this accusation of “links with Israel” is a second attempt to use the same argument to silence Harfouch. As we will see below in discussing another case, these facts were largely prohibited (the statute of limitations is ten years, and this supposed “contact” took place 18 years before the complaint was filed, i.e., in other words, it is out of date).

Annonse

That the case is admissible, and who decided to refer Harfouch to the military courts on charges of treason and disclosure of state secrets? The report indicated that Public Prosecutor Ghassan Oweidat decided to refer Harfouch’s file despite the passage of time, which was submitted by some of Mikati’s lawyers regarding Harfouch’s presence on a trip that included an Israeli journalist in 2004, to the military court.

I dag har dette fenomenet blitt gjentatt med en ny dommer, etterforskningsdommeren i nord, Samaranda Nassar, tilknyttet Free Patriotic Movement og en alliert av Hizbollah, som utstedte en arrestordre for Harfouch basert på Mikatis klage uten å lytte til Harfouch eller selv informere ham i samsvar med juridiske prinsipper.

Her er den fullstendige dokumentasjonen til Security and Intelligence European Center.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender