Kontakt med oss

Libya

Kronprins Mohammeds adresse er et vendepunkt i Libyas fremtid

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Kronprins Mohammed El Senussi har holdt en inderlig tale til det libyske folk i anledning vårt lands 71st Uavhengighetsdag. Etter å ha reflektert over landets historie med både stolthet og smerte, feiret kronprinsen den første kongen av Libya, kong Idris I sin prestasjon med å forene landet til ett fredelig hjemland, skriver Alamin Abolmagir, nestleder i Libyan Rally for Constitutional Legitimacy.

Han minnet også det libyske folket om løftet og håpet som de første årene med uavhengighet brakte; håp om en fredelig og velstående fremtid som en uavhengig nasjon. Prins Mohammed setter dette håpet sammen med den forferdelige situasjonen på bakken for tiden, som tydeligvis forårsaker ham store smerter, og føler med det libyske folkets situasjon.

Selv om ingen trodde at situasjonen på bakken kunne bli verre, ble den politiske og sikkerhetsmessige situasjonen i Libya i 2022 forverret ytterligere. I desember 2021 ble valget utsatt på ubestemt tid, og det er lite som tyder på at den nåværende politiske fastlåsningen vil bli løst fredelig når som helst snart. Dagens delte Libya mangler enhetlige nasjonale institusjoner og enda viktigere, en sammenhengende følelse av nasjonal identitet.

En slående del av talen var altså kronprinsens eksplisitte oppfordring til innenlandske spoilere og internasjonale aktører som spilte en sentral rolle i å forverre en allerede forferdelig situasjon. Selv om han ikke nevnte navn, har utenlandsk engasjement fra flere land siden 2011 vært godt dokumentert. Senere i slutten av 2019 dukket det for eksempel opp bevis for at Russland hadde sendt leiesoldater for å støtte den libyske nasjonale hæren (LNA), som Tyrkia svarte på med å utplassere tropper til støtte for Government of National Accord (GNA) i januar 2020. Selv om bare ett eksempel, denne støtten til forskjellige fraksjoner har bare tjent til å splitte i stedet for å forene, og forlenge denne perioden med splittelse i Libya.

Når det gjelder interne spoilere, var kronprinsen skarp når han fremhevet hvordan enkeltpersoners grådighet har vært en viktig årsak til konflikten i vårt land. Når man roper misbruk av Libyas rikdom, og den umettelige hungeren etter makt og penger, er det klart at kronprinsen ikke klandrer det internasjonale samfunnet alene for den forferdelige situasjonen for øyeblikket. Innenlandske egeninteresserte aktører må fjernes fra maktposisjoner hvis Libya skal gjenvinne stabilitet og velstand.

Som svar på denne interne og ytre manipulasjonen krevde kronprinsen en slutt på denne 'mørke perioden av vår historie', og uttalte at lidelsene som det libyske folket har utholdt det siste tiåret, må ta slutt. Det som er slående er derfor måten kronprinsen, i denne talen, ser ut til å ha inntatt en mer aktiv rolle i libyske anliggender enn tidligere.

Prins Mohammed skisserte også aktivt trinnene som bør tas for å gjenopprette fred og stabilitet i Libya. Ifølge talen hans har han brukt de siste månedene på å møte libyske og internasjonale representanter for å lytte til deres bekymringer, men også for å forklare at den beste veien videre for landet er en gjenoppretting av et demokratisk konstitusjonelt monarki via uavhengighetskonstitusjonen fra 1951. De hundretusenvis av på bakken grasrottilhengere av dette initiativet, som meg selv, vil også bekrefte at dette utprøvde systemet er det beste middelet for å sikre frihet og sikkerhet for Libyas innbyggere, og det beste rammeverket for å gjenopprette orden i landet. nåværende kaos.

Annonse

I hvilken grad denne utviklingen er betydelig skal ikke undervurderes. Selv om kronprinsen har vært sterkt engasjert i alle saker Libya, har han foreløpig ikke tatt en aktiv rolle i libyske politiske anliggender. Uten å søke å aktivt forfølge maktposisjoner, har han valgt å lede bakfra og oppmuntre maktene til å først og fremst vurdere behovene til landet vårt. Dette har helt åpenbart ikke vært tilfelle, med en rekke aktører som i stedet søker å fremme sine egne agendaer på bekostning av våre folks velvære. 

Prins Mohammed ville absolutt ta på seg en mer aktiv rolle hvis han ble bedt om det. Militærkuppet i 1969, som avsatte monarkiet, skapte bevisst en atmosfære av stress og frykt for kronprinsfamilien. Som 7-åring så kronprinsen stridsvogner omringe hjemmet hans og familien ble arrestert. Lederne for militærkuppet fengslet da faren hans, daværende kronprins Hassan, uten en rettslig prosess. Mesteparten av prins Mohammeds barndom ble tilbrakt i husarrest, konstant overvåket av soldater fra regimet.

Familiens hjem ble brent ned, og alle slektninger fikk til og med forbud mot å lede bønner. Denne kalkulerte politikken med å tvinge familien til å holde seg utenfor det offentlige liv var basert på frykten for at de var en trussel mot regimets autoritet. Kanskje dette var ikke overraskende, gitt at kronprinsfamilien var blitt illegitimt avsatt, og har forblitt populær blant det libyske folket. Det ser ut til at maktene som er i dag har en lignende interesse av å holde den eneste legitime herskeren i landet vårt utenfor sitt politiske spill.

Årets tale for uavhengighetsdagen er derfor av enorm betydning for Libyas fremtid. Som representert et sårt tiltrengt håp i en av de vanskeligste tidene for folket i Libya, er det på tide at det internasjonale samfunnet presser aktører på bakken for å la libyere vende tilbake til fortiden sin, og omfavne den eneste legitime herskeren i vår nasjon, i stand til å gjenopprette fred og sikkerhet ved å innpode i vår nasjon en følelse av nasjonal identitet og stolthet. Det bør ikke ta blodet til flere innbyggere i vår nasjon for at verden skal komme overens med det faktum at dette er den eneste veien videre.

Alamin Abolmagir er nestleder i Libyan Rally for Constitutional Legitimacy. Han er for tiden bosatt i Tripoli, Libya og mottok en bachelorgrad i finans fra Tripoli University og en doktorgrad i finans fra University of Wales.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender