Kontakt med oss

Moldova

Moldova er Russlands neste mål

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Mye avhenger av å stoppe russiske tropper som rykker inn i den ukrainske byhavnen Odessa, mest av alt den territorielle integriteten til nabolandet Moldova, skriver Cristian Gherasim.

«Vi må innse realiteten at hvis ting snur til det verre og Odessa faller for russerne, så blir situasjonen ekstremt farlig for Moldova. Hvis det skjer, er Moldova den neste, sa Mihai Popșoi, visepresident for parlamentet i Republikken Moldova. EU Reporter.

"Vi kan ikke utelukke at Moldova blir det neste målet i Putins trådkors", la Galia Sajin, en annen moldovisk parlamentsmedlem og medlem av den parlamentariske utenrikskomiteen til for EU Reporter.

Mellom Ukraina og EU befinner Moldova seg i en vanskelig situasjon, ikke bare på grunn av sin nærhet til krigssonen, men også på grunn av den ustabile situasjonen i utbryterregionen Transnistria der 1500 russiske tropper er stasjonert.

Transnistria skapte nylig overskrifter både fordi russiske militære tjenestemenn kommenterte en mulig intervensjon på bakken og på grunn av en rekke uforklarlige eksplosjoner rundt Tiraspol som Kreml kunne bruke for å rettferdiggjøre åpning av en ny front for å beskytte den russisktalende befolkningen der.

Det er ingen klare garantier for å utelukke at dette skjer og for å beskytte Republikken Moldova.

«Dessverre må jeg si at vi ikke har noen sikkerhetsgarantier og at vår nøytralitetsstatus kanskje ikke er nok til å avverge enhver mulig aggresjon. Problemet er russisk militær tilstedeværelse i Transnistria», kommenterte visepresidenten for parlamentet i Republikken Moldova.

Annonse

Moldovas skjørhet har blitt ytterligere forklart av Armand Gosu, en ledende ekspert på regionen. Da han snakket med EU-reporter, sa han at Putin ville ønske å okkupere Transnistria og innføre en vennlig regjering i Chisinau, hovedstaden i Moldova, selv om det kanskje ikke er så lett å få til.

"Hvis Odessa faktisk skulle falle, er risikoen enorm for Moldova, ettersom Transnistria mest sannsynlig vil bli oversvømmet av russisk militær og forvandlet til en ny Donbas," sa han.

Et snev av håp om at regionen og Moldova kanskje ikke blir dratt inn i krigen ved siden av kommer fra det faktum at Transnistria ikke ønsker en konflikt og ønsker å gjøre forretninger med EU og Romania i stedet, en visjon som deles av det moldoviske parlamentets visepresident. -president.

Den moldoviske tjenestemannen mener at aktuelle hendelser har brakt landet hans og EU nærmere hverandre.

«Å oppnå denne statusen som kandidatland vil bidra til å stabilisere situasjonen og fredelig løse konflikten i Transnistria», forklarte Mihai Popșoi.

På den annen side mener eksperter at uten å sortere ut statusen til Transnistria, kan Moldova aldri bli en del av EU.

Til tross for den høye entusiasmen med flertallet av befolkningen støtter EU-medlemskap og Europaparlamentet stemmegivning for å gi Moldova kandidatstatus, er ikke Transnistria det eneste som stopper Moldova fra å bli et EU-medlemsland.

EU-kommisjonen har slått alarm over Moldovas utbredte korrupsjon i ganske lang tid og for behovet for å takle den. I tillegg til overhalingen av sitt styresett, trenger Moldova et drastisk brudd med oligarkens praksis - som den nåværende regjeringen har sagt at den vil påta seg.

«Oligarkproblemet i Moldova kan bare løses gjennom justisreform. Med slike oligarkiske strukturer ville det være svært vanskelig for Moldova å bli et EU-medlemsland, forklarte Armand Gosu.

Om og når Moldova utrydder korrupsjon er fortsatt uklart, men landets pro-europeiske president, Maia Sandu og parlamentarisk flertall lovet nulltoleranse mot forseelser, kort tid etter å ha vunnet fjorårets valg.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender