Kontakt med oss

Moldova

DAVOS 2023: Moldovas Sandu ber allierte om luftvern

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Moldova ba sine allierte hjelpe landet med å styrke sine luftforsvarsevner i krig som raser i Ukraina. Men det landet kaller russiske forsøk på å destabilisere det har så langt mislyktes, sa president Maia Sandu (Bildet) sa torsdag (19. januar).

Sandu sa at hun hadde bedt om luftovervåking og forsvarssystemer. Dette var i et sidelinjeintervju på World Economic Forum i Davos. Hun sa at selv om vi forstår Ukrainas prioritering, håper vi fortsatt å få noen.

Ukrainas nabo i vest, tidligere sovjetrepublikk Moldova, har et lite forsvarsbudsjett og har hatt langvarige spenninger med Moskva. Russland har fredsbevarende styrker og tropper stasjonert i Transdniestria. Dette er en separatiststat i Moldova som har vært i stand til å overleve i over tre tiår takket være Kreml.

Den pro-vestlige moldoviske regjeringen har støttet Kiev sterkt siden den russiske invasjonen. Den sendte inn en formell forespørsel om medlemskap i EU bare en uke etter at russiske tropper invaderte Ukraina.

Sandu opplyste at landets militærbudsjett er økt, og at regjeringen snakker med EU om luftvernsystemer. Det er også bilaterale samtaler med allierte. Hun uttalte at hun trodde landet var trygt på grunn av Ukrainas motstand mot Russland.

Moskva ble anklaget av Moldova for å prøve å bruke sin innflytelse på separatistbevegelsen i Transdniestria, en hovedsakelig russisktalende region, for å destabilisere resten av Romania.

Sandu uttalte at den såkalte destabiliserende innsatsen har mislyktes så langt, og at ingen av sidene ønsker konflikt.

Annonse

Hun uttalte at Russland prøvde å mobilisere korrupte grupper i Moldova så vel som pro-russiske partier for å styrte regjeringen, parlamentet og presidentskapet. Den ga imidlertid ikke opp. Men, la hun til, "Vi har så langt vært i stand til å opprettholde stabilitet."

Separatistiske myndigheter klandret flere eksplosjoner på Ukraina i fjor. Separatistiske myndigheter benektet imidlertid enhver forbindelse til hendelsene. Russlands utenriksdepartement uttalte at Moskva ikke ønsket å skape en situasjon der de måtte gripe inn i området.

Moldova prøver også å slippe russisk gass på grunn av strømbrudd forårsaket delvis av Moskvas angrep mot Ukrainas kraftinfrastruktur. Gazprom, Russlands største gassleverandør, har kuttet forsyningene.

Sandu sa: "I dag får høyre bredd gass på markedet, mens Gazprom-gass brukes i Transdniestria, så vi kan endelig si at Moldova er fri for russisk gassavhengighet."

Hun sa at selv om høye priser ikke er gunstig, har landet sikker vinterforsyning og vil fortsette å søke langsiktige avtaler med andre leverandører.

I juni aksepterte EU Moldova som kandidat for medlemskap. Den utvidet også den samme statusen til Ukraina. Dette var en stor diplomatisk seier for Sandu, hvis nasjon er blant Europas mest fattige og står overfor mange økonomiske utfordringer.

Sandu uttalte at landet ville kreve minst 600 millioner euro i budsjettstøtte fra internasjonale samfunn i 2023, slik det gjorde i fjor for å beskytte befolkningen mot inflasjon.

Inntreden i EU krever en kompleks og langvarig prosess for å tilpasse lokale lover, som inkluderer en avgjørende reform av rettssystemet for å bekjempe korrupsjon. Sandu uttrykte tillit til at endringene ville bli gjort.

Hun sa: "EU-integrasjon var det viktigste prosjektet i landet vårt og vår eneste sjanse til å overleve som et demokrati i denne komplekse tiden og i denne vanskelige regionen."

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender