Kontakt med oss

Moldova

Skiftende energidynamikk: Moldovas driv mot uavhengighet midt i Russlands innflytelse

DELE:

Publisert

on

Moldova blir sett på som spesielt sårbart for konsekvensene av Russlands krig i nabolandet Ukraina. Tidligere stolte Republikken Moldova nesten utelukkende på russisk naturgass, basert på en avtale med Gazprom-gruppen, men etter krigens utbrudd i Ukraina akselererte den sin innsats for å diversifisere sine forsyningskilder og importerer for tiden naturgass via Romania - skriver Irene Max.

Nylig undertegnet Norge og Moldova et avtaleavtale for å stramme inn samarbeidet i energisektoren med sikte på å sikre forsyningen i det østeuropeiske landet som prøver å avslutte sin langvarige avhengighet av Russland. Avtalen har som mål å fremme og styrke samarbeidet innen energi, inkludert, men ikke begrenset til, energiomstilling og energisikkerhet, samt å oppmuntre til nye investeringer i energisektoren.

EBRD låner 30.8 millioner euro til Moldova og dets statseide elektrisitetsselskap for å koble landets nettverk til naboen til EU, Romania, ved å bygge en høyspent overføringslinje mellom den moldoviske byen Balti og den rumenske grensen.

Prosjektets mål er å øke Moldovas energisikkerhet ved å akselerere landets integrasjon med det europeiske nettet, ENTSO-E, samt å styrke landets integrasjon med dets europeiske naboer.

Energocom-MoldovaGaz-tvist

Fra 1. mai vil MoldovaGaz gå tilbake til den vanlige måten å kjøpe gass på, fra aksjemarkedet, ved å velge den leverandøren som tilbød lavest pris. Tidligere var Moldovagaz forpliktet til å kjøpe gass fra Energocom, i samsvar med avgjørelsen fra Kommisjonen for eksepsjonelle situasjoner, basert på energisikkerhetsargumenter.

Så, bunnlinjen, ble MoldovaGaz på en måte tvunget til å kjøpe gass fra Energocom, i strid med alle lover og økonomisk logikk, og kunne ikke kjøpe blått drivstoff fra markedet til lavere priser. Energocom kjøpte gass for 300 euro for 1,000 kubikkmeter og solgte den til MoldovaGaz for 550 euro. I april opplyste moldaviske myndigheter at de er klare til å selge for MoldovaGaz for 450 euro, mens prisen på markedet er 300 euro.

Annonse

MoldovaGaz-sjef Vadim Ceban uttalte, i et brev til Moldovas nasjonale energibyrå, at "fra mai til september 2024 kunne Moldovagaz dekke deler av gassen som trengs for forbruk [med gass kjøpt] fra Gazprom og en annen del, med gass kjøpt på et konkurransegrunnlag ved å velge leverandør med sikte på å få lavest innkjøpspris på gass og gi forbrukerne gass.»

Victor Binzari kjøpte et testvolum av LNG via Hellas, men for øyeblikket ser det ut til at forsyningen er satt i beredskap på grunn av noen tekniske problemer under oppstartsprosessen. Avgjørelsen tatt av Victor Binzari ser ut til å ha vært i betydningen å gi avkall på avhengighet av russisk gass, men i det minste for øyeblikket ser det ut til at ting er utsatt.

Victor Bînzari uttalte at "vi (Energocom) forstår veldig godt at det er konkurranse på markedet, det er priser fra Gazprom, som noen ganger er mye lavere enn det som finnes på markedet, og vi vil ha ganske interessant konkurranse, som vi ikke har hatt til nå i 30 år."

Ettersom myndighetene i Kiev ikke har til hensikt å forlenge en avtale om transport av russisk gass til Europa via Ukraina, som utløper i slutten av dette året, betyr det at også leveranser til Transnistria kan opphøre. Republikken Moldovas avgjørelser på energiområdet ser ut til å være i det minste tolkbare.

Mens energiminister Victor Parlicov uttalte at "Vi vil ikke forhindre levering av russisk gass til regionen. Vi tror at vi sammen med Ukraina kan finne en måte å opprettholde roen i Transnistria-regionen", sier Victor Binzari, direktør for Energocom, ser ut til å ta samme retning, og opprettholde energiavhengigheten produsert med russisk gass. En prosentandel på 78 % av elektrisiteten leveres av MGRES (et kraftverk er avhengig av gratis russisk gass som passerer Ukraina for å nå Transnistria-regionen).

Victor Bînzari ser ikke ut til å være i stand til å identifisere løsninger som Moldova, som drar nytte av støtte fra EU, vil få sin energiuavhengighet. Vi merker oss det faktum at, inkludert Det europeiske råd, gjennom sluttdokumentet SWD (2024) 114, advarte om Moldovas sårbarhet for økonomiske sjokk knyttet til Russlands angrepskrig i Ukraina og klimaendringer.

Og i denne sammenhengen oppstår spørsmålet om strategien og beslutningene tatt av Victor Binzari, administrerende direktør i Energocom, oppmuntrer til kjøp av russisk gass og finansiering av krigen i Ukraina. Binzaris ledervalg har betydelig innflytelse over Energocoms retning, som har betydning i det bredere energimarkedet.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender