Kontakt med oss

Moldova

SHOR-partiet tar Moldovas regjering for EU-domstolen for politisk forbud

DELE:

Publisert

on

I et dristig trekk mot det de kaller en udemokratisk nedbryting, har Moldovas SHOR-parti vendt seg til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) for å søke akutt intervensjon. 17. mai 2024 sendte representanter for SHOR-partiet inn en søknad i henhold til artikkel 39 i domstolens forskrifter, med sikte på å stoppe forbudet som ble pålagt dem av den moldoviske regjeringen i fjor - skriver Pavel Verejanu.

SHOR-partiets søknad under artikkel 39 i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen søker midlertidige tiltak for å oppheve forbudet, med henvisning til brudd på grunnleggende friheter nedfelt i artikkel 10 og 11. Disse artiklene, som beskytter ytrings- og forsamlingsfriheten, er ryggraden i demokratiske samfunn .

Dette er ikke første gang SHOR-partiet henvender seg til EMK for å få hjelp. I september i fjor sendte de inn en realitetssøknad som utfordret forbudets lovlighet i henhold til artikkel 34. Domstolens beslutning om å behandle saken, og betegnet den som en «sak med innvirkning», understreker alvoret i situasjonen.

Med Moldova klar for presidentvalg senere i år, kunne ikke tidspunktet for SHORs appell vært mer kritisk. Partiet står overfor et kappløp med tiden for å registrere sin kandidat innen begynnelsen av juli, en frist som er umulig å overholde under det nåværende forbudet. Midlertidig nødhjelp er avgjørende for å sikre SHORs deltakelse og opprettholde den demokratiske prosessen.

Forbudet mot SHOR er bare en faset av et bredere angrep på opposisjonens stemmer i Moldova. Under lokalvalget i november i fjor ble SHOR-kandidater utestengt fra å stille sammen med tilknyttede selskaper fra Chance Party, og tegnet et bekymringsfullt bilde av politisk undertrykkelse.

"Disse handlingene er et åpenbart forsøk fra moldoviske myndigheter på å tie på dissens og avbryte demokratisk opposisjon," sa Pavel Verejanu, en fremtredende skikkelse i SHOR-partiet. "Det er en mørk dag for demokrati når politiske stemmer blir kvalt og valg begrenset."

Annonse

Til tross for nylige juridiske seire, inkludert en kjennelse fra Moldovas konstitusjonelle domstol som anser inhabilitetslovgivningen som grunnlovsstridig, truer truslene store. Parlamentets president har antydet ytterligere tiltak for å ekskludere SHOR fra fremtidige valg, noe som vekker bekymring for uthulingen av demokratiske normer.

Midt i disse utfordringene fortsetter støtten til SHOR-partiet å øke, noe som gjenspeiler utbredt desillusjon over det regjerende etablissementet. Tilliten til president Sandu og statlige institusjoner har falt, med mange moldovere som frykter et skritt mot autoritarisme.

"Med mindre vi står opp mot disse udemokratiske praksisene, risikerer vi å miste selve essensen av demokrati," advarte Verejanu. "Vår kamp er ikke bare for SHOR, men for fremtiden til Moldova og prinsippene den står for."

Mens SHOR-partiet avventer EMKs avgjørelse om midlertidige tiltak, er nasjonens og det internasjonale samfunnets øyne rettet mot denne David-og-Goliat-kampen. Resultatet vil ikke bare forme det kommende valget, men kan også danne en presedens for demokrati i hele regionen.

I en verden der politiske friheter er truet, ser SHOR-partiet sin kamp som et fyrtårn av håp for dem som kjemper mot undertrykkelse og for demokratiets prinsipper. Når de tar fatt på gigantene, prøver de å minne oss på at selv de minste stemmene kan ha stor innvirkning.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender